Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAAP STOTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jaap Stotijn

Periode

22-09-1891 - 05-04-1970

Genre

hobo, klassiek

Jaap Stotijn

Jaap Stotijn is de grondlegger van de huidige Nederlandse 'hobo-school', gekenmerkt door een open, ronde en zangerige toon. Hij is ook werkzaam als pianist en dirigent van studenten- en amateurgezelschappen. In 2008 eindigt de Nederlandse hoboschool, "van de Stotijn-familie via Werner Herbers naar Bart Schneemann" op de 23ste plaats in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

hobo

Genoemd in de biografie van

1936   Piet Ketting
1941   Han de Vries
1955   Louis Stotijn

Biografie Jaap Stotijn

Jaap Stotijn is de grondlegger van de huidige Nederlandse 'hobo-school', gekenmerkt door een open, ronde en zangerige toon. Hij is ook werkzaam als pianist en dirigent van studenten- en amateurgezelschappen. In 2008 eindigt de Nederlandse hoboschool, "van de Stotijn-familie via Werner Herbers naar Bart Schneemann" op de 23ste plaats in de 'Canon van de Nederlandse klassieke muziek.'

1891

Jaap Stotijn wordt op 22 september in Den Haag geboren.

1907

Stotijn begint al zeer jong zijn partijtje als tweede hoboïst mee te blazen in het Residentie Orkest. Zijn docent, Dirk van Emmerik, zit naast hem.

1910 - 1915

Stotijn behaalt met onderscheiding zijn diploma aan de toenmalige Haagse Muziekschool (het huidige Koninklijk Conservatorium) en wordt direct daarna eerste hoboïst bij het Rotterdams Harmonie Orkest. Stotijn trouwt met de sopraan Geertruida (Truitje) Molenaar. Op 11 februari 1915 komt zoon Haakon ter wereld. Hij treedt later als hoboïst in de voetsporen van zijn vader.

1919

Jaap Stotijn volgt Van Emmerik op als eerste hoboïst bij het Residentie Orkest én als hobodocent aan het Conservatorium in Den Haag.

1928

Stotijn wordt dirigent van het Haagsch Arbeiders Symphonie Orkest. Julius Röntgen draagt zijn 'Sonate voor hobo en piano' aan Stotijn op.

Julius Röntgen

1934

Vanaf dit jaar treden Jaap en Haakon Stotijn samen op in het 'Concerto' (1933) voor 2 hobo's en orkest van Alexander Voormolen.

Alexander Voormolen

1935 - 1938

Stotijn maakt deel uit van het Trio Feltkamp-Stotijn-Ketting, dat naast hem bestaat uit fluitist Jo Feltkamp en pianist/componist Piet Ketting. Hij wordt uitgenodigd de plaats van eerste hoboïst in te nemen tijdens een serie openingsconcerten en aansluitend de tournee van het Palestijns Symfonie Orkest in Israël. De concerten staan onder leiding van Arturo Toscanini die een groot bewonderaar is van Stotijns spel. Op aanbeveling van Jaap Stotijn, dirigeert Toscanini in 1937 voor het eerst het Residentie Orkest en een jaar later ook meteen voor het laatst.

Piet Ketting

1941 - 1945

Stotijn wordt lid van de Kulturkammer, waardoor hij verzekerd blijft van werk. Hij doet mee aan subtiel verzet door tijdens concertinleidingen toespelingen te maken op "vreemdelingen met lange vingers" en onder Duitsgezinde dirigenten niet te spelen wat er staat. Bij het 40-jarig jubileum van het Residentie Orkest in 1944 treedt Stotijn op als solist, samen met klarinettist Jaap van Opstal.

1952

Stotijn maakt deel uit van het ensemble Collegium Musicum Antiqua, dat zich toelegt op het spelen van barokmuziek die door muziekvorser Willem Noske wordt opgespoord. Hendrik Andriessen draagt zijn bekende 'Ballade voor hobo en piano' op aan Stotijn.

Hendrik Andriessen

1956

Stotijn gaat met pensioen bij zowel het Residentie Orkest als het Koninklijk Conservatorium. Bij zijn afscheid aan het conservatorium spelen 15 leerlingen een stuk van Louis Andriessen. Veel hoboïsten kunnen voor privé-lessen de weg naar zijn huis vinden.

1964

Op 3 november overlijdt na een lang ziekbed zoon Haakon Stotijn, 1ste hoboïst van het Concertgebouworkest.

1969

Het grote publiek leert Jaap Stotijns kenmerkende vibrato-intonatie kennen via de 'Canzone' uit Alexander Voormolens 'Concerto' (1938) voor hobo en orkest, die als achtergrondmuziek wordt gebruikt bij de televisieserie 'De Kleine Zielen' naar het boek van Louis Couperus.

1970

Jaap Stotijn overlijdt op 5 april in Den Haag.

Discografie Jaap Stotijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jaap Stotijn

Audio/Video Jaap Stotijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer