Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IRENE MAESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

irene maessen

Periode

04-10-1961 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, opera, sopraan

Online

Officiële website

Irene Maessen

Sopraan Irene Maessen is regelmatig te vinden in operaproducties, voornamelijk de opera's van Wolfgang Amadeus Mozart. Als liedzangeres heeft Irene Maessen vooral affiniteit met het Franse impressionistische repertoire. Daarnaast heeft zij een breed klassiek liedrepertoire opgebouwd en legt zij zich toe op de hedendaagse muziek. Diverse premières van nieuwe werken ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1957   Kees Arntzen
1964   Saskia Macris
1995   Gauguin Ensemble
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Irene Maessen

Sopraan Irene Maessen is regelmatig te vinden in operaproducties, voornamelijk de opera's van Wolfgang Amadeus Mozart. Als liedzangeres heeft Irene Maessen vooral affiniteit met het Franse impressionistische repertoire. Daarnaast heeft zij een breed klassiek liedrepertoire opgebouwd en legt zij zich toe op de hedendaagse muziek. Diverse premières van nieuwe werken staan dan ook op haar naam, waaronder liederen die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. Tevens is ze een pleitbezorgster voor de Nederlandse muziek en weet onbekende kamermuziek uit de vergetelheid te halen, zoals de zogenaamde 'Entartete' muziek van de componist Leo Kok (1893-1992).

In bezetting van

Leo Smit Ensemble   sopraan

1961 - 1992

Irene Maessen wordt op 4 oktober 1961 geboren. Ze studeert zang aan het Amsterdams Conservatorium bij Cora Canne Meijer en studeert cum laude af, voor zowel Uitvoerend Musicus als Opera. Daarna volgt ze lessen bij de Amerikaanse sopraan Arleen Auger. Tijdens haar liedrecitals wordt ze begeleid door de pianisten Rudolf Jansen, Marja Bon, Roger Braun, Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans, Frans van Ruth, Marcel Worms en David Kuyken. Samen met de pianist Reinbert de Leeuw geeft Maessen een uitvoering van de omvangrijke liederencyclus Das Marienleben van Paul Hindemith op tekst van Rainer Maria Rilke.

Cora Canne Meijer David Kuyken Frans van Ruth Leo van Doeselaar Marcel Worms Marja Bon Reinbert de Leeuw Rudolf Jansen Wyneke Jordans

1993 - 2006

bron: website Irene Maessen Sinds 1993 treedt Irene Maessen regelmatig op met de fluitiste Eleonore Pameijer en met harpiste Manja Smits. Tijdens concoursen wint Maessen regelmatig prijzen zoals tijdens het Internationaal Elly Ameling Concours, het Cristina Deutekom Concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te 's-Hertogenbosch. Daarnaast wordt Maessen onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw. Irene Maessen geeft concerten met verschillende Nederlandse orkesten zoals het Radio Symfonie Orkest, het Brabants Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van de Nederlandse dirigenten Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Jan Willem de Vriend, Roland Kieft, Lucas Vis en David Porcelein. In de kamermuziek heeft zij als soliste uitvoeringen met het Nieuw Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, het Doelen Ensemble, het Combattimento Consort Amsterdam, het Calefax Rietkwintet, het Leo Smit Ensemble en het Mondriaan Kwartet.

Calefax Rietkwintet Combattimento Consort Amsterdam David Porcelijn Doelen Ensemble Edo de Waart Ed Spanjaard Eleonore Pameijer Het Brabants Orkest Jan Willem de Vriend Leo Smit Ensemble Limburgs Symfonie Orkest Lucas Vis Manja Smits Mondriaan Kwartet Nederlands Blazers Ensemble Nederlands Kamerorkest Nieuw Ensemble Noord Nederlands Orkest Roland Kieft

2007 - 2014

Als docent is Maessen actief met pianiste Marja Bon waarmee zij masterclasses geeft. Aan het conservatorium van Arnhem geeft Maessen klassieke zang aan de Muziektheaterafdeling. Tijdens het Liedrecital à la carte, een initiatief van Irene Maessen, pianiste Marja Bon en concertinleider Huib Ramaer, kan het publiek zelf het programma samenstellen uit een lijst van honderd liederen. Tussen de liederen door wordt een buffet geserveerd.

Discografie Irene Maessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Irene Maessen

Audio/Video Irene Maessen

Video Irene Maessen

De vrijheid komt naakt - ...
De vrijheid komt naakt - Sylvia Maessen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De vrijheid komt naakt - Sylvia Maessen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer