Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN INGENHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jan ingenhoven

Periode

19-05-1876 - 20-05-1951

Genre

componist, dirigent, impressionisme, klassiek

Jan Ingenhoven

Jan Ingenhoven is naast een gerespecteerd componist en dirigent een promotor van de Nederlandse muziek. In zijn vroege jaren componeert hij in een laatromantische stijl. Tijdens zijn jaren in Parijs en Zwitserland maakt de Franse muziek, vooral die van Claude Debussy, grote indruk en beïnvloedt zijn stijl, vooral waar het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Biografie Jan Ingenhoven

Jan Ingenhoven is naast een gerespecteerd componist en dirigent een promotor van de Nederlandse muziek. In zijn vroege jaren componeert hij in een laatromantische stijl. Tijdens zijn jaren in Parijs en Zwitserland maakt de Franse muziek, vooral die van Claude Debussy, grote indruk en beïnvloedt zijn stijl, vooral waar het klankkleur betreft. In toenemende mate keert zijn werk zich af van de romantiek en uit zich in een moderne objectieve stijl met een transparant klankbeeld. Onder zijn composities tellen we veel kamermuziek en werken voor koor maar weinig werken voor orkest. Tot de laatste behoort de 'Symphonische Fantasie über Zarathustras Nachtlied' (1906). Als dirigent specialiseert Jan Ingenhoven zich in de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij introduceert werk van Debussy, de 'Prélude à l'après-midi d'un faune', in Nederland en werken van Alphons Diepenbrock in het buitenland zoals de eerste buitenlandse uitvoering van Diepenbrock's 'Vondel's vaart naar Agrippina'.

1876 - 1901

Jan Ingenhoven wordt op 29 mei 1876 geboren in Breda in een muzikale familie. Zijn vader is bakker en speelt hobo, een oom speelt verdienstelijk saxofoon. Zelf speelt Ingenhoven klarinet en zingt in een koor. Al op jonge leeftijd is hij koordirigent in Breda en Dordrecht.

1902 - 1903

Jan Ingenhoven studeert harmonieleer en compositie bij Ludwig Felix Brandts Buys.

1906 - 1908

Jan Ingenhoven vestigt zich op advies van Bernard Zweers in München en studeert verder bij Felix Motti, die hem inwijdt in de muziek van Richard Wagner. Hij is dirigent bij de Münchener Orchester Verein en het Philharmonisch Orchester. Ingenhoven organiseert in München een Hollands Muziekfeest met werk van Alphons Diepenbrock, Johan Wagenaar, Charles Smulders en eigen werk. In 1907 organiseert hij concerten met Nederlandse muziek in Berlijn, met werk van Anna Cramer, Kor Kuiler, Cornélie van Oosterzee, Johan Wagenaar en eigen werk.

Alphons Diepenbrock Anna Cramer Bernard Zweers Johan Wagenaar

1909 - 1912

Jan Ingenhoven leidt de Münchener Madrigal Vereinigung, een vermaard ensemble van solisten dat onder zijn leiding tal van tournees maakt.

1913 - 1929

Jan Ingenhoven verhuist naar Parijs en begin jaren twintig vestigt hij zich in Zwitserland, aan de Thunersee. Na het overlijden van zijn echtgenote componeert Ingenhoven nauwelijks meer. Wel zijn enkele onvoltooide fragmenten uit de jaren veertig bewaard gebleven.

1937 - 1950

Daniël Ruyneman schrijft de biografie 'De componist Jan Ingenhoven. Beschouwingen in het licht van de hedendaagsche muziek', uitgegeven bij De Spieghel in Amsterdam. Ingenhoven schenkt zijn Zwitserse huis aan de Nederlandse Vereniging voor Hedendaagse Muziek en woont zelf korte tijd in Darmstadt. Daarna vestigt hij zich weer in Nederland en leidt een teruggetrokken bestaan op de Veluwe.

Daniel Ruyneman

1951

Jan Ingenhoven overlijdt op 20 mei in Hoenderloo.

Discografie Jan Ingenhoven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Ingenhoven

Audio/Video Jan Ingenhoven

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer