Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAAP BOOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cover art album Zal De Hemel (Bron: Jaap Boots)

Periode

07-02-1961 - heden

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jaap Boots & De Natte Honden, Koos Kreuk

Jaap Boots

Jaap Boots presenteert 25 jaar lang voor de VPRO-radio waar hij onder meer de gastheer is van het wekelijkse liveprogramma Club 3voor12 (voorheen Club Lek). In 2000 verschijnt onder de naam Boots zijn eerste Nederlandstalige soloplaat Zal De Hemel. Zijn muziek is doorspekt van blues, garagerock, pop, gospel en country.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Gerard Keijsers   drums
David Gibbs   basgitaar
Peter Asselbergs   gitaar, toetsinstrumenten
Mathijs Peeters   gitaar

Genoemd in de biografie van

2001   Scram C Baby
2005   Funckarma
2007   Frans Hagenaars

Biografie Jaap Boots

Jaap Boots presenteert 25 jaar lang voor de VPRO-radio waar hij onder meer de gastheer is van het wekelijkse liveprogramma Club 3voor12 (voorheen Club Lek). In 2000 verschijnt onder de naam Boots zijn eerste Nederlandstalige soloplaat Zal De Hemel. Zijn muziek is doorspekt van blues, garagerock, pop, gospel en country. Zowel muzikaal als tekstueel laat Boots zich beïnvloeden door uiteenlopende artiesten zoals Hank Williams, Jon Spencer, John Lee Hooker, Beck, Peter Koelewijn en Cornelis Vreeswijk.

1988 - 1999

Jaap Boots (7 februari 1961) maakt zijn televisiedebuut in VPRO’s Fa. Onrust als het typetje Ad Rem, bedacht door schrijvers Martin Bril en Dirk van Weelden. Vervolgens maakt hij voor de VPRO-televisie jeugdprogramma's. Voor dezelfde omroep presenteert hij op de 3FM onder meer het populaire wekelijkse liveprogramma Club Lek. Ondertussen schrijft hij voor Vrij Nederland, treedt hij op met zijn band en brengt hij enkele democassettes uit. In 1998 zingt hij op de tributeplaat Death To The Pixies onder de naam Koos Kreuk het liedje Waar Is Mijn Hoofd, een Nederlandstalige bewerking van de Pixiesklassieker Where Is My Mind.

2000

In de studio van producer Frans Hagenaars neemt Boots voor het label PIAS het album Zal De Hemel op. De poëtische Nederlandstalige teksten gaan over seks, zelfmoord, bier en mayonaise, het rijk van minister-president Wim Kok en de genezende kracht van John Lee Hooker. In het nummer Fuck Het Nederlandse Lied relativeert de muzikant op komische wijze het genre waarin hij zich begeeft. Met zijn begeleidingsband De Natte Honden speelt Boots op bijna alle Nederlandse kernpodia, op de Uitmarkt en in voorprogramma's van onder anderen Tröckener Kecks, Soulwax, Dyzack en Krang. De band treedt ook op in radioprogramma's als Leidsekade Live, Isabel, Studio Brussel en 2 Meter@KINK FM. In Paradiso wint Boots met het lied Amsterdam, een eigen Nederlandstalige bewerking van London Calling, een door Kink FM en platenmaatschappij Columbia georganiseerde Clash-coverwedstrijd. Het nummer wordt samen met Triest Bier op single gezet. De tweede single Als Het Iemand Is wordt vooral veel op Kink FM gedraaid. De single staat wekenlang in de Outlaw 41.

2001

In januari wordt Boots genomineerd voor een Edison in de categorie Beste Zanger Nationaal. Zijn concurrenten zijn Herman Brood en Marco Borsato.

2003

Vanwege privé-redenen duurt het een paar jaar voordat Boots weer materiaal uitbrengt. In maart verschijnt in gelimiteerde oplage de single Ouwe Vriend/Regenhond. De plaat wordt uitgebracht ter gelegenheid van de bij Thomas Rap uitgegeven dichtbundel Alles Is Er Nog van de in augustus 2001 overleden dichter/schrijver Jan Kostwinder. In het najaar rondt Boots de opnamen af voor een tweede volledige cd. De plaat, met Afkuil als werktitel, staat gepland voor februari 2004. Live wordt Boots (zang, mondharmonica, gitaar) bijgestaan door de Natte Honden Peter Asselbergs (ex-Jonus, -Scram C Baby, gitaar/toetsen), David Gibbs (bas) en Gerard Keijsers (drums).

Scram C Baby

2004

Onder de naam Jaap Boots Zonder Kleren is de zanger op de compilatie More Than A Woman te horen met Blauwe Schoen, een vertaling van These Boots Are Made for Walkin' (Nancy Sinatra). De zanger levert de enige Nederlandse inbreng op de tribute-cd From A Man Of Mysteries: A Tribute To Steve Wynn. Het nummer Ik Reis Alleen (een bewerking van het Dream Syndicate-liedje Now I Ride Alone) staat tussen bijdragen van Amerikaanse muzikanten als Chuck Prophet, Chris Brokaw, Johnette Napolitano en Willard Grant Conspiracy. Boots werkt aan zijn tweede cd Afkuil, een therapeutisch album waarop hij de frustraties over een voorbije relatie van zich afzingt. Wegens drukke werkzaamheden elders verlaat Peter Asselbergs in december de Natte Honden.

2005

Boots doet het op doktersadvies een tijdje rustig aan. Hij stelt de uitgave van Afkuil tot nader order uit, doet geen of nauwelijks optredens en stopt tijdelijk met het presenteren op de radio. Voordat hij in het nieuwe radioseizoen opgelapt plaatsneemt achter de VPRO-microfoon doet Boots in juli voorzichtig alweer enkele optredens, zoals in een huiskamer in de Amsterdamse Watergraafsmeer en in de foyer van het kleine Amsterdamse podium De Nieuwe Anita. Het eerste optreden met zijn Natte Honden David Gibbs en Gerard Keijsers is op 6 november tijdens een singer-songwriteravond in de KHL aan de Oostelijke Handelskade in de hoofdstad. Daar zingt hij onder meer het nieuwe liedje Ik Kwam Bruce Springsteen Tegen Op De Albert Cuijp.

2006

Op 8 februari presenteert Jaap Boots voor het laatst het radioprogramma Club3VOOR12 op 3FM. Hij treedt op die avond op met de gelegenheidsband Jabo's Super Fanfare met bijdragen van JW Roy, Def P van Osdorp Posse, Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock en Solex. Eric Corton van de band Tacker is per 15 februari zijn opvolger. In september reist Jaap Boots naar de Verenigde Staten voor een exclusief interview met Tom Waits naar aanleiding van diens nieuwe album Orphans. In november treedt Jaap Boots & De Natte Honden in de Amsterdamse Sugar Factory voor het eerst op met nieuwe gitarist Mathijs Peeters (The Gasoline Brothers, Walker Diver). Op de radio is Boots als presentator actief in Cantina@VPRO, een 'grenzeloos muzikaal lunchpauzeprogramma'.

JW Roy Osdorp Posse Peter Pan Speedrock Solex Tacker The Gasoline Brothers Walker Diver

2007

Jaap Boots In mei verschijnt op Rosa Records eindelijk het echtscheidingsalbum Afkuil met nummers als Kutwijf, Het Ruikt Hier Naar Ellende en Als Je Haar Ziet Zeg Dan Hallo (verwijzend naar If You See Her, Say Hello op Bob Dylans echtscheidingsplaat Blood On The Tracks). De cd is opgenomen in de Desmet Studio's, behalve het nummer Storm dat in Weesp door Frans Hagenaars is opgenomen. Tijdens de releaseparty in Desmet neemt Jaap Boots' ex-vrouw het eerste exemplaar van Afkuil in ontvangst.

Frans Hagenaars

2008

Na een jaar touren speelt Jaap Boots & De Natte Honden op 31 mei in Paradiso te Amsterdam voorlopig voor het laatst nummers van Afkuil.

2010

Jaap Boots is samen met jazzjournalist Koen Schouten bedenker, samensteller en presentator van het ruige jazzprogramma Shouting Boots van de VPRO op Radio 6. Hij heeft een rubriek op televisie bij VPRO's Neder Pop Show als de strenge Popinspecteur Boots. Af en toe treedt hij in kleine theaters op als 'spoken word-artiest'. Aan het eind van het jaar levert Boots met het nummer Kerstmis In De Tropen een bijdrage aan de kerstcompilatie Christmas Cover Up, samengesteld door Oscar Smit en uitgebracht door Sonic Scenery. Hij treedt ook op tijdens de presentatie van het album, op 24 december in Paradiso.

2011

Vanaf 7 mei gaat Boots van start met de JaBo Gumbo Show. Elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur serveert de radiomaker een stoofpot van soul, jazz, wereldmuziek en roots, met op zaterdag de rubrieken Schaal Van Gumbo en Chez Guuzbourg (met Guuz Hoogaerts) en livesessies en zondag de rubrieken Congo Square en Teun De Boekenman.

2013

Aan het eind van het jaar verlaat Jaap Boots na 25 jaar de VPRO.

2014

In november komt zijn autobiografie Donderweg, Mijn Leven In De Fast Lane Van De Popmuziek uit. In de bijbehorende voorstelling vertelt en zingt Boots over zijn leven als VRPO-discjockey en zijn ontmoetingen met markante muzikanten als Tom Waits en Iggy Pop.

Discografie Jaap Boots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jaap Boots

Audio/Video Jaap Boots

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer