Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES BANK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jacques bank

Periode

18-04-1943 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Jacques Bank

Jacques Bank (1943) studeert compositie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Ton de Leeuw en Jos Kunst. Hij sluit deze studie af met de Prijs voor Compositie.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1975   Polo de Haas
1984   Marjanne Kweksilber
2000   Charles van Tassel

Biografie Jacques Bank

Jacques Bank (1943) studeert compositie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Ton de Leeuw en Jos Kunst. Hij sluit deze studie af met de Prijs voor Compositie.

1985

Tijdens het Rostrum of Composers krijgt zijn compositie 'Minutes of Lives' (1982) voor sopraan en klarinetkwartet, op teksten van de 17e eeuwse, Engelse schrijver John Aubrey, een aanbeveling.

1989

Jacques Bank ontvangt de Matthijs Vermeulen Prijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst voor zijn compositie 'Requiem voor een levende' (1985), gebaseerd op het ritueel waarmee tijdens de Middeleeuwen een lepralijder, alvorens te worden verbannen naar het leprozenhuis, formeel wordt 'dood' verklaard door zijn gezonde medeburgers.

1992

De opera 'The Piano Teacher' (1991), op een libretto van Fer Bank, voor een sprekende pianist en 2 mimespelers wordt bekroond tijdens het Internationale Composers' Competition for Mini-operas for Children in Warschau.

1994

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest schrijft Jacques Bank in opdracht 'Episodes de la vie d'un artiste', op teksten van Hector Berlioz en tijdgenoten, voor 3 solozangers, koor, jongenskoor, 2 accordeons en groot orkest. Tevens verleent hij zijn medewerking aan een aantal radioprogramma's gewijd aan het leven en werk van Hector Berlioz.

1996

Het Conservatorium van Utrecht organiseert een lezing en drie concerten, gewijd aan Banks composities, met onder andere 'Mesmerised' (1977) en 'Late of the City of Rome' (1989).

2000

'De 'Bijlmer opera' (1999), geschreven voor Orkest de Volharding, wordt met groot succes twaalf maal uitgevoerd.

2001

Jarenlange samenwerking met het Basho Ensemble leidt tot een reeks concerten met drie speciaal voor dit ensemble geschreven composities: 'Gebroken sprookjes' (1991), 'Fred Walking Badger and Aaron Rivers are missing' (1995) en 'John Clare' (2001). In Oostenrijk vindt de première plaats van het blokfluitconcert 'Recorders' (1981) door Helge Stiegler en het ensemble Mosaik

2003

De eerste uitvoering van 'Tonal Colours' wordt gegeven door de Ierse organist Michael Quinn op het orgel van Saint Patrick's Cathedral in Dublin. Tijdens een concert in Lissabon voert het ensemble Ciudate vier werken van Bank uit, waaronder 'Blind Boy Fuller', zijn eerste 'officiële' compositie uit 1966.

2006

Het Nederlands Zangtheater maakt een tournee door Nederland met de kooropera 'De ondergeschoven koningin' (2005) op tekst van A. Alberts.

2007

Het eerste deel van de 'John Clare Triptych', gebaseerd op teksten van de 19e eeuwse Engelse dichter John Clare, 'Invitation to Eternity' - voor sopraan, klarinet, cello en piano - gaat in première met het Canadese ensemble Continuum in Toronto.

2009

Jacques Bank de laatste hand aan zijn opera 'Major Taylor, the fastest Bicycle Rider in the World', over Marshall 'Major' Taylor, de eerste zwarte sportheld van Amerika. Het is een opdracht van het Orkest de Volharding.

2010

Op 6 april vindt in Theater Kikker te Utrecht de première plaats van het pianostuk 'King of the Dutch Blues, homage to André Hazes' door Marcel Worms. Voor deze compositie is het succesnummer 'Eenzaam zonder jou' van de enige, echte blueszanger van Nederland, André Hazes, inspiratiebron geweest.

Marcel Worms

2011

In het Bimhuis wordt op 26 september de première van 'Die Pfeiferstube' uitgevoerd door de David Kweksilber Big Band. De compositie is gebaseerd op de novelle Die Pfeiferstube van de Duitse schrijver Paul Alvedes.

2012

Jacques Bank is 'composer in residence' bij het Utrechts Conservatorium. Tijdens een concert op 4 februari worden de tien stukken, die door de compositiestudenten onder zijn leiding gemaakt zijn, ten gehore gebracht.

Discografie Jacques Bank

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacques Bank

Audio/Video Jacques Bank

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer