Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IVO DE WIJS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ivo de Wijs

Periode

13-07-1945 - heden

Genre

cabaret, cabaretier, Gouden Harp, kinderpop, musical, Nederlandstalig, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Pseudoniemen

Kabaret Ivo de Wijs

Ivo de Wijs

Ivo de Wijs is een groot tekstdichter en schrijver van lichte verzen en kinderboeken.Hij is programmamaker, vertaler, bewerker van musicals en publicist. Hij schrijft voor uiteenlopende artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1971   Drs. P
1974   Drs. P
1974   Gerard Cox
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ivo de Wijs

Ivo de Wijs is een groot tekstdichter en schrijver van lichte verzen en kinderboeken.Hij is programmamaker, vertaler, bewerker van musicals en publicist. Hij schrijft voor uiteenlopende artiesten.

1945

Ivo de Wijs Ivo de Wijs wordt op 13 juli 1945 geboren in Tilburg.

1965 - 1967

De Wijs studeert Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en sluit zich aan bij het Thomas Cabaret - het cabaret van de katholieke vereniging Sanctus Thomas Aquinas. In 1967 vormt hij samen met Pieter Nieuwint, Henk Smit (later vervangen door Richard Fritschy) en Aggie Terlingen het Kabaret Ivo de Wijs. Ze winnen de eerste prijs op het Camarettenfestival in Delft. Na zijn studie geeft hij vier jaar les Nederlands in het middelbaar onderwijs.

1971

Met gewijzigde samenstelling maakt het Kabaret Ivo de Wijs de stap naar het grotere professionele theatercircuit. Het gezelschap huurt het Amsterdamse theatertje Tingel Tangel voor de landelijke première van het programma De Wortels Van Het Kwaad en gaat daar vervolgens mee op tournee. Het cabaret treedt op tijdens het Humorfestival in Heist. Aan dit optreden werkt ook Drs. P mee. In de jaren die volgen werkt De Wijs nog veel samen met Drs. P.

Drs. P

1973

In 1973 durft hij het op zijn baan als leraar op te zeggen en zich helemaal op het cabaret te richten. Zijn cabaretgroep gaat op tournee met het minder studentikoze programma Beschaafd Amusement.

1974 - 1977

In deze periode verschijnen er diverse poëziestukken van zijn hand en trekt hij met zijn groep door het land met het theaterprogramma Achter De Wolken Is Zonneschijn.

1978

Richard Fritschy en Aggie Terlingen verlaten de groep. De Wijs en Nieuwint gaan met Marnix Kappers door met het programma Formule 2 dat in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater in première gaat.

1979 - 1981

Voor het album Formule 2 krijgt Kabaret Ivo de Wijs in 1979 een Edison. Aan het eind van dat jaar gaat de cabaretgroep uit elkaar. Ivo de Wijs schrijft vanaf dit moment veel teksten voor zangeres Jasperina de Jong. Een jaar later doet hij hetzelfde voor de cabaretier Eric Herfst. In 1981 schrijft hij zijn eerste liedjes voor Kinderen voor Kinderen. Tot 1990 blijft hij liedteksten afleveren voor het kinderkoor. Hij schrijft onder meer de teksten voor de liedjes Ha Ha Ha Je Vader, Spinnen en Ik Ben Beroemd.

Jasperina de Jong Kinderen Voor Kinderen

1982

Ivo de Wijs schrijft teksten voor de musical Fien waar Gerard Cox en Jasperina de Jong de hoofdrollen voor zich opeisen. Samen met Drs. P vormt hij Het Rijmschap. Het duo zet zich in voor goed gebruik van rijm en rijmschema's. Onder meer in brieven die ze aan elkaar schrijven in het blad van het Genootschap Onze Taal.

Gerard Cox

1984

Het Rijmschap met Drs. P resulteert in het boek Het Rijmschap Compleet En Nog Meer Lief En Leed. In 1984 debuteert hij als kinderboekenschrijver met Zware Jan De Houtepoot. Tot de dag van vandaag verschijnen er nog steeds kinderboeken van zijn hand. De teller is inmiddels de 35 gepasseerd.

1985

Ivo de Wijs wint een Gouden Harp. Hij presenteert het natuur- en milieuprogramma Vroege Vogels bij de VARA. In de jaren die volgen verschijnen er veel verzamelbundels van De Wijs met betrekking tot het programma. Hij schrijft teksten voor cabaretier Youp van 't Hek die in 1985 zijn plaat Niet Verbaasd uitbrengt.

Youp van 't Hek

1988

Voor het boek Dat Rijmt krijgt hij de Zilveren Griffel.

1991 - 1992

De liedjes van De Wijs die hij voor Jasperina de Jong schrijft zijn gebundeld in het boek Tour De Chant dat in 1991 verschijnt. Hij schrijft teksten voor het album Van U Wil Ik Zingen van zanger en tv-persoonlijkheid Paul de Leeuw. Het album verschijnt in 1992. Ivo de Wijs zal in de komende jaren voor meer albums van De Leeuw teksten schrijven.

Paul de Leeuw

1996

Met Pieter Niewint (Kabert Ivo de Wijs) speelt hij tot 2002 het programma Literair Variéte. De Wijs bewerkt de musical De Jantjes en schrijft enkele nieuwe liedjes voor het stuk.

1998 - 2000

Net als De Jantjes bewerkt hij ook de musical Heerlijk Duurt Het Langst van Annie M.G. Schmidt. Willeke Alberti speelt de hoofdrol in de revue Meer Dan Brood Alleen die in september van start gaat. Ivo de Wijs schrijft de teksten. Hij verzorgt ook de liedteksten voor de kindermusical Pippi Langkous

Annie M.G. Schmidt Willeke Alberti

2001

In 2001 verschijnt van De Wijs het boek Het Gaat Goed Met Nederland. In het boek staan liedteksten die hij schreef van 1960 tot 2000. Hij ontvangt de Groenman-taalprijs. Een prijs voor radio- en televisiepresentatoren die zich onderscheiden in hun taalgebruik. Hij schrijft Nijntje de Musical, de eerste musical voor kleuters.

2002 - 2003

Voor Liesbeth List schrijft hij het nummer Knipsel Zonder Kop voor haar album Portret.Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het radioprogramma Vroege Vogels verschijnt van Ivo de Wijs in 2003 het boek Vroege Vogels Jubileumverzen. Naar aanleiding van zijn tv-programma PaPaul maakt Paul de Leeuw in 2003 een kinderplaat. Ivo de Wijs schrijft teksten voor het album. In het najaar van 2003 gaan Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint de theaters in met Literair Varié2, het vervolg op Literair Variéte uit 1996.

Liesbeth List

2004

Hij kondigt aan om in juli 2005 te stoppen met de presentatie van Vroege Vogels. De liedjes van de kindermusical Alleen Op De Wereld verschijnen op cd. Ivo de Wijs is verantwoordelijk voor alle teksten. Op 3 oktober vindt in Breda de première plaats van Pippi Langkous, Het Sterkste Avontuur Van De Hele Wereld met Veerle Baetens als Pippi. Het script en de liedteksten zijn van Ivo de Wijs, gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren. De muziek is van Ronny Mosuse, regie en vormgeving zijn in handen van Niek Kortekaas. De voorstelling is een bewerking van de musical Pippi Langkous uit 1998.

2005

Ivo de Wijs stopt dit jaar met de presentatie van het veelbeluisterde zondagochtendprogramma Vroege Vogels. De Wijs is een van de drie Nederlandse 'goodwill ambassadors' van het Hans Christian Andersen-jaar 2005. De tekstdichter brengt in die hoedanigheid in april een bezoek aan Denemarken voor het bijwonen van enkele festiviteiten rondom de Deense sprookjesschrijver. Op 7 juni, tijdens de uitreiking van de John Kraaykamp Musical Awards, wordt Pippi Langkous uitgeroepen tot Beste Kleine Musical. Ook Niek Kortekaas (regisseur en decorontwerper) en de acteurs Veerle Baetens (Pippi), Lineke le Roux (Renate de piraat) en Michele Tesoro (meneer Nilsson) krijgen een Award. De Wijs werkt aan een musicalbewerking van The Jungle Book van Rudyard Kipling en schrijft een derde kindermusical over Dick Bruna's Nijntje. Samen met Pieter Nieuwint treedt hij regelmatig op in Nederland. Ivo de Wijs is een van de auteurs van Zuster Mieke, een doktersroman in veertig verzen. Hij levert tekstbijdragen voor het fotoboek Dierbaar van fotograaf Jan van IJken. De cd (met boek) met Saint-Saëns' beroemde stuk Het Carnaval der Dieren bevat wordt aangevuld met 14 versjes voor kinderen, geschreven en gedeclameerd door Ivo de Wijs. De muziek wordt onder meer uitgevoerd door Gidon Kremer en Martha Argerich. Vlak voor kerst geeft Uitgeverij Ziederis de kerstverzenbundel Stil… uit. Op 8 december krijgt Ivo de Wijs in Den Haag uit handen van Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit de erepenning van het Ministerie vanwege zijn 20 jaar Vroege Vogels.

2006

In het seizoen 2006/2007 is de muziektheaterproductie Het Verschil te zien in de Nederlandse theaters. Het stuk is een mengvorm van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy bedacht, ontwikkeld en geregisseerd door Ruut Weissman samen met schrijver Rob de Graaf en tekstdichters Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs. Het Verschil wordt uitgevoerd door zangeressen Jenny Arean en Wende Snijders, acteurs Ali Çifteci en Manoushka Zeegelaar Breeveld en stand-up comedians Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal. In november verschijnt de bundel Atletische Verzen, een samenwerking met De Wijs' neef en tienkamper Theo Danes (1983). In het boek passeren alle atletieknummers de revue. De musical Jungleboek: Mowgli En Het Regenwoud, met liedteksten van Ivo de Wijs, verschijnt in het najaar op cd. De muziek is van Ronny Mosuse.

Jenny Arean Wende

2007

Woutertje Pieterse van Multatuli verschijnt in het voorjaar als luisterboek op zes cd's. Het boek is bewerkt, ingekort en voorgelezen door Ivo de Wijs. In april gaat de derde Nijntje-musical in première in de Stadsschouwburg van Utrecht met Eva Poppink in de hoofdrol. Tegelijkertijd verschijnt van Nijntje Op Vakantie een cd. Ivo de Wijs schrijft zes nieuwe sinterklaasliedjes die onder deze titel in een songbook worden gebundeld met composities van Sunna Wehrmeijer. Het Eftelingtheater is vanaf 24 november het decor voor de musical Assepoester van Rodgers & Hammerstein met zangeres Do in de titelrol. Ivo de Wijs is verantwoordelijk voor de vertaling. Hij maakt ook teksten voor speciale uitvoeringen van Carnaval der Dieren van Camille Saint-Saëns zoals op Tweede Kerstdag te horen tijdens een uitvoering van violiste Janine Jansen in Vredenburg Leidse Rijn.

Do

2008

De bundel Olympische Verzen (Nijgh & Van Ditmar), uitgebracht samen met neef Theo Danes, is de opvolger van de twee jaar eerder uitgekomen verzameling Atletische Verzen. Aanleiding en inspiratie zijn de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Bij Uitgeverij Ziederis verschijnt in november Poezie Mauw: Poesieversjes Voor Kinderen En Katten met lange versjes, korte versjes, zomerversjes en winterversjes, kinderversjes, poezenversjes en SMS-versjes.

2009

Op 24 april sluiten Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint in Hoofddorp de tournee met hun programma Literair Varié2 af. Op dezelfde dag verschijnt de dvd Kabaret Ivo de Wijs: 1968- 1980 met hoogtepunten uit de registraties van de vier theaterprogramma's die De Wijs samen met onder meer Pieter Nieuwint in die periode heeft gepresenteerd.

2010

Van 31 mei tot en met 4 juni is Ivo de Wijs elke ochtend te horen met klassieke herinneringen en anekdotes in het programma De Klassieken op Radio 4. Het lied Zoeken uit de musical Pippi Langkous Zet De Boel Op Stelten wordt genomineerd voor de Willem Wilminkprijs, een tweejaarlijkse prijs voor het beste kinderlied. Het Nederlands Blazers Ensemble geeft samen met vocalisten Johannette Zomer en Frans Fiselier in oktober een serie concertante uitvoeringen van Mozarts opera Le Nozze Di Figaro. Ivo de Wijs vertaalt de aria's en schrijft een flink aantal tussenteksten. Hij schrijft ook de vertaling van Dr. Dolittle. Deze musical gaat op 19 december in Zoetermeer in première. De hoofdrollen zijn voor Edwin Rutten, Alexandra Alphenaar en Roy Kullick.

Edwin Rutten Nederlands Blazers Ensemble Willem Wilmink

2011

Op 27 maart gaat de musical Buurman & Buurman in première. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige poppenanimatieserie. De titelrollen worden gespeeld door acteurs Pim van Alten en Don van Dijke. De muziek is van Erik de Reus en de teksten van Jelle Kuiper. Ivo de Wijs schrijft de liedteksten. Tegelijk met de première verschijnt de CD van de voorstelling, met alle liedjes en dialogen. De musical Dr. Dolittle komt uit op DVD. Ivo de Wijs maakt samen met Angelique Finkers en Fred Florusse deel uit van de jury van de Dirk Witte Prijs, vernoemd naar de Zaanse tekstdichter en componist. De prijs wordt dit jaar op 7 november in Zaandam voor het eerst uitgereikt aan Maarten van Roozendaal, voor zijn teksten, zijn muziek en zijn markante podiumverschijning. De kerstvertelling Jacob de Bijter van Brigitta Hauer, over de onhandelbare kameel van Koning Balthazar, is gebaseerd op een tekst van dichter J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958). De bewerking en liedteksten zijn van Ivo de Wijs en de muziek van multi-instrumentalist Floor Minnaert. De Wijs schrijft veel liedjes voor het Vlaamse duo Samson & Gert, zo ook voor hun kerstshow. De muziek is van de Vlaming Johan Vanden Eede.

Maarten van Roozendaal

2012

Op 9 april gaat in Utrecht een nieuwe voorstelling over Nijntje in première. Marie-Louise Nelemans speelt de titelrol en de teksten zijn van Ivo de Wijs. Hij zit voor het tweede achtereenvolgende jaar in de jury van de Dirk Witte Prijs die ditmaal gaat naar de Drentse singer-songwriter Daniël Lohues.

Daniël Lohues

2013

Ivo de Wijs speelt 13 januari de rol van verteller tijdens de laatste uitvoering van De Bruiloft Van Figaro in het Concertgebouw te Amsterdam. Hij is opnieuw als liedtekstschrijver betrokken bij een theatervoorstelling rondom het klussende duo Buurman & Buurman. De hoofdrollen in Buurman & Buurman Beginnen Voor Zichzelf worden ditmaal vertolkt door Dennis Stroucken en Martin Hofstra. De première vindt op 14 april plaats in Schouwburg Amstelveen.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1985 - Della Bosiers 'Kwartetten'
1993 - Samson en Gert 'Samson en Gert 3'
1994 - Samson en Gert 'Samson en Gert 4'
1995 - Samson en Gert 'Samson en Gert 5'
1997 - Samson en Gert 'Samson en Gert 7'
1997 - De Jantjes 'De Jantjes'
1996 - Samson en Gert 'Samson en Gert 6'
1998 - Diverse uitvoerende 'Pippi Langkous' (kindermusical naar Astrid Lingren)
1998 - Samson en Gert 'Samson en Gert 8'
1999 - Samson en Gert 'Samson en Gert 9'
2000 - Samson en Gert 'Samson en Gert 10'
2001 - Diverse uitvoerende 'Nijntje De Musical'
2001 - Samson en Gert 'De Wereld Is Mooi'
2002 - Samson en Gert 'Oh La La La!'
2003 - Het Internationale Danstheater 'Rode Peper'
2003 - Samson en Gert 'Jiepie-ja-hee'
2003 - De Berini's 'Noorderstil'
2004 - Diverse uitvoerende 'Nijntje Is Er Weer '
2004 - Diverse uitvoerende 'Alleen Op De Wereld' (alle liedjes van de musical)

Discografie Ivo de Wijs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ivo de Wijs

Audio/Video Ivo de Wijs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer