Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN SMIT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-12-1985 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, palingpop, schlager, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jantje Smit

Jan Smit

Zanger uit Volendam die, achter de schermen ondersteund door Jan Keizer van BZN, in korte tijd van kindster uitgroeit tot Bekende Nederlander.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Kees Tol   gitaar

Genoemd in de biografie van

1963   Roy Beltman
1986   Sylvain Poons
1996   BZN
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Smit

Zanger uit Volendam die, achter de schermen ondersteund door Jan Keizer van BZN, in korte tijd van kindster uitgroeit tot Bekende Nederlander.

In bezetting van

Toppers  

1996

Na vier jaar zangervaring opgedaan te hebben in het koor De Zangertjes van Volendam, wordt Jantje Smit (31 december 1985) door BZN uitgenodigd voor de opnamen van een duet met Carola Smit. Het nummer Mama wordt een grote hit en Jantje maakte zijn televisiedebuut tijdens de uitzending van de BZN A Symphonic Night tv special. Voor zijn bijdrage aan Mama krijgt Jantje Smit een "Radio Noordzee Ster" in de categorie 'Beste Nieuwkomer in 1996'.

BZN Carola Smit

1997

Het grote publiek maakt kennis met het muzikale baasje uit Volendam. Het nummer Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen breekt binnen twee weken het unieke record van The Beatles en Procal Harum door van niets op 1 binnen te komen in de Top 40. Het levert hem een vermelding in het Guiness Book of Records op als eerste Nederlandse artiest die dit ooit heeft bereikt. Zijn gelijknamige debuut- cd levert Smit dubbel platina op. Het in hetzelfde jaar uitgebrachte album Kerstmis Met Jantje Smit wordt goud.

1998

De ster van Jantje Smit, inmiddels ambassadeur voor de Stichting SOS Kinderdorpen, blijft rijzen. Van zijn nieuwe CD Land Van Mijn Dromen, onder productionele leiding van Roy Beltman en BZN-leden Jack Veerman, Jan Keizer en Jan Tuijp, worden op voorhand meer dan 50.000 exemplaren besteld en de plaat wordt goud. Jan sleept opnieuw een Radio Noordzee Ster in de wacht; ditmaal voor de 'Beste muzikale prestatie in 1997'. Zijn single Het Land Van Mijn Dromen die binnen twee weken na release op nummer 10 in de Mega Top 100 staat. De in Euro Disneyland Parijs opgenomen videoclip voor Het Land Van Mijn Dromen is regelmatig op televisie te zien. Inmiddels heeft Jantje Smit ook zijn eigen TV special achter de rug.

Jack Veerman (1) Jan Keizer Jan Tuijp Roy Beltman

1999

Het team achter Smit (waaronder manager Jaap Buijs) wil het succes uitbreiden naar het buitenland en er wordt gewerkt aan een Spaanstalig en een Duitstalig album met hulp vam de Duitse tekstschrijver Robert Jung. Veel fans vragen zich wanneer Jantje de baard in de keel krijgt en wat er dan met de carrière van Jan gaat gebeuren. In elk geval is op de single Eens Zit Je Leven Weer Mee en de CD Jantje Smit die dit jaar uitkomen nog het vertrouwde kinderstemmetje te horen. Het succes in Duitsland volgt snel. In het programma Superhitparade der Volksmusik 1999, waarbij mensen thuis telefonisch op de deelnemers kunnen stemmen, eindigt Jantje op de eerste plek. Samen met Normaal wordt de single Puik Idee Ballade opgenomen (een verbastering van De Zuiderzeeballade). Het nummer bereikt een 18e plaats in de hitparade. Samen met Koos Alberts, Gerard Joling en Willeke Alberti staat Smit op Maak De Droom Maar Waar, een groots festival voor geestelijk gehandicapten in Utrecht.

2000

Jantje Smit wordt Jan Smit en brengt een Engelstalige cd uit met de titel 2000. De Tros zendt een special over Jan Smit uit. Samen met Oswald Sattler zingt Jan Smit een duet waarmee ze de Grand Prix der Volksmusik in Zürich winnen namens Tirol. Het duet staat ook op zijn tweede Duitstalige album Ein Bisschen Liebe. Smit tourt uitgebreid door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

2001

In januari zingt Smit het Avé Maria tijdens de stille tocht voor de slachtoffers van de cafébrand die in de nacht van 31 december op 1 januari in Volendam woedde. Op 24 september komt het album Zing En Lach uit. In december ontvangt hij in Duitsland twee gouden platen, zowel voor Jeder Braucht Ein Bisschen Glück als voor Ein Bischen Liebe.

2002

Jan Smit ontvangt tijdens het Nederlandse Muziekfeest op woensdag 27 februari in de Heineken Music Hall de Exportprijs van Conamus. Het Duitstalige album Die Goldenen Stimmen is een gezamenlijk project van George Baker, Jantje Smit en Piet Veerman. Het album Zonder Jou verschijnt op 2 september. De cd is geproduceerd door Cees en Thomas Tol. Het titelnummer is door Jan Smit zelf geschreven. In gelimiteerde oplage wordt het album uitgebracht als dubbel-cd met op de tweede plaat de Duitstalige versie onder de titel Hallo Engel. Op 6 december neemt de zanger in de Jaarbeurs te Utrecht de Frekie-trofee in ontvangst. De prijs is bedoeld voor de persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten.

George Baker Piet Veerman Tol & Tol

2003

Het album Op Eigen Benen, dat in september verschijnt, bevat twaalf nummers waarvan de helft door Jan Smit zelf is geschreven in samenwerking met ondermeer Simon Keizer. Hans Hollestelle en de gebroeders Tol bespelen alle instrumenten en verzorgen ook de arrangementen. In dezelfde maand komt het Duitse album Für Alle uit.

Hans Hollestelle

2004

De dvd Jan Smit Onderweg 2003-2004 bevat naast opnamen van optredens in de Pepsi Stage te Amsterdam o.a. ook een bezoek van de zanger in Suriname voor S.O.S.. Kinderdorpen en de videoclip Het Kleine Meisje. Eind juni verschijnt de single Als De Nacht Verdwijnt.

2005

Jan Smit is een van de vocalisten op Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Op 11 maart verschijnt de single Vrienden Voor Het Leven. Het lied is geschreven door Jan Smit samen met Simon Keizer (Nick & Simon). De single wordt op 22 april gevolgd door het album JanSmit.Com. Ondertussen is dan al vanaf 25 maart bij de TROS een tiendelige realitysoap rondom het dagelijks leven van Jan Smit te volgen. De serie wordt wekelijks door rond de 1,5 miljoen kijkers gevolgd en verschijnt in juni op dubbel-dvd. De soapserie wint de Gouden Televizierring 2005. In dezelfde maand behaalt JanSmit.Com de gouden status. Het album staat dan al sinds de release op 22 april onafgebroken in de Top 5 van de Mega Album Charts. Door het succes van Jan.Smit.Com komt het album Op Eigen Benen opnieuw de albumlijst binnen. Boom Boom Bailando wordt als zomersingle uitgebracht. De DVD Live Op De Bühne bevat 23 liedjes, opgenomen in Reutum, Volendam en de ArenA, met naast zijn recente successen ook oude hits als Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen en Vrijheid. De DVD behaalt de gouden status. Het nummer Laura is geschreven voor een overleden vriendin. De single komt in oktober uit als drieluik. De eerste release bevat als extra de covers Tears In Heaven (Eric Clapton) en Leaving On A Jetplane (John Denver). Op de tweede single staan niet eerder uitgebrachte tracks en de derde single bevat onder meer een liveversie van Zij Gelooft In Mij (André Hazes). In het BNN-programma Katja vs. Bridget gaan Katja Schuurman en Bridget Maasland met elkaar de strijd aan wie het populairste kerstnummer kan maken. Schuurman neemt samen met de Jeugd van Tegenwoordig een kerstnummer op en Maasland gaat samen met Jan Smit de studio in voor de single Kerst Voor Iedereen.

André Hazes De Jeugd van Tegenwoordig Nick & Simon

2006

Samen met de Belgische zangeres Belle Perez presenteert Jan Smit vanuit een uitverkocht Thialf het festival TROS Muziekfeest Op Het IJs met optredens van sterren als Frans Bauer, Marianne Weber, Koos Alberts, Vader Abraham, Mieke, Jannes, Thomas Berge en André Rieu. Een registratie van de optredens wordt in februari door de TROS in twee delen uitgezonden op televisie. Jan Smit wint op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award voor beste zanger van Nederland. De zanger is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Een dag zingt hij tijdens het NCRV-programma Samen Tegen Kanker, een uitzending met als doel om nieuwe donateurs te werven voor KWF Kankerbestrijding. De single Hoe Kan Ik Van Je Dromen verschijnt in twee versies: eentje aangevuld met drie nummers van The Cats en eentje met drie karaoketracks. De single Als De Morgen Is Gekomen (eind augustus) is de voorloper van het album Op Weg Naar Geluk (september). De single belandt op de eerste plaats van de hitparade en het album behaalt na het eerste weekend al dubbel platina. Vanaf 8 september zendt de TROS wekelijks een nieuwe reeks uit van de succesvolle reality soap Gewoon Jan Smit. Op 26 september start Jan Smit een uitgebreide tournee met zijn elfkoppige band. Op 13 november ontvangt Jan Smit een dubbel platina plaat voor het album Op Weg Naar Geluk en een driedubbel platina plaat voor het album JanSmit.Com, aangevuld met onder meer een herinnering van Target Media voor 100.000 verkochte ringtones en een prijs van Impresariaat Senf voor ruim 100.000 verkochte tickets voor de concertreeks Op Weg Naar Geluk. De singles Als De Morgen Is Gekomen en Cupido behalen beide de eerste plaats van de Nederlandstalige Top 20. Op 11 december wordt in Theater Gooiland te Hilversum een Originele Rembrandt uitgereikt aan Jan Smit voor het album Op Weg Naar Geluk. Originele Rembrandts worden twee keer per jaar uitgereikt door de Stichting Nederlandse Muziek voor albums die zich onderscheiden door oorspronkelijke Nederlandse composities en/of teksten. Op 31 december krijgt Jan Smit de Megaward 2006, de publieksprijs van GfK Mega Charts voor de populairste artiest of groep van het jaar.

2007

De zanger wint dit jaar de Gulden Vedel, de prijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse zanger, zangeres of groep, waarvan de muziek veelvuldig is gebruikt bij de danslessen in de Swinging World dansscholen. De samenwerking tussen de zanger en de tv-omroep Tros wordt geïntensiveerd. Naast nieuwe afleveringen van Gewoon Jan Smit, werkt hij aan een reisprogramma, presenteert hij een serie pleinfeesten en maakt hij een amusementsprogramma. Door het vele televisiewerk is er minder tijd voor optredens. Van zijn zus Monique Smit (Volendam, 9 april 1989) verschijnt in de zomer de debuutsingle Wild. De single Dan Volg je Haar Benen (oktober) bevat als extra track het nummer Calypso, een duet met de overleden countryzanger John Denver. Het is de eerste keer dat de familie van John Denver toestemming geeft voor een postuum duet. De single komt direct binnen op de eerste plaats van de Top 40. KNO-specialisten in Rotterdam constateren in oktober knobbeltjes op de stembanden van de zanger. Reden voor Jan Smit om rust te nemen. Nadat hij eind oktober een TMF Award in de categorie Beste Nederlandse Act in ontvangst neemt, moet Smit toch een operatie ondergaan aan zijn stembanden. De zanger is daardoor een half jaar uit de roulatie. De voor het voorjaar van 2008 geplande Jan Smit Komt Naar Je Toe Tour en de release van het album Stilte In de Storm worden verschoven en ook zijn werk als presentator bij de TROS televisie komt stil te liggen.

2008

Vanaf 18 april gaat de derde, zevendelige reeks van de serie Gewoon Jan Smit van start bij de TROS op Nederland 1. Op 30 april zingt Jan Smit voor het eerst na zijn stembandoperatie en revalidatie tijdens koninginnedag op het Museumplein te Amsterdam. In juni verschijnt zijn single Stilte In De Storm. Het nummer is tevens de titeltrack van de familiefilm De Brief Voor De Koning, gebaseerd op het boek van Tonke Dragt. Stilte In De Storm is ook de titel van Smits album dat in augustus uitkomt en gepresenteerd wordt in Paradiso. De plaat bevat naast de hitsingles het duet Calypso met John Denver. Net als Op Weg Naar Geluk bereikt Stilte In De Storm de eerste plaats van de Albumlijst. Samen met muzikale vrienden 3js en Nick & Simon maakt Jan Smit met een boot een tournee langs de Spaanse Costa's. Hun belevenissen onderweg zijn te volgen in de televisieserie Jan Smit, De Zomer Voorbij. Vanaf oktober gaat de zanger met zijn band weer uitgebreid op tournee in het kader van de Jan Smit Komt Naar Je Toe Tour.

2009

Op 5 maart krijgt Jan Smit een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in Hilversum. De Gouden Harpen worden jaarlijks toegekend aan artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Jan Smit neemt met zijn Surinaamse collega Damaru een nieuwe versie van het nummer Mi Rowsu, beter bekend als Tuintje In Mijn Hart. Het is de eerste keer dat Smit zingt in Sranantongo. Het liedje is de zomerplaat van 2009. De single bereikt eind juli de eerste plaats van de Single Top 100 en staat drie weken bovenaan de Top 40. Mi Rowsu behaalt daarmee de platina status. Op 3 september presenteert de zanger bij de Tros de eerste aflevering van het hypnoseprogramma Ik Weet Wat Jij Deed.

2010

De single Leef Nu Het Kan komt op 6 maart binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Jan Smit schrijft zowel de tekst als de muziek. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards, op 26 juni in Enschede, wint Jan Smit in de categorie Beste Man. Nog voordat Smits dertiende album Leef de winkels heeft bereikt, behaalt de plaat al de platina status. Alle teksten zijn door de zanger zelf geschreven.

2011

Jan Smit is in mei televisiecommentator tijdens de live-uitzendingen van het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Zonder auditie te hoeven doen wordt de zanger gecast voor de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm Het Bombardement van regisseur Ate de Jong. Smit speelt amateurbokser Vincent die getuige is van het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Eind oktober is de uitgave van de cd/dvd 15 Jaar Hits de officiële aftrap van het 15 Jaar Jan Smit jubileumjaar. In november is Jan Smit gasthoofdredacteur van het 100% NL Magazine. Op 11 november (11-11-11) treedt de zanger op het eiland Sint-Maarten in het huwelijk met Liza Plat. Tijdens het Mega Piraten Festijn in het Gelredome in Arnhem op 10 december krijgt Jan Smit een RadioNL MPF Award voor zijn positieve bijdrage aan de Nederlandstalige muziek.

2012

Op 26 februari presenteert Jan Smit het Nationaal Songfestival. Singer-songwriter Joan Franka komt als winnares uit de bus. De zanger werkt in Volendam met producerduo Tol & Tol aan het album Vrienden (augustus). Als voorproefje op de cd verschijnt op 1 juni de single Echte Vrienden, een duet met Gerard Joling, geschreven door Jan Smit en met medewerking van het London Symphony Orchestra. De single komt direct op nummer 1 binnen in de single Top 100 van de GFK Dutch Charts. Jan Smit draagt Vrienden op aan zijn vriend Cees Tol. De gitarist moet noodgedwongen uit Smits band stappen na een beroerte tijdens een vakantie in Polen. De videoclip voor de single Altijd Daar wordt opgenomen in Zuid-Frankrijk, waar Smit met de 3JS, Kees Tol en radio-DJ's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga verblijft in verband met de opnamen voor de televisieserie De Zomer Voorbij, die vanaf woensdag 5 september wordt uitgezonden door de TROS. Tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards, 20 september in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch, wint Jan Smit in de categorie Beste Zanger. Hij neemt die avond ook de TrosKompas Oeuvre Award in ontvangst, een onderscheiding voor een artiest, groep, componist, tekstdichter of producer die gedurende vele jaren van grote invloed is geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse lied. Smit maakt zijn acteerdebuut met een hoofdrol in de film Het Bombardement. De single Sla Je Armen Om Me Heen, titelsong van de speelfilm, komt eind oktober binnen op de eerste plaats van de Single Top 100 van de GFK Dutch Charts. Deze versie is een duet met actrice Roos van Erkel. De originele versie staat op het album Vrienden. Met zijn zeventiende nummer 1 hit is Jan Smit de artiest met de meeste Nederlandstalige nummer 1 hits. Diezelfde maand viert hij zijn 15-jarig artiestenjubileum met vijf concerten in Ahoy.

Joan Franka Tol & Tol

2013

Op 9 januari worden de 100% NL Awards 2012 uitgereikt door de commerciële radiozender 100% NL. Jan Smit krijgt uit handen van Gerard Joling de Oeuvre Award 2012. Smit is 'special guest' tijdens het optreden van Julio Iglesias op 9 juni in Ahoy', Rotterdam en zingt op die avond een duet met de Spaanse zanger. De Duitse producer Kiko Masbaum neemt in de voormalige studio van EMI in Keulen Jan Smits Duitstalige album Ich Bin Da op. De meeste nummers komen uit de koker van Masbaums productiemaatschappij Tinseltown Music Productions. Het enige nummer op de cd dat door Smit zelf is geschreven is Sicher Durch Den Sturm, de Duitse versie van Stilte In De Storm. Op 18 november gaat de eerste theatertour van Jan Smit van start in Hoorn. De tournee eindigt op 23 april 2014 in Terneuzen. Zangeres Jacky reist mee als ‘special guest’.

Jacky

2014

Voor het RTL4 programma Johnny in Oranje neemt Smit een WK-single op met Johnny de Mol. Het nummer Nederland Wordt Kampioen belandt nog voordat het WK Voetbal is begonnen op de eerste plaats van de GfK Single Top 100.
In dezelfde lijst behaalt hij in augustus opnieuw de eerste plaats met de single Jij & Ik. Het gelijknamige album komt eind augustus binnen op 1 in de GfK Album Top 100.

2015

Met de Belg Christoff De Bolle en de Duitser Florian Silbereisen vormt Smit het schlagertrio Klubbb3. Het is het idee van Smits manager Jaap Buijs die in juni overlijdt. Buijs wilde graag een nieuw succes voor Smit in Duitsland.

2016

In het programma Beste Zangers (AVROTROS) dat Smit presenteert wordt hij in de derde aflevering verrast door zijn gasten. Ze zingen nummers van Smit om hem te feliciteren met zijn 20-jarig artiestenjubileum.

2017

Smit gaat deel uitmaken van de vaste formatie van De Toppers.

Toppers

Discografie Jan Smit

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan Smit

Video Jan Smit

Hoop Liefde en Vertrouwen...
Hoop Liefde en Vertrouwen - Jan Smit - Officiële Videoclip
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hoop Liefde en Vertrouwen - Jan Smit - Officiële Videoclip

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer