Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACCO GARDNER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jacco Gardner in 2012

Periode

09-04-1988 - heden

Genre

3voor12 Award, European Border Breakers Award (EBBA), gitaar, pop/rock, producer, psychedelica, sixties, toetsinstrumenten, zang

Online

Facebook
Officiële website

Jacco Gardner

Jacco Gardner opereert vanuit Hoorn en maakt psychedelische liedjes die onder meer zijn beïnvloed door Syd Barrett, de eerste zanger van de Britse band Pink Floyd. Gardner schaart zijn repertoire onder het kopje 'baroque pop' Nog voordat hij in februari 2013 op 24-jarige leeftijd zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, producer, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Kees Groenteman   achtergrondzang, gitaar
Jos van Tol   drums
Jasper Verhulst   achtergrondzang, basgitaar

Genoemd in de biografie van

2013   Monokino
2013   Moss

Biografie Jacco Gardner

Jacco Gardner opereert vanuit Hoorn en maakt psychedelische liedjes die onder meer zijn beïnvloed door Syd Barrett, de eerste zanger van de Britse band Pink Floyd. Gardner schaart zijn repertoire onder het kopje 'baroque pop' Nog voordat hij in februari 2013 op 24-jarige leeftijd zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities uitbrengt, verschijnen enthousiaste stukken in Britse en Amerikaanse media, zoals New Musical Express, The Guardian en de website Pitchfork. Het album Wordt bekroond met een 3voor12-award. In 2014 ontvangt hij een European Border Breakers Award (EBBA).

In bezetting van

Lola Kite   achtergrondzang, percussie, toetsinstrumenten
The Skywalkers   toetsinstrumenten, zang

1988 - 2010

Jacco Gardner (9 april 1988) studeert muziekproductie in Hilversum. Zijn eerste serieuze band is het duo The Skywalkers samen met zijn beste vriend, de drummer Hugo van de Poel. Via de collectie van diens vader ontdekt Gardner platen van Pink Floyd en Soft Machine en een documentaire over Syd Barrett. De muzikant verdiept zich in psychedelische muziek, garagerock en beat. Hij luistert naar muziek van Sagittarius, Billy Nicholls en Curt Boettcher.

The Skywalkers

2011 - 2012

Gardner mixt het tweede album van het Amsterdamse duo The Secret Love Parade en het tweede album I Start To Believe You (2012) van de band Lola Kite. De samenwerking met Lola Kite bevalt zo goed dat hij mee op tournee gaat als vierde bandlid. Gardners eerste solosingle Clear The Air komt uit bij het Spaanse Action Weekend Records. Het plaatje wordt door het Britse sixties-magazine Shindig! aan het eind van 2012 uitgeroepen tot song van het jaar. Ook de Britse band The Horrors laat weten fan te zijn. De eigenaar van Trouble In Mind in Chicago vraagt Gardner of hij een album op zijn label uit wil brengen. Allereerst verschijnt bij Trouble In Mind de tweede single Where Will You Go (2012). Om de muziek live uit te kunnen voeren, formeert Jacco Gardner een band om zich heen, met drummer Jos van Tol en Lola Kite-leden Jasper Verhulst (bas) en Kees 'Keez' Groenteman (gitaar). Het album wordt opgenomen in een bedrijfspand op een industrieterrein in Zwaag. De legendarische Nederlandse sixties-engineer Jan Audier doet de pre-mastering. Het nummer The Ballad Of Little Jane gaat in première bij de Amerikaanse site Pitchfork en het Britse dagblad The Guardian verkiest Jacco Gardner tot New Band Of The Day. Het Britse muziekweekblad New Musical Express, dat normaal gesproken vrijwel nooit aandacht besteed aan muziek uit Nederland, zet Gardner boven aan hun zogenaamde Buzzlijst. Hij staat 7 december met zijn band op een sixtiesfestival in het Spaanse León.

Jan Audier Lola Kite The Secret Love Parade

2013

Jacco Gardner treedt in januari op tijdens Eurosonic en Noorderslag in Groningen. Hij gaat in februari naar België voor twee shows met de Amerikaanse band The Cosmonauts. Op 11 februari verschijnt het debuutalbum Cabinet Of Curiosities wereldwijd via Trouble In Mind. De plaat komt in de Benelux uit bij Excelsior Recordings. Het Britse muziekblad Mojo geeft het album vier sterren: 'Gardner's sincerity, dexterity and lightness of touch raises this above a simple genre exrecise'. Maart staat in het teken van een Amerikaanse tour met onder meer het showcasefestival SXSW in Austin, Texas, gevolgd door een Europese tournee en festivals als Motel Mozaïque in Rotterdam (april) en Bevrijdingsfestival, Wageningen (mei). Op 15 mei doet de band een BBC-sessie in de studio van Maida Vale. Gardner produceert het debuutalbum Music For Mammals van Earth Mk. II (de band van Hugo van de Poel) en het album Fake Virtue van de in China succesvolle Nederlandse elektronische popband Monokino. Met zijn band staat hij in de zomer op onder meer Metropolis, Rotterdam (juli), Lowlands (augustus) en Into The Great Wide Open, Vlieland (september). Op 17 september krijgt de muzikant in de Amsterdamse Melkweg de 3voor12 Award 2013 voor zijn album Cabinet Of Curiosities. Hij wint daarmee een geldbedrag van €1203,12. ‘Dit is zo'n Nederpopklassieker waar je twintig jaar later nog over praat, een tijdloos album,’ aldus het juryrapport. Het is de tiende keer dat deze muziekprijs door de muzieksite 3voor12 wordt uitgereikt. In het najaar doet Jacco Gardner een uitgebreide Europese clubtournee die in december eindigt in Nederland.

Earth Mk. II Monokino

2014

Samen met negen andere Europese popacts wordt Gardner onderscheiden met een European Border Breakers Award (EBBA) 2014. De prijs is voor de beste nieuwe popacts in Europa die internationaal succes boeken en wordt uitgereikt in januari 2014 tijdens het festival Eurosonic/Noorderslag in Groningen. In de Luxemburgse club Exit in februari komt een eind aan deinternationale tour met zijn bandleden. Na afloop maken drummer Jos van Tol en gitarist Keez Groenteman bekend iets anders te gaan doen. Jacco Gardner zelf gaat werken aan zijn tweede album. In April doet Gardner try-puts met zijn nieuwe begeleidingsband.

Discografie Jacco Gardner

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacco Gardner

Audio/Video Jacco Gardner

Video Jacco Gardner

Jacco Gardner - Chameleon
Jacco Gardner - Chameleon
Jacco Gardner - Clear The...
Jacco Gardner - Clear The Air
Jacco Gardner - Summer's ...
Jacco Gardner - Summer's Game
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jacco Gardner - Chameleon

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer