Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAMAI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

musical, pop, tieneridolen, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Jamai

Jamai is de eerste winnaar van de talentenjacht Idols die in 2003 een ware rage veroorzaakt in Nederland. De finale, op 8 maart 2003 uitgezonden door RTL 4, wordt door bijna vijf miljoen mensen bekeken. De zanger ontpopt zich vervolgens als musicaltalent.
Volledige biografie...

Instrumenten

toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

2002   Hind
2003   Emile den Tex
2003   Jim
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jamai

Jamai is de eerste winnaar van de talentenjacht Idols die in 2003 een ware rage veroorzaakt in Nederland. De finale, op 8 maart 2003 uitgezonden door RTL 4, wordt door bijna vijf miljoen mensen bekeken. De zanger ontpopt zich vervolgens als musicaltalent.

2002

In 2002 krijgt Nederland er een nieuwe talentenjacht op televisie bij, Idols. De opzet is het creëren van een popidool. De hoofdprijs is een platencontract voor drie jaar. Het concept komt uit Engeland waar de winnaar (maar ook een aantal van de verliezers) hit na hit scoren. Jamai Loman (30 juni 1986) doet eind oktober samen met een kleine 7000 andere jonge zangers en zangeressen mee aan de eerste auditie van Idols. Vanaf dag 1 is het programma een hit en kijken er gemiddeld ruim 2 miljoen mensen naar de uitzendingen. Wekelijks bepaalt de jury - bestaande uit Henkjan Smits (a&r-manager van o.a. Kane en Herman Brood), Eric van Tijn (Fluitsma & Van Tijn), Jerney Kaagman (voormalig zangeres van Earth & Fire) en Edwin Jansen (AT Management van Kane, Van Dik Hout en Within Temptation) - welke talenten naar de volgende ronde doorgaan. Uiteindelijk blijven er 10 deelnemers over, waarvan er elke week door het publiek 1 naar huis wordt gestemd.

Earth And Fire Fluitsma & Van Tijn Henkjan Smits

2003

Op 8 maart is de finale waarin de 16-jarige Jamai het moet opnemen tegen de 15-jarige Jim. Jamai's muzikale 'carrière' heeft zich tot dan toe beperkt tot het zingen in de schoolmusical en pianospelen in de schoolband 8CC. Jamai krijgt de voorkeur van het publiek en wint Idols. De in Schoonhoven woonachtige Jamai is in één klap het grootste idool van Nederland. Hij en zijn familie duiken zelfs tijdelijk onder in een vakantiehuisje om alle commotie en drukte te ontlopen. Enkele weken later ligt zijn single Step Right Up in de winkels. De Nederlandse cd-ketens slaan 185.622 exemplaren in waardoor het plaatje direct driedubbel platina is. Binnen enkele weken worden er rond de 270.000 exemplaren van de single verkocht. Step Right Up is daarmee de bestverkochte CD-single van een Nederlandse act ooit. Het oude record stond met 250.000 stuks op naam van Marco Borsato en Dromen Zijn Bedrog. Zowel Jim als Jamai zijn vanaf 18 juli als wassen beeld te bewonderen in Madame Tussaud's te Amsterdam. Zij zijn de jongsten die ooit in de Amsterdamse vestiging in was worden gegoten. Jamai ontvangt op 13 juni in Ermelo een dasspeld met de Gulden Vedel voor zijn hit Step Right up. De prijs, toegekend door de Nederlandse Vereniging van Dansleraren, is voor muziek van een Nederlandse artiest of groep waarop tijdens danslessen veel gedanst wordt. Van het debuutalbum Jamai worden ruim 40.000 exemplaren besteld. Zo wordt de cd goud, een week voordat de plaat in de winkel ligt.

Jim

2004

Vlak voordat Jamai afreist naar Londen voor de finale van World Idol antwoordt hij in het radioprogramma op 3FM van Ruud de Wildt bevestigend op de vraag of hij homoseksueel is. De zanger belandt bij World Idol op de laatste plaats na de uitvoering van Elton Johns Sorry Seems To Be The Hardest Word. Vanaf 21 januari speelt Jamai (zonder bril) in het Efteling-theater in de musical Doornroosje de rol van tuinmanszoon Jonathan. Jamai speelt vanaf november naast Jos Brink en Willeke Alberti een van de rollen in de musical Hello Dolly. De zanger leent zijn stem aan de tekenfilmserie My Dad The Rockstar die in het najaar elke vrijdag aan het begin van de avond wordt uitgezonden door kinderzender Nickelodeon. Jamai werkt aan een Nederlandstalig album.

Jos Brink Willeke Alberti

2005

Jamai speelt de rol van apostel Simon in de musical Jesus Christ Superstar die vanaf november te zien is in de diverse theaters van Nederland.

2006

Jamai neemt deel aan Musicals In Ahoy' 2006 dat plaatsvindt van 17 tot en met 24 mei. Begeleid door een bijna veertig man sterk orkest, een showballet en het New Symphonic Orchestra zingt Jamai samen met o.a. Anita Meyer, Danny de Munk, Kim-Lian, Nurlaila en Olivia Newton John hoogtepunten uit beroemde hitshows uit de hele wereld. Vanaf september speelt Jamai de rol van de Vogelverschrikker in The Wiz. Hij speelt een zogenaamde 'alternate rol' om de musical te kunnen combineren met o.a. het zondagochtendprogramma Jetix Max dat hij vanaf oktober presenteert samen met Nicolette van Dam. Zijn stem is te horen in de Nederlandse versie van de animatiefilm Happy Feet (december).

Anita Meyer Danny de Munk Kim-Lian Nurlaila

2008

Naast de musicals treedt Jamai ook regelmatig solo op, begeleid door een tape en met op het repertoire hits van onder meer Robbie Williams, Scissor Sisters, Tina Turner, Westlife, Lionel Richie, Fedde Le Grand, Michael Jackson, Bob Sinclair en Justin Timberlake. De zanger wordt daarbij terzijde gestaan door twee of vier danseressen, waaronder Merel en Dessalee. In maart reist hij naar Praag voor een eenmalig optreden met de Amerikaanse hitformatie Sister Sledge. Jamai speelt vanaf het voorjaar mee in Les Misérables. Zijn rol van Marius levert hem op 2 juni de Johnny Kraaijkamp Musical Award op voor beste mannelijke bijrol in een grote musical. In december zit de zanger in de jury tijdens de landelijke finale van het Kinderen Voor Kinderen Songfestival.

2009

Op 22 februari speelt de cast van Les Misérables hun allerlaatste voorstelling in Carré. Jamai wint op 3 juli samen met zijn danspartner Gwyneth Dancing With The Stars, het dansprogramma op RTL4. Voor dezelfde zender presenteert hij vanaf 31 juli samen met Gordon de amusementshow Waar Is Elvis, waarin ze vijf weken lang op zoek gaan naar de grootste 'Elvis-kunner' en Elvis-kenner van Nederland. De finale is op vrijdag 28 augustus. Vanaf oktober is Jamai samen met Chantal Janzen, Stanley Burleson en Casey Francisco te zien in Disney's Musical Sing-a-Long, een twee uur durende familieshow vol hitsongs uit films en musicals van Disney.

Gordon

2010 - 2011

Vanaf 15 oktober tot en met 13 maart 2011 is Jamai in 60 Nederlandse theaters te zien in de cast van Urinetown (Zeikstad). In deze satirische musical van Joop van den Ende Theaterproducties, over een grauw stadje waar water schaars is, speelt hij Bobbie Goud. De musical wint vier prijzen tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2010: beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie (Suzan Seegers), aanstormend talent (Noortje Herlaar), beste choreografie (Daan Wijnands) en beste vertaling/bewerking (Jurrian van Dongen). Een jaar later volgt ook nog een award in de categorie Publieksprijs Beste Kleine Musical.

2012 - 2013

Jamai zet zijn musicalcarrière (o.a. Miss Saigon) voort, maar scoort eind 2013 ook weer een hit met zijn pianoversie van het dancenummer Wake Me Up van Avicii. Jamai maakt zijn versie voor het televisieprogramma Beter Dan Het Origineel van SBS6.

2014

Dankzij zijn rol als Judas in het televisiespektakel The Passion scoort Jamai in april 2014 opnieuw een hit. De Guus Meeuwis-cover Gevallen Of Gevlogen staat daags na de uitzending bovenaan de iTunes chart.

Discografie Jamai

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jamai

Video Jamai

Jamai - Step Right Up
Jamai - Step Right Up
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jamai - Step Right Up

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer