Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

I COMPANI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

I compani, jaren 80

Periode

1985 - heden

Genre

filmmuziek, jazz, wereldmuziek

Online

Website

I Compani

Het Nijmeegse I Compani is gespecialiseerd in zogenaamde illustratieve muziek en speelt filmmuziek in multimediale voorstellingen. Het orkest rondom bandleider, arrangeur en saxofonist Bo van de Graaf mixt jazz met klassieke muziek, opera, Latijns-Amerikaanse muziek en funk.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Quirine Melssen   zang
Tessa Zoutendijk   viool
Yonga Sun   drums
Ewout Dercksen   saxofoon
Hans Hasebos   marimba, sampler, vibrafoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   Joost Buis
2008   Phaedra Kwant
2010   Arjen Gorter

Biografie I Compani

Het Nijmeegse I Compani is gespecialiseerd in zogenaamde illustratieve muziek en speelt filmmuziek in multimediale voorstellingen. Het orkest rondom bandleider, arrangeur en saxofonist Bo van de Graaf mixt jazz met klassieke muziek, opera, Latijns-Amerikaanse muziek en funk.

1985

Bo van de Graaf richt I Compani op als openingsstunt voor het filmhuis Cinemariënburg in Nijmegen. Hij nodigt enkele musici uit om zijn bewerkingen van de muziek van de Italiaanse filmcomponist Nino Rota live te vertolken bij scènes uit films van Federico Fellini. Het optreden is een succes en I Compani doet een landelijke tournee van veertig concerten. De registratie van het optreden in maart in O42 te Nijmegen verschijnt op het album Nino Rota: Music To The Films Of Federico Fellini, uitgebracht door het Duitse label ITM Records. De bezetting op deze plaat bestaat naast Van de Graaf uit Wim Westerveld (tenorsax), Paul Vlieks (trompet), Eugene Flören (marimba, xylofoon, klokkenspel), Frank van Merwijk (piano, orgel), Pieter Douma (bas) en Fred van Duijnhoven (drums).

Bo van de Graaf

1987 - 1988

Het orkest gaat op tournee langs het Nederlandse theatercircuit en speelt ook regelmatig over de grens in de omringende landen. Zoals de titel aangeeft, bevat het tweede album Ecco! More Filmmusic By Nino Rota meer arrangementen van het werk van Rota. Op de plaat zijn naast De Graaf, Vlieks en Van Duijnhoven bijdragen te horen van bandleden Vera Vingerhoeds (tenorsax, zang), Jeroen Goldsteen (marimba, toetsen), Frank van Merwijk (piano, harpsichord) en Carel van Rijn (bas). Het is de eerste uitgave van I Compani voor het Nederlandse label BV Haast.

1989 - 1991

I Compani is van 1989 tot 1997 het begeleidingsorkest van het Kerstcircus van de Utrechtse Schouwburg. Het album Luna Triste (1991) bevat afwisselend composities van Nino Rota en bandleider Bo van de Graaf. De opnamen vinden in september 1990 plaats in de Amsterdamse Studio 150 van Frank van der Weij. De bezetting is hetzelfde als op het vorige album Ecco!

1993

I Compani doet mee aan het scholenproject Example met muziek van componist Ad Wammes (ex-Finch).

Finch

1994

Voor de cd Sogni D'Oro gaat het orkest in juli Studio Zeezicht te Haarlem in met geluidstechnicus Jan Piet Exalto. Op de plaat doet trompettist en later bandlid Jeroen Doomernik mee als gastmuzikant.

1995

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan organiseert het orkest een tweedaags festival in een circustent in Nijmegen.

1997

Dit jaar staat in het teken van de productie Gluteus Maximus, een programma onder regie van Wim Meuwissen met film, fotografie, poëzie, literatuur, mode en performance rond het thema billen. Voor deze voorstelling componeert Bo van de Graaf muziek bij films van Mark Timmer. Tijdens hun performance draagt de tweeling Els en Rian van Eijken lingerie van Marlies Dekkers. De billenverhalen van Jan Cremer worden gesproken door acteur Porgy Franssen.

2000

In 2000 speelt I Compani twee producties. Samen met theatergroep Flint is het orkest veertig keer in het land te zien met de muziektheaterproductie His Master Her Voice, gebaseerd op het revueverleden van Madame Kaka. Felix Strategier schrijft het script en speelt in het stuk samen met Juda Goslinga als acteur. I Compani bestaat voor deze gelegenheid uit vier muzikanten: Bo van de Graaf, Wouter van Bemmel (trompet), Susanne Degerfors (cello, zingende zaag) (Spinvis) en Jeroen Goldsteen (piano, slagwerk). Als Van Bemmel gewond raakt door een fietsongeval, wordt hij vervangen door Nico Nijholt (trombone). De regie is in handen van Pieter van Empelen. Carlus Koopman zorgt voor de techniek. In hetzelfde jaar voert I Compani in het kader van het Holland Festival Aida 2000 uit, een bewerking van Verdi's opera Aida uit 1871. Aida is in de bewerking van Bo van de Graaf, bijgestaan door pianist Jeroen Goldsteen en bassist Carel van Rijn, een jazzsuite met theater, onder regie van Javier López Piñón, en video's van vj Martijn Grootendorst. De groep wordt uitgebreid met blazers Rob van de Wouw en Nico Nijholt. Toetsenist Hans Hasebos versterkt de ritmesectie. De klassiek opgeleide sopraan Quirine Melssen neemt beide hoofdrollen voor haar rekening: die van slavin Aida en die van koningsdochter Amneris. Actrice Chris Nietvelt spreekt de teksten in die zijn bewerkt door Ilonka Verdurmen. De eerste uitvoeringen worden gespeeld in het Amsterdamse Oosterpark voor een publiek van vijftienhonderd mensen. Andere uitvoeringen van de bewerkte opera zijn onder meer tijdens de opening van de Lux in Nijmegen en als Nieuwjaarsconcert in het Bimhuis. Voor Uitgeverij Malmberg maakt het orkest de educatieve cd Het Circus Komt, dat uitgegeven wordt inclusief rekenprogramma.

2001 - 2002

Met Aida trekt het orkest door het land. Ook His Master Her Voice is nog steeds te zien, onder meer in een aangepaste versie op De Parade.

2003 - 2004

Ter nagedachtenis aan de tien jaar geleden overleden regisseur Federico Fellini (1920-1993) speelt I Compani in het theaterseizoen 2003-2004 het programma Fellini. Speciaal voor de voorstelling verzamelt filmcriticus Peter van Bueren 37 opvallende uitspraken van Fellini over film, religie, voetbal, vrouwen en eten. De productie is onder meer te zien op festivals als Boulevard in Den Bosch, Cultura Nova in Heerlen, De Slapeloze Nacht in Utrecht, en het North Sea Jazz Festival 2004. Registraties van de concerten in het Bimhuis en het Nijmeegse Lux verschijnen op cd bij het jazzlabel Icdisc.

2005 - 2007

Voor de productie De Liefde, Natuurlijk zijn de erotische gedichten van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade zowel inspiratiebron als rode draad. De multimediavoorstelling bevat video's van Martijn Grootendorst, de performance van zangeres Quirine Melssen, en composities van Corrie van Binsbergen, Wouter van Bemmel, Bo van de Graaf, Carel van Rijn, Vera Vingerhoeds, Hans Hasebos en Bernard Hunnekink. Muziek van I Compani en van Bo van de Graafs andere groepen Bo's Art Trio en Bo's da Bomb staat verzameld op de cd The Music Of Bo Van De Graaf.

Corrie van Binsbergen

2008 - 2009

Het programma Circusism bestaat uit nieuwe arrangementen van de composities in tango nuevo-stijl van Bo van de Graaf en een remake door pianist Loek Dikker van de muziek uit de geruchtmakende film Last Tango In Paris uit 1972 van Bernardo Bertolucci, over de zeer lichamelijke relatie tussen Paul (Marlon Brando) en Jeanne (Maria Schneider). Scènes uit de film worden door vj Martijn Grootendorst opnieuw gemonteerd, gemanipuleerd, en vermengd met het werk van de Britse schilder Francis Bacon. De eerste voorstellingen zijn eind december 2008 in de Nijmeegse Lux en de tournee gaat in het daaropvolgende jaar vanaf 8 januari van start met een uitvoering in het Bimhuis. I Compani bestaat voor deze gelegenheid naast Bo van de Graaf uit Jeroen Doomernik (trompet) Tessa Zoutendijk (viool), Rik Sturtewagen (viool), Saartje van Camp (cello), Michel Mulder (bandoneon), Christoph MacCarthy (piano), Marko Bonarius (bas) en Yonga Sun (drums).

2011 - 2012

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Nino Rota, brengt I Compani een compilatie uit met interpretaties van zijn werk. De compilatie beslaat de periode 1985-2011 en is dus meteen een overzicht van de ontwikkeling van I Compani zelf. In december brengt de groep ook een hommage aan de Franse actrice Maria Schneider (1952-2011) en de film Last Tango In Paris. De basisbezetting van I Compani bestaat in deze periode naast Bo van de Graaf uit Aili Deiwiks (viool), Michel Mulder (bandoneon), Jacqueline Hamelink (cello), Arjen Gorter (contrabass), Martijn Grootendorst (VJ), Christoph MacCarty (piano) en Jeroen Doomernik (trompet). Op 27 januari presenteert I Compani tijdens de LUX Impro Marathon in Nijmegen het dubbelalbum Garbo… And Other Goddesses Of Cinema. De eerste cd is onder meer een ode aan de filmdiva's Greta Garbo, Brigitte Bardot en Mae West en bevat opnamen van optredens in het Bimhuis in Amsterdam, Paradox in Tilburg, LUX Nijmegen en Schouwburg Arnhem, gemaakt in de lente van 2012. De tweede cd bevat een registratie van het concert op 27 december 2011 in LUX ter nagedachtenis aan actrice Maria Schneider. In de muziek zijn geluidsfragmenten verwerkt uit de films The Passenger (Michelangelo Antonioni, 1975) en Last Tango In Paris.

Arjen Gorter

2013

Nico Huijbregts en Bo van de Graaf organiseren op 27 januari in Nijmegen de LUX Impro Marathon. I Compani speelt op dit evenement met 23 musici. Het concert is deels interactief, want het publiek kan onder meer de muziek beïnvloeden door middel van improvisatieopdrachten die per SMS verstuurd worden. Naast eigen composities speelt het ensemble ook werk van Nino Rota en Sun Ra. Een registratie van het optreden verschijnt op de EXTENDED. Trompettist Jeroen Doomernik is initiatiefnemer van de Jazz Academy in 's-Hertogenbosch voor jazzmusici tussen 14 en 20 jaar. De Provincie Overijssel wijst een subsidieaanvraag voor het project VERDI 2.00 af. Het ensemble vindt het besluit niet of nauwelijks onderbouwd en gemotiveerd en spant in juli een rechtszaak aan. Begin september stelt de rechtbank van Zwolle I Compani in het gelijk en moet de provincie de aanvraag opnieuw beoordelen.

Discografie I Compani

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's I Compani

Audio/Video I Compani

Video I Compani

GARBO and other Goddesses...
GARBO and other Goddesses of Cinema  + Tango & Impro  featuring Simin Tander (voice)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
GARBO and other Goddesses of Cinema  + Tango & Impro  featuring Simin Tander (voice)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer