Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IVO JANSSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ivo Janssen

Periode

1963 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Ivo Janssen

“Glamour is hem vreemd, en zijn sobere, ingetogen optreden strookt volkomen met de heldere, ongerepte klaarte die zijn interpretaties kenmerkt.“ (Volkskrant, 16 augustus 2005) Ivo Janssen is een veelgevraagde pianist die zowel als solist als in kamermuziekformaties optreedt. Hij vormt al vele jaren een vast duo met hoboïste Pauline Oostenrijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1993   Pauline Oostenrijk

Biografie Ivo Janssen

“Glamour is hem vreemd, en zijn sobere, ingetogen optreden strookt volkomen met de heldere, ongerepte klaarte die zijn interpretaties kenmerkt.“ (Volkskrant, 16 augustus 2005) Ivo Janssen is een veelgevraagde pianist die zowel als solist als in kamermuziekformaties optreedt. Hij vormt al vele jaren een vast duo met hoboïste Pauline Oostenrijk en met saxofonist Arno Bornkamp. Daarnaast speelt hij samen met Janine Jansen, Heinrich Schiff, Nobuko Imai, Han de Vries en Charlotte Margiono en vele anderen. Janssen's interpretaties van o.a. de klavierwerken van J.S.Bach en van 'Ludus Tonalis' van Paul Hindemith leverden zeer enthousiaste recensies op in de binnen- en buitenlandse pers. Hij treedt wereldwijd op met solorecitals en als orkestsolist.

1979 - 1987

Ivo Janssen (1963, Venlo) studeert bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij volgt daarna verschillende masterclasses, onder anderen bij Robert Levin.

1986 - 1990

Ivo Janssen doet mee aan verschillende internationale pianoconcoursen. Hij wint het Tromp Concours in Eindhoven en bereikt de halve finale in het Elisabeth Concours. Daarnaast wint hij de Jacques Vonk Prijs 1987, de Elisabeth Everts aanmoedigingsprijs en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw.

1988

Ivo Janssen maakt zijn debuut in het Concertgebouw. Het label Globe Records brengt zijn eerste plaatopnames uit.

Het Concertgebouw

1990 - 1991

Op eigen initiatief organiseert Janssen een kamermuziekserie in het Concertgebouw met grote namen als Heinrich Schiff en Nobuko Imai. De serie focust op composities van Johannes Brahms en Paul Hindemith. Het project geeft een grote impuls aan zijn carrière en bepaalt zijn imago: Ivo Janssen is geen doorsnee pianist.

Nobuko Imai

1994

Ivo Janssen begint aan de uitvoering en opnames van het complete werk voor klavier van J.S. Bach.

1998

Ivo Janssen richt met Lynne Leegte het cd-label 'VOID Classics' op. Zij doen dit in de eerste plaats met het doel het integrale oeuvre voor klavier van J.S. Bach uit te brengen. In februari verschijnt de eerste cd in deze serie: de 'Goldbergvariaties'. “Indeed, Janssen's performance outclasses Glenn Gould's on Sony, long the only piano recording of the toccatas I could listen to.” (American Record Guide over de opname van de 'Toccata's').

1999 - 2000

Janssen start 'Toccata!', een project waarin Bachs toccata's gecombineerd worden met speciaal geschreven toccata's van hedendaagse componisten. Louis Andriessen, Michiel Borstlap, Christina Viola Oorebeek en anderen schrijven nieuwe toccata's. Het concept wordt internationaal zeer goed ontvangen. Op NM Classics verschijnt een opname van het programma.

Christina Viola Oorebeek Louis Andriessen Michiel Borstlap

2001 - 2003

Ivo Janssen en schrijfster Anna Enquist maken samen hun eerste programma voor het Concertgebouw: Enquist leest gedichten voor en Janssen speelt preludes van Frédéric Chopin. Later volgen diverse andere programma's, ook met prozafragmenten en muziek van onder anderen Robert Schumann, Johannes Brahms en Claude Debussy. Een aantal programma's verschijnen op cd.

2003

In augustus vinden in het uitverkochte Concertgebouw te Amsterdam drie succesvolle concerten plaats in het kader van het zogenoemde 'Bach+' project, waarin Ivo Janssen werken van Johann Sebastiaan Bach uitvoert in combinatie met muziek van Dmitri Sjostakovitsj en Claude Debussy.

2007

Ivo Janssen maakt de laatste opname voor het Bachproject op VOID Classics; met de uitgave van de 'Kunst der Fuge' is het project afgerond.

2009

Ivo Janssen brengt de enige opname tot nu toe uit van het succesvolle 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt in een uitvoering voor één piano. Simeon ten Holt presenteert zijn memoires, maar niet zonder Ivo Janssen voor de muzikale omlijsting.

Simeon ten Holt

2011

In mei verschijnt de verzamelbox van 20 cd's met de complete serie Bach-opnames.Het tienjarig jubileum van de samenwerking met Anna Enquist wordt gevierd met een nieuw programma, getiteld 'De uittocht'.

2014

Ivo Janssen bouwt eigenhandig een concertzaal op zijn woonboot in de Wittenburgergracht, in het centrum van Amsterdam. Hij bewoont dit voormalige munitieschip sinds 2009 en heeft er sindsdien heel wat aan vertimmerd. Op 11 en 18 mei vinden de openingsconcerten van de concertzaal plaats, waarbij hij het ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt en werken van Johann Sebastian Bach speelt.

2016

In het Concertgebouw voert hij samen met het Mallet Collective Amsterdam 'Canto Ostinato' uit. Ze worden begeleid door Ramon Lormans, Maikel Claessens (marimba) en Vincent Houdijk, Dominique Vleeshouwers (vibrafoon).
Het concert wordt ook op cd uitgebracht.

Dominique Vleeshouwers Ramon Lormans Vincent Houdijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ivo Janssen

Audio/Video Ivo Janssen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer