Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAAP GERAEDTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jaap geraedts

Periode

12-07-1924 - 31-08-2003

Genre

componist, hedendaags

Jaap Geraedts

Jaap Geraedts is muziekrecensent voor de Haagsche Post, het dagblad Het Vaderland en de NRC, docent fluit maar bovenal ziet hij zichzelf als componist. Geraedts schrijft orkestwerken, liederen en vooral koorwerken - waaronder 'Hemelsch Vader' voor gemengd koor dat is uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor bij het huwelijk van Maxima ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Jaap Geraedts

Jaap Geraedts is muziekrecensent voor de Haagsche Post, het dagblad Het Vaderland en de NRC, docent fluit maar bovenal ziet hij zichzelf als componist. Geraedts schrijft orkestwerken, liederen en vooral koorwerken - waaronder 'Hemelsch Vader' voor gemengd koor dat is uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor bij het huwelijk van Maxima en kroonprins Willem Alexander. Hij componeert kamermuziek voor diverse instrumentale combinaties, en ook hier is de fluit, zijn eigen instrument, hem buitengewoon dierbaar. Van de werken waarmee hij de fluitliteratuur heeft verrijkt is vooral de 'Sonatine' uit 1953 bekend. Als bestuurslid van de Willem Pijper Stichting zet hij zich in voor de uitgave en het beheer van het muzikale erfgoed van een van Nederlands bekendste componisten. Ook is hij bestuurslid van de muziekafdeling van de Haagse Kustkring, de Anjerstichting en de Johan Wagenaarstichting.

1924 - 1952

Jaap Geraedts is geboren op 12 juli in Den Haag. Zijn eerste muzieklessen ontvangt hij van zijn vader Henri Geraedts, componist en tevens muziekpedagoog en koordirigent. In 1943 gaat hij naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij compositie studeert bij Henk Badings, instrumentatie bij Hendrik Andriessen en Sem Dresden, fluit bij Johan Feltkamp en orkestdirectie bij Willem van Otterloo en Jan Koetsier. Van 1947 tot 1949 studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel compositie bij Léon Jongen, contrapunt bij Jean Absil en fluit bij Francis Stoefs.

1952 - 1954

Geraedts wordt docent fluit aan de Toonkunst Muziekschool te Leiden. Daarnaast is hij muziekrecensent bij de Haagsche Post, het dagblad Het Vaderland en de NRC. De 'Garcia Lorca-suite' voor kamerorkest (1952) krijgt in de eerste Gaudeamus Muziekweek in 1954 een prijs.

1955 - 1961

Jaap Geraedts publiceert biografieën van Maurice Ravel (uitg. Gottmer, 1955) en van Béla Bartók, samen met zijn vader Henri (uitg. Gottmer, 1961).

1975 - 1980

Jaap Geraedts wordt artistiek adviseur bij het Nederlands Kamerorkest. In 1978 wordt hij aangesteld als leraar fluit aan de Stedelijke Muziekschool Den Haag.

1995 - 2003

Voor de opening van het nieuwe stadhuis in Den Haag schrijft Geraedts een werk voor 1000 stemmen en koperblazers 'Campina Vocalis'. In 1999 ontvangt hij de Stadspenning van de gemeente Den Haag. Jaap Geraedts overlijdt op 31 augustus 2003.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jaap Geraedts

Audio/Video Jaap Geraedts

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer