Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAMEZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jamez

Periode

1973 - heden

Genre

drum 'n' bass, funk, house, industrial, producers, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

51 Days, Accent, Alex & Vince, Amfibian, Beta, Bonemachine, Boom-Box, Chi, Delta, Float, Fortress, Jamshed, Jeremy Jarz, Junction Box, Kappa, Kimodo Dragons, LOI Tech, Loophole, Mackino, Mindfunk, Moon Madness, Mr E., MRE, Mudcake, O'Hare, Parallel, Sigma, Street Asylum, Sublevel People, Tata Box Inhibitors, Tatoine, Tech Phunk, Tetraflux, The Electric 10, The Phunk Room, Tic Toc, Trancesetters, Underground Baseheads, X-Mod Man, Zupazonik

Jamez

Jamez is een underground dance-producer die zowel in zijn eentje als in samenwerking met anderen sinds 1992 een enorm aantal producties (remixen niet meegeteld) op verschillende labels en onder een veertigtal verschillende namen over de dancewereld uitbrengt.
Volledige biografie...

Bezetting

Alex Dijksterhuis   draaitafels, sampler, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Sander Baas   producer, toetsinstrumenten
Gaston Steenkist   producer
Vincent Kriek   producer
John Van Loon   producer, zang
Jerry Hoever   producer

Genoemd in de biografie van

1991   The Good Men
1992   Dj Dobre
1992   Dj Zki
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jamez

Jamez is een underground dance-producer die zowel in zijn eentje als in samenwerking met anderen sinds 1992 een enorm aantal producties (remixen niet meegeteld) op verschillende labels en onder een veertigtal verschillende namen over de dancewereld uitbrengt.

1992

Nadat Alex Dijksterhuis (1973) alias Jamez op het basketbalplein in Hoofddorp al wat heeft geëxperimenteerd met human beatboxing en omgevingsgeluiden als begeleiding voor raps, leert hij op de middelbare school Gaston Steenkist alias Dobre kennen. Hij heeft een eigen studiootje. Nadat ze enkele hiphopdemo's hebben gemaakt, schakelen ze over op house. Voor hun housedemo's bedenken ze de naam Trancesetters, waarmee ze ook optredens doen. Ze reageren op een oproep voor demo's van een Zandvoorts radiostation, waar René ter Horst alias DJ Zki zijn radioprogramma heeft. Zki & Dobre beginnen een succesvol duo dat in de jaren daarop onder de namen René & Gaston, The Good Men, Basco, Tomba Vira, Collin Bros, Con-Am, F-Action, Fresh Tunes, Mackino, Mechanical Soul Saloon, Mpari, Stainless, Klatsch! en Chocolate Puma opereert. Via de huis-DJ van een plaatselijke discotheek komen Jamez en Dobre in contact met Robin Albers, die hun een platencontract aanbiedt. Robin Albers alias Jaydee brengt twee 12"es met producties van The Trancesetters uit op zijn First Impression label.

Basco Chocolate Puma Collin Bros Con-am F-Action Fresh Tunes Jaydee Klatsch! Mackino Mechanical Soul Saloon Mpari René et Gaston Stainless The Good Men Tomba Vira Trancesetters

1993

Onder de naam Mackino maken Jamez en Dobre samen met Zki opnamen, die ook door Albers worden uitgebracht op First Impression. Omdat Jamez en Zki zo'n beetje dezelfde rol vervullen in de studio (aangever in plaats van engineer), blijft het bij deze ene samenwerking tussen beide producers.

1994

Jamez en Dobre blijven wél samenwerken (ook onder namen als Dobre and Jamez, Jamshed, 51 Days en Tata Box Inhibitors). Zij richten het eigen label Touché op samen met Marcel Nothdurft (later directeur Mox Music en United, respectievelijk vinyldistributiebedrijf en platenmaatschappij) en Ton Vermeulen (later directeur Record Industries, de laatste vinylperserij van Nederland). Jamez is betrokken bij diverse Touché releases, allemaal samen met Dobre, zoals Women And Whiskey onder de naam Jamshed, Plasmids onder de naam Tata Box Inhibitors en Paper Moon onder de naam 51 Days. Verder remixen zij samen tracks van Carl Craig en Felix Da Housecat. Zonder Dobre komt Jamez uit met de 12" als The Light onder de naam P.I.M.P., die hij samen met HP Vince alias Vincent Kriek produceert.

51 Days Dobre And Jamez Jamshed Tata Box Inhibitors

1995

Alex maakt een begin aan de inrichting van een eigen studio en al snel begint de stroom 12"es van zijn hand flink op gang te komen: dat jaar onder namen als Tetraflux, Amfibian en Tata Box Inhibitors op Touché, maar ook onder namen als Beta, Delta en Kappa op Red Records. Jamez en Dobre scoren onder de naam Trancesetters met het nummer The Search een flinke clubhit. Alex gebruikt zoveel verschillende namen omdat hij veel verschillende soorten muziek voor veel verschillende labels maakt, maar ook omdat hij anders niet zo frequent 12"es kan uitbrengen.

1996

Meer 12"es van Jamez verschijnen, vaak in samenwerking met anderen, onder namen als Tata Box Inhibitors, Trancesetters, Jamez, The P.I.M.P., Accent (met DJ Drifter), The Electric 10, X-Mod Man, Loophole, Bonemachine, O'Hare, Jeremy Jarz, Underground Baseheads en Moon Madness (zie discografie). Sommige daarvan verschijnen op Touché, dat in ook Duitsland wordt gepromoot met een DJ-tournee van Jamez en Dobre. Jamez start dat jaar ook een eigen label genaamd Rough Cut Records, waarvan de muziek klinkt als die van Touché, maar dan iets harder. Ook Laidback Luke's Boom verschijnt hierop. Naast wat experimenten met drum 'n bass en triphop blijft de rode lijn van Jamez' producties toch wel techno heten.

DJ Drifter Laidback Luke

1997 - 1998

Jamez start een langdurige samenwerking met singer/songwriter John van Loon uit Utrecht. Als producersduo maken ze een experimentele mix van industrial, techno, jazz, breakbeat, drum 'n bass, electro, big beat, house en ambient. Tegen het eind van '98 besluiten ze een platenmaatschappij te gaan zoeken voor hun oeuvre, maar dat is tot op heden nog niet gelukt, omdat het absoluut geen makkelijke muziek is die ze maken. Ze laten zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en produceren onder de naam Lemonsoul rustig verder. Ook werkt Jamez dat jaar samen met producers als Jerry, Derric, HP Vince, DJ Drifter en zelfs EDC alias Eddy de Clercq, hetgeen opnieuw een tiental 12" releases oplevert. De samenwerking met Dobre blijft enkele jaren uit, ook omdat die dan erg druk is met Zki onder namen als Basco en Jark Prongo. Een hoogtepunt uit zijn DJ-carrière vindt hij zelf zijn set in Club Amnesia in Miami, waar hij in het kader van de Music Conference optreedt.

Basco Eddy De Clercq Jark Prongo Lemonsoul

1999 - 2000

Ook solo blijft Jamez vinyl uitbraken, onder de naam Jamez maar ook onder andere namen als Mr. E en Junction Box. Samenwerkingsverbanden met derden - waaronder The Electric 10, The Phunk Room, Tech Funk en LOI Tech samen met Jerry Hoever, zorgen ervoor dat hij opnieuw makkelijk het aantal van tien 12"es per jaar haalt in 1999. Daarnaast is hij tegen 2000 ook nog eens actief voor buitenlandse labels onder namen als MRE voor Alphabet City uit Duitsland en Fortress voor Superstition uit Duitsland.

2001

In Engeland worden onderhandelingen met Mute-baas Daniel Miller gestart voor een solo-album, maar die zijn anderhalf jaar later nog altijd niet afgerond.

2002

Anno 2002 heeft Jamez meer dan 75 vinyl 12"es op zijn naam gebracht, maar nog steeds geen enkel album. Wel heeft hij de verzamelalbums Touché Compilation 1 en 2 samengesteld. Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Trancesetters staat er een jubileumalbum van de groep gepland.

2003

Jamez brengt in het voorjaar het album Dreamchasing uit bij het progressieve techno label Futuregroove, een onderdeel van het Britse Mute Records. Op hetzelfde label verschijnt ook een single onder naam P.I.M.P. De naam J.Roks gebruikt hij voor het uitbrengen van electropop. Er verschijnen diverse singles, zowel onder de naam Jamez als onder de namen Loophole (Situations), Parallel (The Under Control E.P.), Tatoine (Summerwind) en Tetraflux (samen met Sander Baas).

2004

Onder de naam Alex & Vince maakt Jamez samen met Vincent Kriek progressieve techno die te horen is op de 12" Brazil. Het duo gebruikt het pseudoniem Kimodo Dragons voor de electro op de EP Unreachable Love. De single We Are One bevat progressieve techno en komt uit onder de naam Float. Van Trancesetters, zijn project met Dobre, verschijnt in november Beatfreak. Met de gothic electronische band Dark Territory (het zijproject van Lemonsoul) maakt Jamez de demo Libera Me.

2005

Onder de naam Black Lemon (een ander zijproject van Lemonsoul) komen de singles Amazing Being en Change uit.

Lemonsoul

2007 - 2008

Met Dark Territory doet Jamez ook optredens, zoals op 27 januari 2007 in Utrecht. De groep werkt aan het driedelige album Dichotomy. Naast nieuwe nummers bevat de plaat remixen van onder anderen God's Bow, Tonikom, Tankt, Sensory Gate en Angel Theory. De uitgave van de plaat wordt uitgesteld omdat in september 2008 bij hyperacusis (overgevoeligheid voor bepaalde externe geluiden) wordt geconstateerd, wat onder meer betekent dat hij niet naar muziek kan luisteren. Als voorloper op het album wordt wel de EP Schmerztanz uitgebracht.

2009

Jamez werkt samen met Soulboy (Patrick Noppert, 20 maart 1979) aan nieuwe tracks en remixes (o.a. voor Johnny Deekay). In het najaar verschijnt hun single All Good, soulvolle tech house met vocalen van Patrick Chappell.

2010 - 2013

Jamez start het label Repressure Recordings (repressurerecordings.com) waar voornamelijk techno en tech-house op wordt uitgebracht, af en toe aangevuld met deep house en progressive house. Op het label brengt hij ook eigen werk uit, zoals de Fridge EP (2011) samen met Soulboy, old school techno op de Potato Tomato EP (2011) en Drum Spirit (2012), een EP waarop hij techno combineert met Afrikaanse ritmes en zang. Vanaf augustus 2013 zendt het label iedere vierde dinsdag van de maand het twee uur durende programma Repressurection uit via het wereldwijd radiostation Digitally Imported. Alle uitzendingen zijn daarna ook als podcasts te beluisteren. Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) in oktober 2013 presenteert het label een speciaal voor het festival door A&R-manager Gwendoline samengestelde compilatie. De compilatie wordt afgesloten met de track Julunggul van Jamez en Soulboy in een remix van Orlando Voorn.

Orlando Voorn

Discografie Jamez

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jamez

Audio/Video Jamez

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer