Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IVES ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ives Ensemble

Periode

1986 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Ives Ensemble

Het Ives Ensemble legt zich toe op het uitvoeren van ongedirigeerde kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw. Het fundament van hun repertoire bestaat uit composities van Charles Ives, John Cage, Morton Feldman en Stefan Wolpe. Faam verwerft het ensemble door speciale projecten waarbij het 'lastige' (vaak zeer lange) composities ...
Volledige biografie...

Bezetting

Rik Andriessen   fluit
Esther Probst   hobo
Hans Petra   klarinet
Jan Willem van der Ham   fagot
Jan Bastiani   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1986   Richard Rijnvos
1992   Job ter Haar
1997   Ron Ford
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ives Ensemble

Het Ives Ensemble legt zich toe op het uitvoeren van ongedirigeerde kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw. Het fundament van hun repertoire bestaat uit composities van Charles Ives, John Cage, Morton Feldman en Stefan Wolpe. Faam verwerft het ensemble door speciale projecten waarbij het 'lastige' (vaak zeer lange) composities van bijvoorbeeld Morton Feldman en Cornelius Cardew uitvoert. Verscheidene componisten hebben voor het Ives Ensemble een opdrachtwerk geschreven, waaronder John Cage, Aldo Clementi, Gerald Barry, Richard Rijnvos, Richard Ayres en Michel van der Aa. Het Ives Ensemble geeft concerten tijdens diverse internationale festivals zoals de Gaudeamus Muziekweek, de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik, Huddersfield Contemporary Music Festival, Festival d'Automne (Parijs) en het Holland Festival.

1986

Het Ives Ensemble wordt opgericht door John Snijders en bestaat uit een vaste pool van 13 musici.

1992 - 1993

Door bemoeienis van John Cage treedt het Ives Ensemble op tijdens twee concerten van het 'John Cage Anarchic Harmony Festival' in Frankfurt. In 1993 voert het Ives Ensemble Morton Feldmans compositie 'For Philip Guston' uit - een eendelig werk voor fluit, slagwerk en piano van viereneenhalf uur.

1995 - 1997

Tijdens het Festival Pontino di Musica in de Italiaanse plaats Sermoneta werkt het Ives Ensemble mee aan concerten rond de zeventigste verjaardag van componist Aldo Clementi. Twee jaar later initieert het ensemble een groot Morton Feldman-retrospectief met o.a. de eerste Nederlandstalige uitvoering van diens 'Words and Music', op tekst van Samuel Beckett.

1999 - 2000

Het Ives Ensemble werkt mee aan Jan van de Putte's muziektheaterproductie 'Quelli che restano' (1998). In het volgende jaar vindt de eerste integrale uitvoering plaats van de cyclus 'Block Beuys' van Richard Rijnvos door het Ives Ensemble. Een ander belangrijk project is 'fmsbwtözäu - twaalf Dada-daden'.

2001 - 2002

Veel belangstelling wekt de uitvoering van Morton Feldmans 5 uur durende 'String Quartet' (II). In dit jaar brengt het Ives Ensemble de voorstelling 'Infinite Things' met muziektheaterwerken van Gerald Barry en Salvatore Sciarrino.

2003

Het Ives Ensemble organiseert 'John Cage: PUUR TOEVAL, een festival in tien donderslagen' ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het overlijden van John Cage. Richard Rijnvos en John Snijders blikken daarin terug op de nalatenschap van Cage. Het ensemble voert van Cage klassiekers uit zoals 'Atlas Eclipticalis' en 'Freeman Etudes' maar ook de Nederlandse premières van 'Cheap Imitation' (1972) en van 'Sixty-Eight', een van Cage's laatste composities.

2006

Het Ives Ensemble verzorgt de eerste integrale uitvoering in Nederland van 'The Great Learning' van Cornelius Cardew. Wim T. Schippers tekent voor de vormgeving van dit zeven uur durende werk voor koor, orgel en ensemble.

2007

Het ensemble jubileert met 'Ongebaande Paden - 20 jaar Ives Ensemble', een programma waarin het nieuwe werken van Christopher Fox en Fabio Nieder speelt en Wim T. Schippers een feestrede houdt. In hetzelfde jaar vindt de eerste uitvoering plaats van de opera 'The Triumph of Beauty and Deceit' van Gerald Barry tijdens de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw in Amsterdam.

2008

Het Ives Ensemble voert werken uit van Morton Feldman in verschillende bezetting tijdens een vierdaagse concertreeks in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Op 25 november ontvangt het Ives Ensemble de VSCD Muziekprijs in de categorie Prestatie van een (klein) ensemble.

2010

Op 8 mei brengt het Ives Ensemble drie wereldpremières van Nederlandse componisten: 'Parallels' van Peter Adriaansz, 'avvenne per caso in una piazetta' van Piet-Jan van Rossum en het muziektheater 'Die Kammersängerin' van Richard Rijnvos op teksten van Ernst Jandl.

Discografie Ives Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ives Ensemble

Audio/Video Ives Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer