Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IGNACE LILIEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ignace lilien

Periode

29-05-1897 - 10-05-1964

Genre

componist, klassiek, piano

Ignace Lilien

Naast zijn loopbaan als scheikundig ingenieur is Ignace Lilien een Nederlandse componist en pianist. Op zijn vele reizen als ingenieur raakt hij onder de indruk van exotische landen hetgeen van invloed is op zijn muziek. Ondanks de dubbele loopbaan bouwt Ignace Lilien een omvangrijk en persoonlijk oeuvre. Zijn liederen, zoals ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Biografie Ignace Lilien

Naast zijn loopbaan als scheikundig ingenieur is Ignace Lilien een Nederlandse componist en pianist. Op zijn vele reizen als ingenieur raakt hij onder de indruk van exotische landen hetgeen van invloed is op zijn muziek. Ondanks de dubbele loopbaan bouwt Ignace Lilien een omvangrijk en persoonlijk oeuvre. Zijn liederen, zoals 'Veronica' (1920), 'Quatre chansons des mendiants' (1923) en 'Mietskaserne' (1932) zijn van een expressionistische bewogenheid. Veel succes heeft Lilien met zijn schoolcantate 'A negro girl goes to school' (1958) waarin het rassenprobleem op humanistische wijze behandeld wordt.

1897 - 1913

Ignace (Ignacy) Lilien wordt op 29 mei 1897 geboren in Lemberg (de Poolse stad Lwów, destijds onder Oostenrijks bewind) als zoon van een bankier. In zijn geboortestad krijgt hij muziekonderwijs van de pianist Theodor Pollak.

1914 - 1920

Ignace Lilien komt tijdens een museumtocht door Europa per fiets in Den Haag. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog besluit hij hier te blijven. Hij gaat in Delft studeren en behaalt het scheikundig ingenieursdiploma.

1922 - 1962

Ignace Lilien werkt als textielingenieur bij de Fabriek van Chemische Producten (FCP) in Pernis.

1927 - 1939

Lilien is door FCP uitgezonden en woont met zijn Nederlandse echtgenote in Liberec in Tsjechië. Hier worden hun twee zoons geboren. Waarschijnlijk heeft Ignace Lilien in deze tijd compositieles van Josef Suk in Praag. Zijn opera 'Beatrys' (1926), gebaseerd op het toneelstuk 'Ik dien' van Herman Teirlinck, wordt in 1928 uitgevoerd in Antwerpen en Brussel. In 1932 gaat in Wiesbaden zijn komische opera 'Die grosse Katharina' (Great Catherine) naar G. B. Shaw, in première.

1940 - 1945

Tijdens de oorlogsjaren woont Lilien in Apeldoorn en ontsnapt ondanks zijn Joodse afkomst aan de vervolging. Hij componeert een aantal liederen op Nederlandse tekst, waaronder de 'De Ballade van Westerbork' (1943).

1946

Ignace Lilien vestigt zich in Den Haag. Violist Willem Noske speelt in het Haagse Diligentia de première van de 'Deuxième sonate' (1944) voor viool en piano. De Nieuwe Haagsche Courant spreekt in een recensie van een "harmonisch belangwekkende, fantastisch-bewogen compositie."

1950

Lilien componeert het orkestwerk 'Les palmes dans le vent' tijdens zijn eerste concertreis naar Zuid-Amerika. In deze compositie zijn Latijnsamerikaanse elementen terug te vinden.

1956

De opera 'Beatrys' (1926), gebaseerd op het toneelstuk 'Ik dien' van Herman Teirlinck, wordt weer uitgevoerd in Gent en Den Haag.

1964

Ignace Lilien overlijdt op 10 mei 1964 in zijn woonplaats Den Haag.

2010

Het kamerkoor Ad Libitum brengt op 12 maart de première van koorliederen van Ignace Lilien op teksten van Guillaume du Bellay in Rotterdam. Lilien schreef deze liederen in 1948 voor Felix de Nobel en het Nederlands Kamerkoor, maar het kwam nooit tot een uitvoering.

Felix de Nobel

Discografie Ignace Lilien

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ignace Lilien

Audio/Video Ignace Lilien

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer