Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACOB TER VELDHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jacob ter Veldhuis

Periode

14-11-1951 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Online

Officiële website

Pseudoniemen

JacobTV

Jacob ter Veldhuis

"Ik peper mijn muziek met suiker". Een gevleugelde uitspraak van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis. Hij schrijft composities waarin alle ruimte is voor tonaliteit. Muziek die een combinatie is van elementen uit het postminimalisme, neoromantiek en rijk georkestreerde avant-gardistische jazz en popmuziek. "Terwijl hij enerzijds hard aan het werk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1968   Luctor Ponse
1995   Kees Wieringa
2004   Monica Germino
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jacob ter Veldhuis

"Ik peper mijn muziek met suiker". Een gevleugelde uitspraak van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis. Hij schrijft composities waarin alle ruimte is voor tonaliteit. Muziek die een combinatie is van elementen uit het postminimalisme, neoromantiek en rijk georkestreerde avant-gardistische jazz en popmuziek. "Terwijl hij enerzijds hard aan het werk is om rock, jazz en popcultuur samen te laten smelten in zijn werk, wendt hij zich anderzijds af van het 'highbrow' modernisme", aldus het internationale webmagazine Sequenza 21 over Ter Veldhuis. Naast vele concerto's en werken voor orkest start Ter Veldhuis halverwege de jaren negentig met zijn zogenaamde 'boombox' werken. Beïnvloed door componisten als Steve Reich en Scott Johnson combineert Ter Veldhuis gesproken tekstfragmenten (op tape of boombox/ghettoblaster) uit het rijke Amerikaanse media- en cultuurlandschap live met de muziek van een instrumentalist of ensemble. Deze boombox-werken onthullen een meer aardse, realistische zijde van Ter Veldhuis, terwijl in andere werken als 'Oratorio Paradiso' (2001) Ter Veldhuis een utopie in klank wil schilderen. Inmiddels is Ter Veldhuis een van de meest gespeelde Nederlandse componisten van dit moment. Recent besloot Jacob ter Veldhuis zich een eenvoudiger uit te spreken pseudoniem aan te meten, namelijk JacobTV en zich internationaal te profileren als 'avantpop composer'.

1951 - 1970

Jacob ter Veldhuis wordt geboren op 14 november in Westerlee, Groningen, en groeit op in Winschoten. Hij speelt in verschillende rockbands, onder meer in Ro-d-ys van gitarist Harry Rijnbergen.

RO-D-YS

1971 - 1980

Aan het Gronings Conservatorium studeert Jacob ter Veldhuis fluit, hoorn, slagwerk, piano en muziekeducatie (AMV). Daarnaast studeert hij vanaf 1973 compositie bij Willem Frederik Bon en elektronische muziek bij Luctor Ponse. Hij is werkzaam als muziekbibliothecaris en muziekleraar. In 1980 behaalt Ter Veldhuis de Prijs voor Compositie.

Luctor Ponse Willem Frederik Bon

1981 - 1983

Zijn 'Symfonie no. 1' voor orkest en slagwerk gaat in première, uitgevoerd door het Noordelijk Filharmonisch Orkest onder aanvoering van Andrzej Markowski. Het werk wordt twee jaar later uitgevoerd tijdens de Warschauer Herbst in Polen.

1984 - 1986

Jacob ter Veldhuis richt zich fulltime op een loopbaan als componist. Mede op zijn initiatief wordt de serie 'Buskruitconcerten' voor nieuwe, hedendaagse muziek opgezet in Groningen, als een voorloper van stichting Prime.

1992

Ter Veldhuis is composer-in-residence tijdens de Darmstädter Ferienkurse.

1994 - 1996

BVHaast brengt een eerste cd met kamermuziek van Ter Veldhuis op de markt, te weten 'Diverso il tempo'; twee jaar later volgt de cd 'Van grote en kleine vogels' op BVHaast.

1997 - 1998

'String quartet no. 3: There must be some way out of here' (1995) wordt als Nederlandse inzending voor het International Rostrum of Composers genomineerd. Ter Veldhuis is met circa 250 uitvoeringen per jaar een van de meest gespeelde componisten van Nederland.

1999

Choreograaf Hans van Manen maakt twee balletten 'Short Cut' en 'Two Gold Variations' op muziek van Ter Veldhuis: 'String Quartet no. 3' (1995) en 'Gold Rush Concerto' (1997). Zijn compositie 'Lipstick' (1998) wordt geselecteerd voor de International Electroacoustic Music Contest in Bourges, Frankrijk.

2001

Het vier dagen durende 'Jacob ter Veldhuis Festival' in maart wordt opgezet door Theater Lantaren-Venster in Rotterdam. Op 12 september gaat het video-oratorium 'Paradiso' (in samenwerking met videokunstenaar Jaap Drupsteen) voor sopraan, tenor, sampler, vrouwenkoor en orkest in première.

Jaap Drupsteen

2002 - 2006

Jacob ter Veldhuis Filmmaker Jan Willem Looze wijdt een documentaire aan Ter Veldhuis, met de titel 'So heavenly it hurts' (OJTV film + tvproducties). De multimediale compositie '…Now…' voor het Koninklijk Concertgebouworkest gaat in première tijdens het Holland Festival 2005. In 2006 is Jacob ter Veldhuis composer-in-residence bij het Gelders Orkest.

2007

Jacob ter Veldhuis In mei vindt het driedaagse JacobTV Festival plaats in het Whitney Museum of American Art in New York. Een trilogie met cd-box-sets van Ter Veldhuis' belangrijkste werk verschijnt op Basta Music.

2010

Op 17 februari vindt de première van de multimedia show 'Cities Change The Songs Of Birds' plaats in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven door de JacobTV Band, waarna de band op tournee gaat door Nederland.

2011

Op 4 mei wordt in Rome de nog niet voltooide video-opera 'The News' uitgevoerd. Het werk is geïnspireerd op het wereldwijde populisme van politieke leiders als Sarah Palin, Barack Obama en Silvio Berlusconi. De aria over Berlusconi 'Corrotto' (Corrupt) wordt door het publiek goed ontvangen. Maar het museum voor hedendaagse kunst MAXXI verzoekt Ter Veldhuis de aria niet op te nemen in de compilatie die hij voor het museum maakt.

Discografie Jacob ter Veldhuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacob ter Veldhuis

Audio/Video Jacob ter Veldhuis

Video Jacob ter Veldhuis

Jacob ter Veldhuis, 2007
Jacob ter Veldhuis, 2007
Jacob ter Veldhuis PREVIE...
Jacob ter Veldhuis PREVIEW BASTA BOX2 ter voorbereiding op TV BOX
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jacob ter Veldhuis PREVIEW BASTA BOX2 ter voorbereiding op TV BOX

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer