Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACK OF HEARTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jack Of Hearts

Periode

1987 - 1997

Genre

rock

Jack Of Hearts

Amsterdamse rockformatie die eind jaren tachtig en begin jaren negentig behoort tot de subtop, maar een definitieve doorbraak niet weet te bewerkstelligen.
Volledige biografie...

Bezetting

Rob van Zandvoort   achtergrondzang, orgel, piano
Kim Snelten   achtergrondzang, mondharmonica
George Oostdijk   achtergrondzang, basgitaar
Kors Eijkelboom   drums
Fred Kienhuis   gitaar, zang

Overige muzikanten

Roland Luttik   basgitaar
Dirk Portegies   gitaar

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1979   Luc Suèr
1985   Frank van der Weij
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jack Of Hearts

Amsterdamse rockformatie die eind jaren tachtig en begin jaren negentig behoort tot de subtop, maar een definitieve doorbraak niet weet te bewerkstelligen.

1987

The Jack Of Hearts wordt opgericht in Amsterdam door bassist Roland 'Lut' Luttik (ex-Black Slacks), Rob van Zandvoort (ex-Thought), Kors Eijkelboom (ex-Scene, Blue Murder) en Fred Kienhuis die eerder met de uit Haarlem stammende World War Rockers naam maakt. Kienhuis speelt ook korte tijd in de rockabilly-formatie Black Slacks.

Black Slacks Blue Murder The Scene The Thought World War Rockers

1988

The Jack Of Hearts neemt een demo op, waarvan het nummer Streetwise de nodige airplay krijgt. Het nummer schopt het zelfs tot de Top 20 van de VPRO Top 100 van 1988. In de Demo Top Tien van het muzikantenblad Music Maker neemt de demo de vierde positie in.

1989

George Oostdijk (die eerder speelt in de reggaeband It Lives) neemt begin '89 de bas over van Luttik. Het debuutalbum The Jack Of Hearts verschijnt in mei en is geproduceerd door Luc Suèr, die ook werkt met onder meer Fatal Flowers en The Landlords. Originaliteit is niet het hoogste goed waar de Amsterdammers naar streven. Hun muziek is gebaseerd op Amerikaanse rock (& roll) en legt lijnen naar onder meer Chuck Berry en Bo Diddley. Kim Snelten (geen vast lid van de groep) wordt geprezen vanwege zijn mondharmonicaspel, terwijl toetsenist Rob van Zandvoort door muziekblad Oor wordt gezien als de 'grootste smaakmaker' van de band, die veel op de vaderlandse podia te vinden is. De single Desire blijft in de tipparade steken.

Luc Suèr

1990

Jack Of Hearts Kim Snelten maakt vanaf 1990 permanent deel uit van de band, die in september zijn tweede album Blue uitbrengt. Steve Katz (bekend van o.a. The Blues Project, Blood Sweat & Tears, Lou Reed en Rory Block) is de producer. Hij is ook te horen als gitarist in twee nummers. Aan deze plaat werkt verder Tex-Mex-accordeonist Flaco Jimenez mee. Hij is van de partij in het vrolijke Zonked, dat klinkt als The Clash op de zydeco-toer. Het album wordt enthousiast ontvangen en geldt als het hoogtepunt in het oeuvre van The Jack Of Hearts.

Steve Katz

1991

Op het Noorderslag festival in Groningen zijn The Jack Of Hearts bijzonder succesvol.

1992

Jack Of Hearts In februari verschijnt Favorite Pet, eveneens geproduceerd door Steve Katz. Eigen rockwerk wordt afgewisseld met covers van Hot Chocolate (Every 1's A Winner) en The Clash (Stay Free). De band is veelvuldig te zien op de Nederlandse podia en de fotogenieke Kienhuis groeit uit tot een mediapersoonlijkheid. De zanger maakt ondertussen voor het Friese independent-label Top Hole het tussendoortje The Kid. Op dit sfeervolle mini-album gaat Kienhuis ingetogener te werk dan als frontman van The Jack Of Hearts.

Fred Kienhuis Steve Katz

1993

Toetsenist Van Zandvoort verlaat The Jack Of Hearts wegens muzikale meningsverschillen. Het door de groep zelf geproduceerde album Delilah klinkt meer rechttoe rechtaan dan zijn voorgangers. Kienhuis' teksten worden in de Volkskrant vergeleken met die van Bruce Springsteen en omschreven als: 'rock 'n roll-romantiek, vol passie en verlangen en doordrenkt van een nostalgisch verlangen naar vroeger, de onbezonnen jeugd die bijna voorbij lijkt.' Delilah is het eerste Jack Of Hearts-album dat verschijnt bij een grote platenmaatschappij (Phonogram). De verkoopcijfers stellen echter teleur en de band last een pauzejaar in.

1994

Mondharmonica-man Kim Snelten neemt live in de studio het aanstekelijke album Hallucinations And The Dance Of The Fra Fra Tribesman op. Bij het vertolken van rhythm & blues- en soulklassiekers wordt hij bijgestaan door Hipshake, een verzameling musici met onder anderen Arthur Ebeling (gitaar), Fred Kienhuis (gitaar), Sjako!-spil Wouter Planteijdt (gitaar), Jan-Paul van der Meij (piano) en de Houdini Horns.

Kim Snelten & Hipshake

1995

Jack Of Hearts Op Get A Life!! maakt tweede gitarist Dirk Portegies zijn opwachting. Het door de groep in samenwerking met Martin Cramer geproduceerde album kent meer snelle stukken dan voorheen. Enkele venijnige rockers doen de critici zelfs aan Herman Brood denken. De verkoopcijfers en de publieke opkomst bij concerten vallen echter tegen. Reden voor de band om het bijltje erbij neer te gooien.

Martin Cramer

1997

Na het uiteenvallen van The Jack of Hearts timmert Kim Snelten aan de weg met de bluesband Drippin' Honey, waarin ook Lut Luttik weer opduikt.

Drippin' Honey

1999

George Oostdijk speelt in Ron & The Splinters van Outsider Ronald Splinter en draait samen met Marcel Kruup (ex-Treble Spankers) plaatjes onder de naam Jacaranda Lounge.

Ronnie Splinter Ron & The Splinters The Outsiders The Treble Spankers

2002

Fred Kienhuis richt samen met Theo Vogelaars (ex-Tröckener Kecks) de band De Snevo's op.

De Snevo's

2005

Roland Luttik neemt samen met producer Evert Kaatee in de Amsterdamse Y-Land studio het album Songs From A Lonely Room op. De plaat bevat negen nummers met naast eigen materiaal ook covers van Shane MacGowan en Leonard Cohen.

Roland Luttik

Discografie Jack Of Hearts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jack Of Hearts

Audio/Video Jack Of Hearts

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer