Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES HERB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Jacques Herb en De Riwi's bij Op Losse Groeven (1971)

Periode

28-05-1946 - heden

Genre

levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Jacques Herb

Zanger van het levenslied die in 1970 een talentenjacht op televisie met het noveltynummer El Toreador. Het levert hem een bescheiden hit en een platencontract bij Elf Provinciën op, waar hij onder de hoede van Pierre Kartner komt. Deze vertaalt voor hem het melodrama Manuela uit het Duits. De ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1970   Vader Abraham
1981   Peter Koelewijn
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

23-7-22, Mooi Was Die Tijd Festival, Roosendaal

Biografie Jacques Herb

Zanger van het levenslied die in 1970 een talentenjacht op televisie met het noveltynummer El Toreador. Het levert hem een bescheiden hit en een platencontract bij Elf Provinciën op, waar hij onder de hoede van Pierre Kartner komt. Deze vertaalt voor hem het melodrama Manuela uit het Duits. De single wordt een enorme hit. Na enkele redelijk succesvolle opvolgers raakt zijn carrière in het slop. In de jaren negentig geniet hij echter een cultstatus.

1970

De in Rotterdam geboren zeevaarder Jacques Herb zingt al enige jaren in havencafeetje voordat hij de Posthoorn Talentenjacht in de Scheveningse Kurzaal wint met het zelfgeschreven nummer El Toreador. De finale wordt rechtstreeks uitgezonden door de TROS-televisie. Het aanstekelijke refrein ("O, o, signorita") bezorgt hem een kleine hit en een contract bij Elf Provincien.

1971

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Jacques Herb en De Riwi's bij Op Losse Groeven (1971) Pierre Kartner vertaalt (hoewel hij doet voorkomen of hij het zelf heeft geschreven) voor Herb de gezongen soap-opera Manuela, een tragische Duitse schlager over een bij een ongeluk omgekomen geliefde. "De dokters vechten door, ze weten niet waarvoor. Wat heb ik door mijn schuld haar aangedaan." De in Den Haag residerende Herb wordt begeleid door De Riwi's, een acroniem van de zusjes Rian en Wilma van Aard. Manuela komt op 26 juni de hitparade binnen, staat in de zomer drie weken op 1 en vijf weken op 2. Als de plaat na 17 weken op de 40ste plaats is beland begint hij aan een opmerkelijke wederopstanding die op de 14e plaats eindigt. In totaal staat Manuela 23 weken in de top 40. In de top 100 over het jaar 1971 staat Manuela ook op 1. De plaat verkoopt meer dan 250.000 exemplaren en is daarmee één van de bestverkochte singles van de jaren zeventig.

De Riwi's Pierre Kartner

1972

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Jacques Herb bij Op Losse Groeven Dit jaar heeft Jacques Herb een drietal hits: Een Man Mag Niet Huilen, Werkeloos en het enigmatische Is Jacques Herb Mijn Echte Naam. Ook werkt hij mee aan de single Veronica 538 van Vader Abraham. Herb wint op het songfestival van Sopot in Polen de Grand Prix Du Disque.

Pierre Kartner

1973

Na een breuk met Kartner raakt de carrière van Jacques Herb in het slop. Hij verhuist naar België waar hij optreedt in revue's met eigen repertoire ook opera-, musical- en operettenummers. Hij neemt zanglessen bij de Antwerpse professor Marcel Vercammen. Maar een carrière in de klassieke muziek komt niet van de grond.

1981

Jacques Herb is een van de artiesten die een bijdrage leveren aan de single Van Washington Naar Moskou, een single geschreven en geproduceerd door Peter Koelewijn als oproep voor wereldvrede.

1987

Op de lp Eigenwijs staan uitsluitend eigen composities. De plaat doet echter weinig stof opwaaien.

1991

Met de afstudeerfilm De Tranen Van Maria Marchita wint regisseur Paul Ruven tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht een Gouden Kalf. In deze film speelt Herb naast Ellen ten Damme een hoofdrol in de film. Hierdoor komt hij opnieuw in de belangstelling. Een concert in Paradiso bevestigt zijn comeback. Het label VNC brengt het album Een Weg Terug uit.

Ellen ten Damme

1992 - 1995

Aan het album Overleven gaan diverse singles vooraf waaronder het nummer Bruidsklokken dat door Jan Rot is geschreven en ook terug te vinden is op het album Piano En Gitaar van Rot.

Jan Rot

1996

Herb’s vaste boeker Leo Lukassen organiseert op 28 mei in de tent van Circus Royal een jubileumfeest ter ere van 25 jaar Manuela en de 50e verjaardag van Herb. Op deze dag trouwt hij met de Bredase Diny de Jong. Voor Dureco maakt Herb het album Leef Een Lied, geproduceerd door Jan Zwarteveen. Herb werkt inmiddels weer samen met Pierre Kartner, samen maken ze de single Manuela 2. Deze belandt in de tipparade.

Jan Adriaan Zwarteveen

1997

In juli verschijnt ‘t Wordt Een Mooie Warme Zomer, een Nederlandse versie van het Franse lied L'important C'est La Rose, in de jaren 60 gezongen door Gilbert Bécaud.

1998

Begin maart wordt een aangekondigd optreden in het SBS6-programma De Heeren van Amstel op het laatste moment door de omroep afgelast. Aan het eind van dezelfde maand wordt Herb in het zonnetje gezet in de talkshow van Paul de Leeuw en op de 27ste tijdens de eerste fanclubdag in een en uitverkochte zaal Para te Breda waar ook Vader Abraham, De Deurzakkers, The Cyranoos en Sjakie Hendriks optreden. De avond wordt georganiseerd door de fans Martijn Jas en Pim Cluistra, beiden werkzaam voor de Amsterdamse tv-zender AT5. Het Spaanstalige nummer Granada krijgt van Jenny Klaver een Nederlandse tekst (titel: Nog Altijd) en een nieuw arrangement door John van de Ven.

De Deurzakkers John van de Ven Paul de Leeuw The Cyranoos Vader Abraham

1999

Op 16 april wordt, opnieuw in Para, de tweede fanclubdag georganiseerd. Deze keer staat ondermeer zangeres Bonnie St. Claire op het podium. De recette van die avond gaat naar de slachtoffers van de oorlog in Kosovo. Tegelijkertijd brengt Herb het anti-geweldsliedje Telkens Weer op single uit. In mei komt het album Mijn Gevoelens uit. Het album Leef Een Lied uit 1987 verschijnt op cd.

2000

De zomersingle Kom Maar Met Me Mee is een bewerking van Conte Partiro van Andrea Bocelli.

2002

Op 26 april wordt Herb benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Onder productionele leiding van Willem van Schijndel neemt de zanger in mei een live-cd op.

2003

Ik Ben Zo Eenzaam heet de single die in juni uitkomt. De zanger is in het laatste weekend van augustus een van de gasten tijdens het optreden van Johnny Hoes op het Lowlands Festival. Herb verhuist naar het Duitse Spelle, even over de grens bij Oldenzaal.

Johnny Hoes

2004

Jacques Herb doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes.

Johnny Hoes

2005

Jacques Herb eindigt in december met het lied Manuela op de eerste plaats in de Hollandse 100 van RadioNL. Ruim elfduizend mensen brengen hun stem uit op de website van het radiostation.

2009 - 2012

Begin 2009 tekent Jacques Herb een platencontract voor het leven bij Vincent Produkties te Zundert. De eerste single voor het label is de zomersingle Ik Heb De Zomer Meegebracht. Na de singles Ik Doe Alles Voor Jou (januari 2010) en Er Is Een Plaats Diep In Mijn Hart (april 2010) neemt de zanger op 18 februari 2011 in de studio van Laurens van Wessel in Zegge zijn volgende single op: Liefde Is…, een compositie van Pierre Kartner. Op 28 mei 2011 krijgt Herb op zijn verjaardag tijdens een uitverkochte editie van het Mega Piraten Festijn in Borger uit handen van presentator Willy Oosterhuis een RADIONL MPF Award. De zanger wordt hiermee beloond voor zijn positieve bijdrage aan de Nederlandstalige muziek. De prijs is een initiatief van de regionale commerciële zender RADIONL en de organisatie van het Mega Piraten Festijn. Jacques Herb verlaat met zijn vrouw Diny in februari 2012 Duitsland om weer in Nederland te gaan wonen. Zijn uitvalsbasis is het plaatsje Voorst in Gelderland. Hij zingt een duet met Henri van Velzen op diens album Lach Naar Het Leven.

Discografie Jacques Herb

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacques Herb

Audio/Video Jacques Herb

Video Jacques Herb

Jacques Herb ♪ Moeder Mar...
Jacques Herb ♪ Moeder Maria ♫
Jacques Herb - Manuela - ...
Jacques Herb - Manuela - Nederland Muziekland
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jacques Herb ♪ Moeder Maria ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer