Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACK BULTERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uitreiking platinaplaat met diamanten aan de Blue Diamonds . Jack Bulterman met gulden plaat 14 maart 1961 (foto Nationaal Archief)

Periode

27-11-1909 - 27-05-1977

Genre

accordeon, arrangeur, componist, componisten, dirigent, Gouden Harp, piano, producer, tekstdichters, tekstschrijver, trompet

Pseudoniemen

Jaap de Bie

Jack Bulterman

Trompettist en componist van De Ramblers. Na de Tweede Wereldoorlog actief als producer, arrangeur, componist, dirigent en begeleider van opkomende artiesten als The Blue Diamonds, Willeke Alberti en Anneke Grönloh
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, arrangeur, componist, dirigent, piano, producer, tekstschrijver, trompet

Genoemd in de biografie van

1957   Fouryo's
1960   De Bibits
1961   Candy Kids
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jack Bulterman

Trompettist en componist van De Ramblers. Na de Tweede Wereldoorlog actief als producer, arrangeur, componist, dirigent en begeleider van opkomende artiesten als The Blue Diamonds, Willeke Alberti en Anneke Grönloh

In bezetting van

The Ramblers   arrangeur, dirigent

1909 - 1934

Jacques Cornelis ('Jack') Bulterman wortd geboren op 27 september 1909 in Amsterdam. Al op jonge leeftijd maakt hij deel uit van een straatorkest. Na zijn opleiding aan de Openbare Handelsschool blijft hij actief in de muziek: als pianist in het bandje de Mixed Pickles en daarna in zijn eigen groep de Blue Bees. Bulterman is korte tijd werkzaam voor de Philips Persdienst maar besluit uiteindelijk toch voor een carrière in de muziek te kiezen. Eén van zijn allereerste composities is Dag Schatteboutje uit 1931. In 1933 gaat Bulterman als trompettist spelen in het orkest van John van Brück.

1935 - 1946

Twee jaar later wordt hij als tweede trompettist lid van het De Ramblers. Dit populaire dansorkest onder leiding van Theo Uden Masman bestaat al sinds 1926 en speelt sinds 1933 voor de VARA radio. Hoewel Bulterman veel instrumenten kan bespelen (trompet, piano, accordeon) ontpopt hij zich vooral als een getalenteerd arrangeur en componist/tekstschrijver. Enkele van zijn composities zijn onder meer Swing Me To Sleep Drummerman, Steeple Chase en Swinging The Fiddles. Dankzij de inbreng van Jack Bulterman staat vanaf 1935 Nederlands repertoire prominent op het repertoire van De Ramblers. Enkele bekende voorbeelden van dit repertoire zijn Mijnheer De Baron Is Niet Thuis en De Ramblers Gaan Naar Artis. Vooral tijdens de oorlog worden de Ramblers mateloos populair. Klassiekers uit deze tijd zijn onder meer Wie Is Loesje en Weet Je Nog Wel Dien Avond In Den Regen. Vlak na de oorlog treden De Ramblers veelvuldig op als US Army Band voor de Amerikaanse troepen in Europa. Een compositie van Bulterman uit deze tijd is het nummer Bouncin' In Bavaria dat jarenlang de herkenningstune is geweest van de American Forces Network in München.

The Ramblers

1947 - 1977

In 1947 verlaat Bulterman De Ramblers en gaat hij werken in de platenindustrie. Als producer, maar met name als arrangeur, componist, dirigent en begeleider van opkomende artiesten (Blue Diamonds, Willeke Alberti, Anneke Grönloh, De Fouryo's, De Bibits) is hij onder meer werkzaam bij Hollandsche Decca en Phonogram. De Ramblers worden op 11 april 1964 opgeheven maar enkele jaren later ontstaat er hernieuwde belangstelling voor het orkest. Jack Bulterman brengt een aantal oud-leden bij elkaar en samen met een paar nieuwelingen wordt er een programma gemaakt voor de AVRO televisie. In 1972 en 1973 volgen nog twee verzamel-LP's met bekende nummers van De Ramblers. In 1973 is Bulterman als arrangeur en producer betrokken bij het album Spoor 3A van de Haarlemse zanger Paul Marselje. Met Bulterman als dirigent gaan de vernieuwde Ramblers weer optreden en wordt er wekelijks een radioprogramma opgenomen in hotel Américain in Amsterdam. Jack Bulterman blijft tot aan zijn dood op 27 mei 1977 nauw betrokken bij De Ramblers.

Overzicht van bijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie. De overige bijdragen staan vermeld bij Jack Bulterman als muzikant (zie link bij Bezetting).

arrangeur:
1969 - Diverse Uitvoerenden 'Het muzikale Dagboek Van Joop Ter Heul'
Dirigent:
1965 - Diverse Uitvoerenden 'Tunes Van Toen'
1966 - Diverse Uitvoerenden 'Zo Zingt De Jordaan'
1969 - Diverse Uitvoerenden 'Het muzikale Dagboek Van Joop Ter Heul'
1972 - Diverse Uitvorenden 'Bingo! (16 Kinderhits)'
1991 - Marcel Thielemans 'Marcel Thielemans'
2000 - Marcel Thielemans 'Vol.176 (Marcel Thielemans En De Ramblers)'

composities van Jack Bulterman (selectie):
De Bibits 'Bambino'
Ida Bons 'De Gastarbeider'
Bob Boot 'Niemand Wil Willy'
André van Duin 'Ik Trek Met Mijn Band Door Het Hele Land'
Flying Dutchmen 'Swing In Tulipland'
Paul Gimbel 'Iedereen, Iedereen Twist'
Henk, Hans, Jan, Martin en Franky 'Hey, American Girl'
Johnny F. Trio 'Doe Maar Gewoon (Dan Doe Je Gek Genoeg)'
Johnny F. Trio 'Zonder Zon'
Ab Mulder 'Ik Geloof'
Marga van Noordt 'Onze Vader'
Nelis 'Waar De Jordaan Heeft Gestaan'
Pedro 'Anja Anja'
De Ramblers 'De Ramblers Story'
Rika En Rika 'Hou Je Vader En Moeder In Ere' (als Jaap de Bie)
De Robbedoezen 'Dag, Tante Hannie!'
Tony Ronald 'Loop De Loop'
Sandra 'Ik Zweef Aan M'n Ballonnetje'
Marcel Thielemans 'Tini'
Ria Valk 'Maar De Deur Van Je Hart Was Op Slot'
Mieke Telkamp 'Nog Even, Prinsesje, Dan Ben Je De Bruid'
Vliegende Hollanders 'Jij Komt Vanavond De Deur Niet Meer Uit'
De Zingende Tweeling 'Een Oude Vissersboot' (als Jaap de Bie)

Anneke Grönloh De Bibits Fouryo's Paul Marselje The Blue Diamonds Willeke Alberti

Discografie Jack Bulterman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jack Bulterman

Audio/Video Jack Bulterman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer