Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN PIETERSZOON SWEELINCK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Beeld Jan Pietersz. Sweelinck van Elisabeth Varga

Periode

1562 - 16-10-1621

Genre

componist, klassiek, orgel, renaissance

Jan Pieterszoon Sweelinck

Jan Pieterszoon Sweelinck (eigenlijk Peterszoon), die net als Johann Sebastian Bach een synthese van verschillende stij¬len en scholen weet te ordenen, heeft als componist in de 17de eeuw een Europese vermaardheid. Zijn oeuvre, voor zover bewaard gebleven, bestaat uit vocale werken - geestelijk en wereldlijk, op Latijnse, Franse en Italiaanse ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Genoemd in de biografie van

1642   Nicolas Vallet
1643   Johann Adam Reinken
1924   Bernhard van den Sigtenhorst Meyer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Pieterszoon Sweelinck

Jan Pieterszoon Sweelinck (eigenlijk Peterszoon), die net als Johann Sebastian Bach een synthese van verschillende stij¬len en scholen weet te ordenen, heeft als componist in de 17de eeuw een Europese vermaardheid. Zijn oeuvre, voor zover bewaard gebleven, bestaat uit vocale werken - geestelijk en wereldlijk, op Latijnse, Franse en Italiaanse tekst - en uit werken voor toetsinstrumenten. Zijn vocale werken geeft hij zelf in druk uit. Veel van zijn werken worden in Amsterdam uitgevoerd maar ook in Uppsala (Zweden), Koningsbergen (Duitsland), Bartfa (Hongarije), Padua (Italië), Parijs (Frankrijk) en Oxford (Engeland). Sweelinck is tot aan zijn dood organist van de Oude Kerk - evenals zijn vader en zijn zoon. Als pedagoog is Sweelinck van grote betekenis geweest; zijn leerlingen zijn tot in Koningsbergen en Warschau te vinden. Zijn meest befaamde leerlingen zijn Heinrich Scheidemann en Samuel Scheidt.

1562

Jan Pieterszoon Sweelinck wordt in 1562 in Deventer geboren. Het muzikale onderricht wordt gegeven door zijn vader en door Jan Willemszoon Lossy, stadsmuzikant van Haarlem.

1584

Jan Pzn Sweelinck publiceert de eerste uitgave van zijn werk in 1584 - een bundel chansons - onder de naam van zijn moeder (Swelinck) en niet onder zijn vaders naam, Peter Swybertszoon.

1621

Jan Pzn Sweelinck overlijdt op 16 oktober 1621 te Amsterdam en wordt begraven in de ommegang van het koor van de Oude Kerk.

1894 - 1901

Het complete oeuvre van Jan Pzn. Sweelinck wordt door Max Seiffert in 10 delen uitgegeven.

2002

Bij het label NM Classics verschijnt een box met 9 cd's: 'The complete keyboard works of Jan Pieterszoon Sweelinck".

Discografie Jan Pieterszoon Sweelinck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Pieterszoon Sweelinck

Audio/Video Jan Pieterszoon Sweelinck

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer