Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN AKKERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA

Periode

24-12-1946 - heden

Genre

gitaar, instrumentaal, luit, pop/rock, progressieve rock, rock

Online

Officiële website

Jan Akkerman

Eén van de beste en meest invloedrijke gitaristen ter wereld. Een positie die beslist niet alleen te danken is aan de uitverkiezing tot werelds beste gitarist in het Engelse blad Melody Maker, maar ook en vooral door zijn altijd gewaagde en inventieve spel en zijn drang zichzelf te blijven ontwikkelen.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, luit

Overige muzikanten

Jeroen Rietbergen   toetsinstrumenten
Marijn van den Berg   drums
Hans Waterman   drums
Michael Peet   basgitaar
Wilbrand Meischke   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1959   Big John Russell
1961   Johnny & His Cellar Rockers
1964   Karin Kent
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Akkerman

Eén van de beste en meest invloedrijke gitaristen ter wereld. Een positie die beslist niet alleen te danken is aan de uitverkiezing tot werelds beste gitarist in het Engelse blad Melody Maker, maar ook en vooral door zijn altijd gewaagde en inventieve spel en zijn drang zichzelf te blijven ontwikkelen. De platen die hij solo, maar ook als lid van Johnny & The Cellar Rockers, The Hunters, Brainbox en Focus uitbrengt, vormen daarvan het bewijs.

In bezetting van

Brainbox   gitaar
Five Great Guitars   gitaar
Focus   gitaar, luit
Johnny & His Cellar Rockers   gitaar
Solution   gitaar
The Hunters   gitaar

1946 - 1960

Als product van de naoorlogse geboortegolf wordt Jan op 24 december 1946 in de Amsterdamse Jordaan geboren.Al op zijn vijfde krijgt hij klassiek gitaarles. Niet al te lang daarna volgen de eerste bands.

1961

Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA Release van de eerste single van Johnny And The Cellar Rockers: Melody In F Rock/Exodus. Jan is dan 14 jaar. Het weerhoudt hem er niet van zich als uitzendkracht te manifesteren. Zo verleent hij in 1963 Aart Brouwer gitaristische steun op een single en is hij in '64 te horen op een single van Karin Kent. Ondertussen neemt hij ook met Johnny And The Cellar Rockers – met in de gelederen overigens al drummer Pierre van der Linden – plaatjes op.

Johnny & His Cellar Rockers

1965

In de zomer van 1965 scoort Jan met The Hunters zijn eerste hit. Het betreft een cover van Bob Dylan’s Mr. Tambourine Man, die echter moet concurreren met de versie van The Byrds.

The Hunters

1966

Onsterfelijk wordt Akkerman in 1966, met zijn fabuleuze gitaarlick in het nummer Russian Spy And I van diezelfde Hunters.

The Hunters

1968

Hoewel The Hunters eind 1968 nog wel de tipparade weet te halen, heeft Jan dan al zijn eerste soloalbum opgenomen, Talent For Sale. De plaat bevat overigens nog vooral covers van soul en R&B hits uit die tijd. Maar het zaad is geplant voor een nieuwe stap in zijn langdurige loopbaan.

The Hunters

1969 - 1970

In januari 1969 zet de inmiddels 22-jarige Jan de groep Brainbox op, waarin hij samenwerkt met zanger Kaz Lux. Het blijkt een korte, maar heftige liefde. Binnen een jaar heeft Jan de band weer verlaten. Naar eigen zeggen is hij door de manager uit de band gezet. Een vreemde gang van zaken, aangezien de groep meteen dat eerste jaar drie hitnoteringen weet te realiseren. Eind 1969 treedt jan echter toe tot het Thijs van Leer Trio. Het Thijs van Leer Trio vormt de aanzet tot de supergroep Focus, dat overigens zeer bescheiden debuteert. Ze spelen eerst als begeleidingsband bij de Amsterdamse uitvoering van Hair, nemen vervolgens een single op met Neerlands Hoop en vervolgens wat tracks van Bojoura. En tot slot op eigen kracht, met de elpee In And Out Of Focus. Hoewel er met het nummer House Of The King al een hit wordt gescoord, laat de plaat nog niet de richting horen waarmee Focus later beroemd zal worden.

Bojoura Brainbox Focus Neerlands Hoop Thijs van Leer Trio

1971

Daartoe moeten er eerst wat krasse maatregelen genomen worden. Zo moet drummer Hans Cleuver het veld ruimen ten faveure van de eveneens uit Brainbox gestapte Pierre van der Linden en wordt bassist Martin Dresden vervangen door Cyril Havermans. Met deze bezetting wordt het tweede album Focus opgenomen, waarop niet alleen het een complete plaatkant bevattend conceptstuk Eruption te horen is, maar ook de grote hit Hocus Pocus.

Brainbox Cyril Havermans Focus Hans Cleuver Martin Dresden Pierre van der Linden

1972 - 1973

De innovatieve muziek van Focus gooit internationaal hoge ogen. De band staat 10 februari op de voorkant van het Britse muziekweekblad Melody Maker. De lezers van het blad verkiezen Jan Akkerman tot beste gitarist ter wereld in de poll die op 29 september gepubliceerd wordt. Akkerman laat daarmee o.a. Eric Clapton (2), Jimmy Page (5) en Santana (10) achter zich. Het succes van Focus weerhoudt de gitarist er niet van van de gelegenheid gebruik te maken en soloplaten te maken. Wordt hij op de eerste, Profile, nog bijgestaan door zijn bandmaatjes Pierre van der Linden en Bert Ruiter, op Tabernakel krijgt hij hulp van de Amerikaanse ritmesectie Carmine Appice en Tim Bogart. Grote opschudding veroorzaakt Akkerman als hij bij de uitzending van het Grand Gala Du Disque halverwege een nummer opstaat en van het podium loopt. 'Er werd teveel door mijn muziek heen geluld,' was zijn commentaar.

Bert Ruiter Focus Pierre van der Linden

1974 - 1976

Het succes en de daaruit voortvloeiende internationale druk hebben hun consequenties op het personeelsbestand van Focus. Verschillende drummers volgen elkaar op en de samenwerking tussen Akkerman en Van Leer levert dusdanig veel botsingen op dat Akkerman in 1976 de band verlaat. Met zanger Kaz Lux maakt hij de bijzonder smaakvolle elpee Eli, een van de weinige voorbeelden in de pophistorie dat goede kritieken en goede verkopen wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

Focus Kaz Lux

1977

Een tournee door Engeland met Kaz Lux valt verkeerd, omdat het Britse publiek – onbekend met de elpee Eli – schreeuwt om het vertrek van de zanger. Het vormt voor Akkerman de aanleiding om zich iets meer in de luwte te manifesteren. Op zoek naar rust gaat hij in Friesland wonen.

1978 - 1979

Opname voor de TROS, 1978 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) De hoge opnamekosten van Akkermans albums, waarop niet zelden een compleet orkest te horen is, en de relatief lage verkoopcijfers eisen hun tol. Eind jaren zeventig zegt platenmaatschappij Atlantic het vertrouwen in Akkerman op.

1980

Akkerman maakt een jaartje deel uit van de band Solution. Zijn bijdragen zijn te horen op hun album It's Only Just Begun.

Solution

1981

Een reddende hand wordt gereikt door platenbaas Willem van Kooten, die een tape te horen heeft gekregen van het als grap bedoelde Oil InThe Family. Binnen 24 uur maakt Akkerman daar een elpee omheen, die het Arabische concept – aangevuld met discoritmes – verder uitdiept. Hoewel de plaat de hitparade haalt, maakt Akkerman zich hiermee niet echt populair bij het rockpubliek.

Willem van Kooten

1982 - 1984

Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA Een zoektocht naar nieuwe vormen en nieuwe afnemers vangt aan. Akkerman experimenteert met gitaarsynthesizers en computers en vindt altijd wel een platenmaatschappij bereid om een plaat van hem uit te brengen. Op From The Basement komen langzamerhand de rock-roots weer een beetje aan de oppervlakte.

1985

Tijd voor een reünie van Focus. Nou ja, Focus: Van Leer en Akkerman staan samen weer op één CD en op één podium. Echt van harte blijkt de hernieuwde samenwerking niet te gaan en binnen de kortste keren vliegen de instrumenten door de studioruimte. Na één CD en een paar optredens zakt het hele reünieplan als een pudding in elkaar.

Focus Thijs van Leer

1986 - 1987

Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA Begeleid door drummer Ton Dijkman en bassist Michael Peet treedt Jan regelmatig op. Zijn cd Skydancer verschijnt echter in eigen beheer.

Michael Peet

1989

Sting-manager Miles Copeland vraagt Akkerman om mee te doen tijdens zijn Night Of The Guitar-tournee, een rondreizend festival waarbij meerdere gitaristen de revue passeren. Uit dit contact vloeit uiteindelijk ook Noise Of Art voort, een nieuwe CD op een sublabel binnen Copeland's label IRS, dat zich concentreert op instrumentale rockmuziek. Het album brengt hem op overtuigende wijze terug in de albumlijsten.

1990 - 1991

Akkerman doet links en rechts wat sessiewerk, voor onder meer André Hazes en B.B. Queen en treedt regelmatig op. Zelfs tijdens een Goud van Oud-festival voor Veronica, met – toch weer – de groep Focus.

André Hazes B.B. Queen Focus

1992

Jan raakt in augustus bij een auto-ongeval ernstig gewond. Maanden ligt hij aan bed gekluisterd.

1993

Tijdens het revalidatieproces vijzelt de steun van zijn vriendin Marianne zijn moreel dusdanig op, dat hij exact een jaar na het ongeluk met haar in het huwelijk treedt. De ervaringen die Akkerman in deze zware tijd heeft opgedaan worden samengebundeld op de CD Puccini's Café. Ook dit album is een behoorlijk succes. Ter nagedachtenis aan de overleden concertorganisator Paul Acket treedt Jan dat jaar nog een keer samen met Thijs van Leer op tijdens het North Sea Jazz Festival.

Thijs van Leer

1994 - 1998

Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA De CD Blues Hearts, met bijdragen van pianist Tom Salisbury, The Stylus Horns en zijn vaste begeleiders Ton Dijkman en Manuel Hugas, gaat vrijwel onopgemerkt voorbij. Akkermans volgende plaat komt dan ook weer uit bij een andere maatschappij. Zijn live-reputatie is er echter niet minder om. Terecht, want in de jaren negentig verkeert Akkerman in topvorm, zoals te horen is op het dubbele live-album 10.000 Clowns On A Rainy Day. In deze jaren verschijnen ook diverse compilaties van oud materiaal.

The Stylus Horns

1999

Akkerman concentreert zich op concerten in schouwburgen, waarbij hij begeleid wordt door contrabassist Wilbrand Meischker èn zijn vaste basgitarist Manuel Hugas. Het album Passion bevat vooral akoestische improvisaties die zijn opgenomen tijdens soundchecks voorafgaand aan zijn concerten. De plaat wordt enthousiast ontvangen. Hij doet ook mee aan het programma Five Great Guitars, een project met de gitaristen Jan Kuiper, Eric Vaarzon Morel, Leonardo Amuedo en het Groningen Gitaarduo. Akkerman is gastmuzikant tijdens een opnamesessie in studio Sing-Sing in Metslawier van de Amerikaanse zanger Curtis Knight, bekend van Jimi Hendrix. Ze worden begeleid door Sam Mitchell (slide, dobro), Keith Dunn (mondharmonica), Larry Wildrice (drums) en Dino Walcott (bas). De opnamen verschijnen op de cd Blues Root. Tegen de afspraak in staan de naam en een foto van Akkerman prominent op de hoes. De gitarist distantieert zich van de uitgave en beschouwt Blues Root als een plaat die niet in zijn discografie thuishoort. Later in het jaar, op 29 november, overlijdt Curtis Knight.

Eric Vaarzon Morel Leonardo Amuedo

2000

Tijdens de theatertoer in het seizoen 1999-2000 wordt hij begeleid door Ton Dijkman op drums en Wilbrand Meischke op contrabas.

Wilbrand Meischke

2001

Akkerman reist in mei af naar Engeland voor een reeks optredens. Op 29 juni is Akkerman speciale gast tijdens het concert van BB King in Ahoy' te Rotterdam. Begin juli doet hij een opnamesessie met Paul Michiels in Antwerpen. Akkerman wordt vaste columnist in het tijdschrift Gitaar Plus. In november gaat zijn Dutch Jazzah Tour van start.

2002

In het voorjaar verschijnt het album Jazzah met bijdragen van Ton Dijkman (drums), Jeroen Rietbergen (toetsen), Wilbrand Meischke (bas). Na optredens in Ierland start Akkerman in oktober de Nederlandse theatertournee I'm In The Mood. Marijn van den Berg is de nieuwe drummer in zijn band. Tijdens de Autumn UK Tour in november speelt toetsenist Coen Molenaar mee in de Jan Akkerman Band.

2003

Jeroen Rietbergen, Michel van Schie en Ronald Molendijk van Soulvation produceren het nieuwe album van Jan Akkerman. Ook Akkerman's vaste bassist Wilbrand Meischkes speelt mee op de plaat. In juli gaat de gitarist naar de Verenigde Staten voor zijn eerste tournee sinds 28 jaar. Naast de cd C.U. verschijnt in oktober ook een dvd met daarop twee concerten die in Duitsland zijn opgenomen, plus extra's zoals een interview door Jan Douwe Kroeske en een improvisatie met Paco de Lucia.

Soulvation

2004

Het boek In & Out Of Focus : The Music Of Jan Akkerman is een ongeautoriseerde biografie geschreven door de Brit David Randall. Zoon Waling Akkerman studeert aan de Academie Voor Popcultuur in Leeuwarden, hoofdinstrument computer/DJ. Op 22 en 23 september verzorgt Akkerman samen met zijn band twee optredens in St. Petersburg. Van 28 september tot en met 1 oktober brengt de gitarist een bezoek aan Bosnië, onder meer voor een concert voor de SFOR-militairen op de Nederlandse basis Bugojno. Jan Akkerman levert een exclusief nummer op de internationale benefietcompilatie The Wildlife Album.

2005

Op 16 februari ontvangt Jan Akkerman tijdens het Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp. Samen met band staat de gitarist op de dertigste editie van North Sea Jazz in Den Haag. In oktober start Jan Akkerman de Nederlandse theatertournee Fromage à Trois. De muziekvoorstelling is een eerbetoon aan Django Reinhardt en diens Hot Club De France. Op 16 oktober zendt de RVU een uitgebreid radio-interview uit waarin Martin Simek met de gitarist praat over diens carrière.

2006

Vanaf 16 januari 2006 maakt Akkerman als gast deel uit van de theatertournee Queen In Concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met onder meer zanger Bert Heerink. De gitarist speelt in twee nummers mee op het album It's Alright van de bluesband Phil Bee and The Buzztones. Regisseur Hans Hylkema werkt het hele jaar aan een documentaire over Jan Akkerman. Hij maakt onder meer opnamen tijdens een gezamenlijk optreden van de gitarist samen met de New Cool Collective Big Band. Vanaf december 2006 gaat Akkerman op theatertournee met het programma Live In Concert waarbij hij een greep doet uit zijn eigen repertoire van ballads, blues, rock en swing. Hij wordt begeleid door bassist Wilbrand Meischke, toetsenist Coen Molenaar en drummer Marijn van den Berg.

Bert Heerink

2007

Op zondag 15 april zendt de NPS in het documentaireprogramma Het Uur Van De Wolf Hans Hylkema's documentaire Jan Akkerman: Portret Met Gitaar uit. De gitarist is dit jaar meerdere malen in Groot-Brittannië te zien: in mei met zijn eigen band, in juli tijdens een tournee met Gareth Pearson in het voorprogramma, in augustus op het Edinburgh Festival Fringe en in oktober tijdens het Ullapool Guitar Festival. Jan Akkerman speelt op 29 september een prominente rol tijdens de wereldpremière van The Wave van componist Chiel Meijering. De uitvoering is in het atrium van het Muziekgebouw aan 't IJ met 150 gitaristen van 10 muziekscholen uit heel Nederland plus enkele slagwerkers die opgesteld staan over een afstand van meer dan 150 meter over verschillende verdiepingen van het gebouw. Akkerman levert een bijdrage op Odd Man Out, het eerste soloalbum van toetsenist Frank Baijens (ex-Double Grant).

Frank Baijens

2008

Een registratie van het optreden tijdens The Hague Jazz in 2007 verschijnt in juni onder de titel Jan Akkerman Live In Concert The Hague 2007 zowel op cd, lp als dvd.

2009

In januari is er weer een editie van het project Five Great Guitars met Jan Akkerman als speciale gast. Hij deelt het podium met de gitaristen Jan Kuiper (tevens initiator van het project), Digmon Roovers, Erwin Java, Zoumana 'Zou' Diarra uit Mali en Muriel Anderson uit Illinois. Na twee try-outs gaat de tournee op 16 januari van start in Theater Kerkrade. Five Great Guitars sluit af op 15 maart in Schouwburg De Meerse te Hoofddorp. Op 11 april 2009 ontvangt Jan Akkerman in het Arsenaaltheater te Vlissingen de Eddy Christiani Award. De Award is een initiatief van Poppuntzeeland. De gitarist ontvangt de prijs vanwege zijn virtuositeit, veelzijdigheid en vernieuwingsdrang.

2010

In september reist Jan Akkerman met zijn band (Van den Berg, Meischke en Molenaar) naar Brazilië om daar een aantal optredens te doen.

2011

Op het veertien composities tellende album Minor Details (maart) is Jan Akkerman niet alleen gitarist en componist, maar ook producer en technicus. De gitarist heeft met tussenpozen in totaal drie jaar aan het album gewerkt en daarbij intensief gebruik gemaakt van internet. Trompettist Eric Vloeimans speelt mee in de nummers Joy en The Arrogant Frogs. Akkerman levert zelf een gastbijdrage op het album It's Personal van Brown Hill. Akkerman en Vloeimans treden ook gezamenlijk op tijdens North Sea Jazz. Op 24 december viert Jan Akkerman zijn 65ste verjaardag. De gitarist zit dan 50 jaar in het vak.

Eric Vloeimans

2012

Op 28 april gaat in de Boerderij te Zoetermeer My Brainbox in première, een project met zanger Bert Heerink waarbij Akkerman voor het eerst sinds ruim 40 jaar weer nummers speelt van het eerste album van Brainbox uit 1969. Naast reguliere optredens met zijn band, speelt de gitarist ook meerdere keren samen met Eric Vloeimans, onder meer in Bergen op Zoom (19 mei), Lelystad (16 juni), Haarlem (9 november) en Zeist (10 november). Voorafgaand aan zijn concert 50 Years On Stage op 28 december in de Melkweg krijgt de Jan Akkerman door burgemeester Wim van Beek van de gemeente Edam-Volendam een koninklijke onderscheiding opgespeld. De gitarist is daarmee benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bert Heerink

2013 - 2014

Van Jan Akkerman verschijnt een livealbum in de serie Legendary Concerts van het North Sea Jazz Festival. Op de cd en de dvd staan opnamen van verschillende optredens die de gitarist op het festival heeft gedaan, onder meer met de Thijs van Leer Band en met gastmuzikant Eric Vloeimans. Na twee optredens in Turkije eind september 2013 hervat hij in oktober de tournee My Brainbox met Bert Heerink. In 2014 zijn er ook nog optredens met de bluesrockformatie The Juke Joints.

Bert Heerink Eric Vloeimans The Juke Joints

2015

Met zijn dochter Laurie verzorgt Jan Akkerman een gastoptreden bij de show van Jungle By Night op Eurosonic Noorderslag.

Jungle By Night

2016 - 2017

Op 24 december wordt Jan Akkerman 70. Zijn '70 Anniversary Tour' trekt in december en januari langs de popzalen van Nederland.

Discografie Jan Akkerman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Akkerman

Audio/Video Jan Akkerman

Video Jan Akkerman

Johnny & His Cellar Rockers
Johnny & His Cellar Rockers
Gitaarspelen
Gitaarspelen
Focus
Focus
Spanningen
Spanningen
Night of the Guitars
Night of the Guitars
Ongeluk
Ongeluk
The Hunters
The Hunters
Brainbox
Brainbox
Hocus Pocus
Hocus Pocus
Het einde van Focus
Het einde van Focus
The Noise of Art
The Noise of Art
Complete Interview
Complete Interview
Jan Akkerman - Streetwalker
Jan Akkerman - Streetwalker
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Night of the Guitars

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer