JAAP STOTIJN
Jaap Stotijn
Jaap Stotijn is de grondlegger van de huidige Nederlandse 'hobo-school', gekenmerkt door een open, ronde en zangerige toon. Hij is ook werkzaam als pianist en dirigent van studenten- en amateurgezelschappen. In 2008 eindigt de Nederlandse hoboschool, "van de Stotijn-familie via Werner Herbers naar Bart Schneemann" op de 23ste plaats in ...
Instrumenten
hobo
Genoemd in de biografie van
1936
Piet Ketting
1941
Han de Vries
1955
Louis Stotijn
Biografie Jaap Stotijn
Jaap Stotijn is de grondlegger van de huidige Nederlandse 'hobo-school', gekenmerkt door een open, ronde en zangerige toon. Hij is ook werkzaam als pianist en dirigent van studenten- en amateurgezelschappen. In 2008 eindigt de Nederlandse hoboschool, "van de Stotijn-familie via Werner Herbers naar Bart Schneemann" op de 23ste plaats in de 'Canon van de Nederlandse klassieke muziek.'
1891
Jaap Stotijn wordt op 22 september in Den Haag geboren.
1907
Stotijn begint al zeer jong zijn partijtje als tweede hoboïst mee te blazen in het Residentie Orkest. Zijn docent, Dirk van Emmerik, zit naast hem.
1910 - 1915
Stotijn behaalt met onderscheiding zijn diploma aan de toenmalige Haagse Muziekschool (het huidige Koninklijk Conservatorium) en wordt direct daarna eerste hoboïst bij het Rotterdams Harmonie Orkest. Stotijn trouwt met de sopraan Geertruida (Truitje) Molenaar. Op 11 februari 1915 komt zoon Haakon ter wereld. Hij treedt later als hoboïst in de voetsporen van zijn vader.
1919
Jaap Stotijn volgt Van Emmerik op als eerste hoboïst bij het Residentie Orkest én als hobodocent aan het Conservatorium in Den Haag.
1928
Stotijn wordt dirigent van het Haagsch Arbeiders Symphonie Orkest. Julius Röntgen draagt zijn 'Sonate voor hobo en piano' aan Stotijn op.
1934
Vanaf dit jaar treden Jaap en Haakon Stotijn samen op in het 'Concerto' (1933) voor 2 hobo's en orkest van Alexander Voormolen.
1935 - 1938
Stotijn maakt deel uit van het Trio Feltkamp-Stotijn-Ketting, dat naast hem bestaat uit fluitist Jo Feltkamp en pianist/componist Piet Ketting. Hij wordt uitgenodigd de plaats van eerste hoboïst in te nemen tijdens een serie openingsconcerten en aansluitend de tournee van het Palestijns Symfonie Orkest in Israël. De concerten staan onder leiding van Arturo Toscanini die een groot bewonderaar is van Stotijns spel. Op aanbeveling van Jaap Stotijn, dirigeert Toscanini in 1937 voor het eerst het Residentie Orkest en een jaar later ook meteen voor het laatst.
1941 - 1945
Stotijn wordt lid van de Kulturkammer, waardoor hij verzekerd blijft van werk. Hij doet mee aan subtiel verzet door tijdens concertinleidingen toespelingen te maken op "vreemdelingen met lange vingers" en onder Duitsgezinde dirigenten niet te spelen wat er staat. Bij het 40-jarig jubileum van het Residentie Orkest in 1944 treedt Stotijn op als solist, samen met klarinettist Jaap van Opstal.
1952
Stotijn maakt deel uit van het ensemble Collegium Musicum Antiqua, dat zich toelegt op het spelen van barokmuziek die door muziekvorser Willem Noske wordt opgespoord. Hendrik Andriessen draagt zijn bekende 'Ballade voor hobo en piano' op aan Stotijn.
1956
Stotijn gaat met pensioen bij zowel het Residentie Orkest als het Koninklijk Conservatorium. Bij zijn afscheid aan het conservatorium spelen 15 leerlingen een stuk van Louis Andriessen. Veel hoboïsten kunnen voor privé-lessen de weg naar zijn huis vinden.
1964
Op 3 november overlijdt na een lang ziekbed zoon Haakon Stotijn, 1ste hoboïst van het Concertgebouworkest.
1969
Het grote publiek leert Jaap Stotijns kenmerkende vibrato-intonatie kennen via de 'Canzone' uit Alexander Voormolens 'Concerto' (1938) voor hobo en orkest, die als achtergrondmuziek wordt gebruikt bij de televisieserie 'De Kleine Zielen' naar het boek van Louis Couperus.
1970
Jaap Stotijn overlijdt op 5 april in Den Haag.
Discografie Jaap Stotijn
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Jaap en Haakon Stotijn
Act | Jaap Stotijn |
Type en jaar | CD, 1998 |
Label | Philips, 462 552-2 |
Bijzonderheden | hoboconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Jaap Stotijn
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen