Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN MUL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jan Mul

Periode

20-09-1911 - 30-12-1971

Genre

componist, klassiek, orgel

Online

Officiële website

Jan Mul

Jan Mul componeerde veel kerkmuziek, waaronder missen en propriumgezangen die het hele kerkelijk jaar omspannen, alsmede een 'Te Deum' (1936) en een 'Stabat Mater' (1934) voor koor en orkest. Bekend werd ook zijn cantate 'Egmont onthalsd' op tekst van P.C. Hooft (1938). Hij schreef filmmuziek bij films van o.a Bert ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Genoemd in de biografie van

1938   Anthon van der Horst
1940   Herman Strategier
1953   De Nationale Opera
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Mul

Jan Mul componeerde veel kerkmuziek, waaronder missen en propriumgezangen die het hele kerkelijk jaar omspannen, alsmede een 'Te Deum' (1936) en een 'Stabat Mater' (1934) voor koor en orkest. Bekend werd ook zijn cantate 'Egmont onthalsd' op tekst van P.C. Hooft (1938). Hij schreef filmmuziek bij films van o.a Bert Haanstra's 'Rembrandt' (1957). Vooral de muziek bij de film 'Fanfare' (1958) kreeg grote populariteit. Jan Mul was muziekredacteur van het dagblad De Volkskrant en voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten, van BUMA (voorheen Stichting Nederlandse Muziekbelangen), van de Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars en bestuurslid van de stichting Donemus. Als docent theorie en compositie was hij verbonden aan het Conservatorium in Maastricht.

1933

Jan Mul (20 september 1911, Haarlem) debuteert als componist tijdens het muziekfeest van de ISCM in Amsterdam met zijn 'Missa Causa Nostra Laetitiae' voor twee gelijke stemmen met fluit, die door de Haarlemse Madrigaalvereniging onder leiding van Sem Dresden werd uitgevoerd.

Sem Dresden

1940 - 1957

De 'Sonate' voor piano (1940) wordt in Nederland, Engeland, Polen, België, Frankrijk en Hongarije uitgevoerd. De orkestratie van deze 'Sonate' - onder de titel 'Symphonietta' - wordt door het Nederlands Ballet als balletmuziek gebruikt (1957). De komische opera 'De Varkenshoeder' gaat in première tijdens de Amsterdamse Kunstmaand op 25 juni 1953. De opera is bekroond door de Johan Wagenaarstichting. De tekst is van zijn vriend Harry Prenen naar een sprookje van Hans Christian Andersen.

1958 - 1961

Voor het Holland Festival 1958 instrumenteert Jan Mul de nagelaten opera 'François Villon' van Sem Dresden en in 1961 orkestreert hij de variaties van Jan Pzn. Sweelincks 'Mein junges Leben hat ein End'.

Jan Pieterszoon Sweelinck

1964

Ter gelegenheid van de opening van de Technische Hogeschool Twente in Enschede op 5 oktober componeert Mul de opera 'Bill Clifford' op een libretto van zijn vriend Godfried Bomans.

1971

Jan Mul overlijdt op 30 december 1971 in Overveen.

2011

De Stichting Jan Mul viert in het weekend van 24 en 25 september in Haarlem het honderdste geboortejaar van de componist. Tijdens het weekend wordt onder andere zijn muziek uit 'Fanfare' uitgevoerd en staan zijn koor- en orgelwerken op het programma.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Mul

Audio/Video Jan Mul

Video Jan Mul

Projectkoor Kerk der Frie...
Projectkoor Kerk der Friezen - Pater noster
Fanfare Giethoorn film Be...
Fanfare Giethoorn film Bert Haanstra
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Projectkoor Kerk der Friezen - Pater noster

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer