Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ISABELLE VAN KEULEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Isabelle van Keulen

Periode

16-12-1966 - heden

Genre

altviool, hedendaags, klassiek, viool

Online

Officiële website

Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen bouwt vanuit Nederland een internationale carrière op als violiste en altvioliste. Ze speelt met vooraanstaande orkesten in Europa en de Verenigde Staten en werkt o.a. met dirigenten Riccardo Chailly, Sir Colin Davis en Valery Gergiev. Tevens is ze actief als kamermusicus en vormt ze een vast duo ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altviool, viool

Genoemd in de biografie van

1986   Janine Jansen
1991   Wim Laman
2007   Liza Ferschtman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen bouwt vanuit Nederland een internationale carrière op als violiste en altvioliste. Ze speelt met vooraanstaande orkesten in Europa en de Verenigde Staten en werkt o.a. met dirigenten Riccardo Chailly, Sir Colin Davis en Valery Gergiev. Tevens is ze actief als kamermusicus en vormt ze een vast duo met pianist Ronald Brautigam. Van Keulen is nauw betrokken bij diverse (kamer)muziekfestivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival en het Oostenrijkse Lockenhaus Festival, geleid door Gidon Kremer. Ze bespeelt een viool van Joseph Guarnerius del Gesu uit 1734 en een altviool van Peter Greiner. In Nederland raakt ze bij een breed publiek bekend als jurylid van het televisieprogramma 'Maestro'.

1966 - 1982

Isabelle van Keulen wordt geboren op 16 december in Mijdrecht. Op zesjarige leeftijd begint zij met vioolspelen. Zij studeert viool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en bij Sándor Végh aan het Mozarteum in Salzburg.

1983 - 1989

Op zeventienjarige leeftijd wint Isabelle van Keulen zilver in het Yehudi Menuhin Concours in Folkstone en start ze haar internationale carrière. Een jaar later volgt de hoofdprijs in het Young Musician of the Year Concours in Genève en wordt ze uitgenodigd voor tournees door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Sinds 1985 werkt Van Keulen mee aan het jaarlijkse Lockenhaus Festival van Gidon Kremer.

1990

Niet alleen de viool bespeelt Isabelle van Keulen met succes. Zij maakt haar solistisch debuut op altviool in 'Harold en Italië' van Hector Berlioz met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart.

Edo de Waart

1992

Met pianist Ronald Brautigam brengt Van Keulen de cd 'The violin sonata around 1900' uit. Het is de tweede cd van het inmiddels door pers én publiek bejubelde duo. Van Keulen neemt ook andere cd's op met werken van o.a. Dmitri Sjostakovitsj en Wolfgang Amadeus Mozart, waarop ze als violist en altviolist te horen is.

Ronald Brautigam (2)

1996 - 2002

Van Keulen is betrokken bij de oprichting van het Delft Chamber Music Festival en wordt in 1997 artistiek directeur van het festival. Ze treedt op met vrienden en collega's als Gidon Kremer, Michael Collins en Vadim Repin. Het zomerfestival groeit in de loop der jaren uit tot een evenement van hoge kwaliteit en internationale allure.

2003 - 2005

Isabelle van Keulen maakt zij haar debuut als violiste én dirigent bij het Nederlands Kamerorkest. Met Ronald Brautigam neemt ze diverse succesvolle cd's op.

2006

In het zestigjarige lustrumseizoen van de London Mozart Players treedt Isabelle van Keulen op als solist en dirigent. In de zomer treedt het gezelschap op bij de BBC Proms. Van Keulen verlaat het Delft Chamber Music Festival als artistiek directeur en wordt opgevolgd door violiste Liza Ferschtman. Als Artist in Residence is zij betrokken bij het Schleswig-Holstein Music Festival

Liza Ferschtman

2009

Isabelle van Keulen wordt aangesteld als artistiek directeur van het Norwegian Chamber Orchestra. Haar eerste wapenfeit in deze nieuwe functie behaalt ze in het nieuwe Oslo Opera House, met een wereldpremière van Bent Soerensens tweede pianoconcert 'La Mattina' met Leif Ove Andsnes als solist, Mozarts 'Symfonie nr. 32' en Tsjaikovsky's 'Serenade for Strings'.

2010

Van Keulen en Brautigam vieren het twintigjarig bestaan van hun duo. Van Keulen gaat weer naar het Schleswig-Holstein Music Festival en geeft kamermuziek masterclasses en recitals.

2012

Isabelle van Keulen wordt benoemd tot hoofddocent aan de Hochschule für Musik in Luzern, Zwitserland. Samen met pianist Ronald Brautigam brengt zij de cd 'Prokoviev - Complete Works For Violin & Piano' uit bij het label Challenge. Ook is ze als jurylid te zien in het televisieprogramma 'Maestro'. Hierin proberen bekende Nederlanders zich in korte tijd te ontwikkelen tot dirigent van een symfonieorkest.

2014

Met pianist Hannes Minnaar neemt Van Keulen alle sonates voor piano en viool van Ludwig van Beethoven op. Daarnaast treedt ze veelvuldig op, zowel met haar eigen ensemble als met de Philharmonie Zuidnederland.

Hannes Minnaar philharmonie zuidnederland

Discografie Isabelle van Keulen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Isabelle van Keulen

Audio/Video Isabelle van Keulen

Video Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen & Han...
Isabelle van Keulen & Hannes Minnaar - Beethoven's Complete Sonatas for Violin & Piano
Trailer of film and docum...
Trailer of film and documentary Tango! (Isabelle van Keulen/ Christian Gerber/ Ulrike Payer/Ru..)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trailer of film and documentary Tango! (Isabelle van Keulen/ Christian Gerber/ Ulrike Payer/Ru..)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer