J. M. SUIJKERBUIJK
Biografie J. M. Suijkerbuijk
J. M. Suijkerbuijk (ook: Suykerbuyk) is geboren op 29 november 1959 in Munstergeleen (Limburg). Van 1975 tot 1986 publiceerde hij tevens onder pseudoniem Joh. M.A. Wolff.
Opleiding
Op 11-jarige leeftijd leerde hij zichzelf muziek lezen en schrijven. Daarna kreeg hij van 1975 tot 1978 pianoles. Van 1978 tot 1984 studeerde hij muziekwetenschappen ...
Biografie J. M. Suijkerbuijk
J. M. Suijkerbuijk (ook: Suykerbuyk) is geboren op 29 november 1959 in Munstergeleen (Limburg). Van 1975 tot 1986 publiceerde hij tevens onder pseudoniem Joh. M.A. Wolff.
Opleiding
Op 11-jarige leeftijd leerde hij zichzelf muziek lezen en schrijven. Daarna kreeg hij van 1975 tot 1978 pianoles. Van 1978 tot 1984 studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht bij o.a. Marius Flothuis, Jos Kunst, Willem Elders en Kees Vellekoop. Johannes Suijkerbuijk deed doctoraal examen met een scriptie over de relatie tussen het vioolconcert van Alban Berg en de Berceuse Elégiaque van Ferruccio Busoni.
Composities
Tijdens zijn studententijd ontwikkelde Suijkerbuijk zijn eigen compositietechniek: modaliteit gebaseerd op boventoonreeks met annexatie van dodecafonistische en seriële technieken. Deze techniek is voor het eerst toegepast in een kort stuk voor piano dat later gepubliceerd werd als het derde deel Skaz van Vier Noveletten, opus 88. De eerste uitvoering van een werk geschreven in de nieuwe techniek (Perigæum opus 63), vond plaats op 11 december 1981 door het Utrechts Blazersensemble o.l.v. Leo Samama. Na Perigæum componeerde Suijkerbuijk voornamelijk zeer polyfone orkestwerken, waaronder vijf symfonieën en twee symfonietta's. Later ging zijn aandacht meer naar kleinere ensembles en kamermuziek. Veel van zijn vroege werken zijn verloren gegaan.
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video J. M. Suijkerbuijk
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen