Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN HENDRIKS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1949 - heden

Genre

achtergrondzang, basgitaar, gitaar, producers, sessiemuzikanten, zang

Pseudoniemen

Jan Hendriks

Jan Hendriks

Jan Hendriks is de gitarist van Nederlands meest populaire band Doe Maar. Na het uiteenvallen van die groep speelt hij met Ernst Jansz in Midnight Hour en Rienne Va Plus. Hendriks produceert platen en gaat op tournee met Boudewijn de Groot.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, basgitaar, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1995   Personnel
1997   Boudewijn de Groot
2005   Ernst Jansz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Hendriks

Jan Hendriks is de gitarist van Nederlands meest populaire band Doe Maar. Na het uiteenvallen van die groep speelt hij met Ernst Jansz in Midnight Hour en Rienne Va Plus. Hendriks produceert platen en gaat op tournee met Boudewijn de Groot.

In bezetting van

Boudewijn de Groot   gitaar
De Orde   gitaar, zang
Doe Maar   gitaar, zang
Philip Kroonenberg   basgitaar
Rienne Va Plus   gitaar, zang

1949

Jan Hendriks wordt geboren op 20 september 1949.

1959 - 1964

Op zijn tiende gaat hij gitaar spelen. Hij krijgt een paar lessen van zijn buurman, maar is verder een autodidact. Hendriks houdt van rock-'n-roll en is met name gek van de Shadows. Met zijn eerste bandje speelt hij dan ook instrumentale muziek. Hij doet met die band mee aan diverse talentjachten.

1965 - 1970

Midden jaren zestig raakt hij in de ban van de beatmuziek en maakt hij deel uit van de beatband Chockfull. De groep speelt covers van onder meer Jimi Hendrix, Cream en The Kinks, maar ook soulmuziek van Otis Redding en Wilson Picket. Omdat Chockfull niet in staat is de nummers perfect na te spelen, ontstaat er een eigen geluid waarmee de band vooral in Brabant enige successen boekt. De groep speelt een paar keer in Paradiso, waar ze op dat moment behoorlijk van onder de indruk zijn. Ook treedt Chockfull een paar keer op in Luxemburg en Frankrijk. De groep geeft veel optredens, maar brengt geen platen uit. In 1970 valt Chockfull uit elkaar.

1975 - 1977

Na Chockfull is Hendriks een poosje niet actief in het popwereldje. Pas in 1975 gaat hij weer in een band spelen. Gek genoeg is hij in zijn nieuwe band Steam niet de gitarist, maar de basgitarist. De band repeteert veel en maakt kwalitatief goede muziek. Toch slaat Steam niet aan en in 1977 is het over en uit.

1978

In 1978 richten Ernst Jansz en Piet Dekker Doe Maar op. Het tweetal zoekt nog een gitarist enstuit op Jan Hendriks.

Doe Maar

1981 - 1983

Doe Maar brengt in 1981 de single 32 Jaar (Sinds 1 Dag Of 2) uit, dat een bescheiden hit wordt. De grote doorbraak volgt in 1982 met de singles De Bom en Doris Day. De band ontketent een rage. Naast Doe Maar speelt Hendriks hij De Orde, een supergroep met onder andere Ernst Jansz, Henny Vrienten, Joost Belifante en Bram Vermeulen. In 1983 volgt De Gevestigde Orde, de enige plaat die de groep maakt. Doe Maar blijft inmiddels hit na hit scoren. De rage neemt zulke vormen aan dat de band een publiciteitsstop afkondigt.

De Orde

1984

Op 22 februari valt Doe Maar uiteen. De groep geeft op 14 april nog twee afscheidsconcerten in Den Bosch. Henny Vrienten komt hetzelfde jaar nog met zijn soloplaat Geen Ballade. Jan Hendriks speelt mee als gastmuzikant.

Henny Vrienten

1985 - 1990

Na de breuk van Doe Maar gaat Hendriks intens samenwerken met Ernst Jansz. Zo speelt hij met Jansz in de groep Midnight Hour. De band speelt soulmuziek, een oude liefde van het tweetal. Vooral in de tweede helft van de jaren tachtig is Hendriks vrij intensief met Midnight Hour bezig. In de jaren negentig treedt hij af en toe nog met de groep op. Hendriks schrijft samen met Jansz muziek voor de NCRV-serie Switch.

Ernst Jansz

1991 - 1992

In 1991 verschijnt de compilatie De Beste Van Doe Maar. Het publiek is zo opgewonden over dit album dat het nummer 32 Jaar (Sinds 1 Een Dag Of 2) weer wordt uitgebracht en pardoes de hitlijsten inschiet. Vanaf 1992 gaat Hendriks met Ernst Jansz spelen in de groep Rienne Va Plus. Het duo speelt covers uit de jaren twintig en dertig.

Doe Maar

1994 - 1995

In 1994 speelt Hendriks mee op het album Natural Causes van muzikant Philip Kroonenberg. Hij treedt ook veel met Kroonenberg op. Voornamelijk in cafés. Hoewel Hendriks deze periode af en toe erg zwaar vindt, bewaart hij er prettige muzikale herinneringen aan.

Philip Kroonenberg

1996

Na twaalf jaar komt Boudewijn de Groot met een nieuwe plaat uit: Een Nieuwe Herfst. Jan Hendriks speelt mee op het album en gaat ook met De Groot op tournee.

Boudewijn de Groot

1999 - 2000

Hendriks produceert de soloplaat De Overkant van Ernst Jansz die in 1999 uitkomt. Op 8 november van dat jaar kondigt Doe Maar een reünie aan. Er komt een nieuw album - Klaar - en er zal een aantal optredens in Ahoy' gedaan worden. De band is nog steeds razend populair, want uiteindelijk worden er maar liefst 15 optredens gegeven.

2001

Vanaf 2001 doet Hendriks jaarlijks een theatertour met Boudewijn de Groot.

2004

Boudewijn de Groot maakt met Eiland In De Verte weer een studioplaat. Jan Hendriks speelt mee op het album en gaat ook weer op tournee met De Groot.

2006

Hendriks is als gastmuzikant betrokken bij Verpand, het eerste Nederlandstalige album van BJ Baartmans. Samen met Jos Haagmans produceert hij het album Molenbeekstraat van Ernst Jansz.

BJ Baartmans

Discografie Jan Hendriks

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan Hendriks

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer