Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN WILLEM VAN DER HAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Trio Continuo

Periode

04-04-1958 - heden

Genre

altsaxofoon, fagot, hedendaags, impro, jazz

Jan Willem van der Ham

Jan Willem van der Ham (Eindhoven, 4 april 1958) speelt naast altsaxofoon ook fagot. Omdat dit instrument in de geïmproviseerde muziek zelden of nooit aan bod komt, verschaft het hem een bijzondere positie in de Nederlandse scene. Hij speelt in een aantal belangrijke (middel)grote groepen, zoals het JC Tans Orchestra, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, fagot

Genoemd in de biografie van

1999   Wiek Hijmans

Biografie Jan Willem van der Ham

Jan Willem van der Ham (Eindhoven, 4 april 1958) speelt naast altsaxofoon ook fagot. Omdat dit instrument in de geïmproviseerde muziek zelden of nooit aan bod komt, verschaft het hem een bijzondere positie in de Nederlandse scene. Hij speelt in een aantal belangrijke (middel)grote groepen, zoals het JC Tans Orchestra, Sean Bergins MOB, Bik Bent Braam, Joost Buis' Astronotes en de grotere groepen van Corrie van Binsbergen. Hij werkt ook met eigen groepen, zoals het Trio Van der Ham en Trio Continuo. Als fagottist maakt hij deel uit van het Ives Ensemble, waarmee hij hedendaagse gecomponeerde muziek speelt.

In bezetting van

De Zes Winden   altsaxofoon
Ives Ensemble   fagot

1976 - 1983

Jan Willem van der Ham begint als jazzsaxofonist, onder meer in het saxofoonkwartet De Vier Winden van baritonsaxofonist Ad Peijnenburg. Hij wordt tevens lid van het sextet van bassist Ed de Vos, dat uiteindelijk indikt tot een trio dat de plaat Vice Versa (1981) maakt. In 1979 gaat hij saxofoon spelen in de groep Hoketus, die door componist Louis Andriessen wordt opgericht om de gelijknamige compositie uit te voeren. In 1980 maakt Van der Ham met dit ensemble ook zijn plaatdebuut, met het stuk waaraan de groep zijn naam dankt. Later neemt Hoketus nog drie LP's op.

De Zes Winden Louis Andriessen

1984 - 1985

Hij begint een eigen groep, het Trio Van der Ham, met bassist Jan den Boer en drummer Fred van Duynhoven. Hoewel het trio in recente jaren niet meer actief is, is het nooit opgeheven. In 1984 gaat hij spelen in Loos, de groep waarmee Peter van Bergen zijn visie geeft op de freefunk van Ornette Colemans Prime Time en anderen. Van der Ham vormt daarin met de leider de nieuwe frontlijn.

Fred van Duynhoven

1986 - 1987

Saxofonist JC Tans vraagt Van der Ham voor zijn JC Tans Orchestra; hij is daarin te horen op de albums Dance of the Tadpoles en Around the World. Als saxofonist Sean Bergin (Van der Hams voorganger bij Tans) zijn eerste eigen middelgrote band MOB begint, is Jan Willem van der Ham een van de blazers. In 1987 verschijnt het eerste album van de groep, Kids Mysteries. Er zullen nog drie CD's volgen.

Jan Cees Tans Sean Bergin

1988

Het Trio Van der Ham maakt een tournee met de Engelse gitarist John Russell, die een jaar later wordt gecontinueerd.

1990

Wanneer altviolist-componist Maurice Horsthuis zijn theatermuziek concertant wil uitvoeren, richt hij het orkest Amsterdam Drama op. Jan Willem van der Ham is met zijn beide instrumenten een logische keuze. Het ensemble brengt drie CD's uit waarop de rietblazer te horen is. Het Ives Ensemble is het eerste hedendaagse ensemble na Hoketus waarvan Jan Willem van der Ham deel uitmaakt. Hij speelt er uitsluitend fagot in, en is te horen op een aantal CD's van de groep. De bezetting van het ensemble verschilt per project, maar Van der Ham hoort tot de kleine kerngroep.

Maurice Horsthuis

1993

Van der Ham gaat een langdurig muzikaal partnerschap aan met bassist-componist Gerard Ammerlaan. De eerste groep waarin ze elkaar vinden is Ammerlaans Octet, dat met Noorderzon zijn CD-debuut maakt. In 1997 neemt Van der Ham ook plaats in een septet dat met de klassieke mezzosopraan Lucia Meeuwsen het project Third Stream, First Love uitvoert. Ook in latere bands van Ammerlaan, zoals Mr Genius, speelt hij mee.

Gerard Ammerlaan

1994

Als componist profileert Jan Willem van der Ham zich met Onderweg, een compositie voor een elfkoppig ensemble. Dat bestaat uit vier rietblazers (Michael Moore, Ab Baars, Hein Pijnenburg en de componist), vijf koperblazers (de trompettisten Eric Boeren, Anita van Soest en Felicity Provan, trombonist Chris Abelen en tubaïst Larry Fishkind), bas (Ernst Glerum) en drums (Martin van Duynhoven).

1995

Als uitvloeisel van een concertserie op het Amsterdamse podium PH 31, waarin trombonist Joost Buis composities van Sun Ra vertolkt, begint hij zijn eigen groep, Joost Buis and His Famous Astronotes, later simpelweg afgekort tot Astronotes. In die latere versie (waarin de groep vooral composities van Buis zelf speelt) is Jan Willem van der Ham bandlid. Hij is op beide CD's van dit tentet te horen: Astronotes (2004) en Zoomin (2010).

Joost Buis

1999

Samen met gitarist Wiek Hijmans en bassist Ernst Glerum richt Van der Ham Trio Continuo op. De bezetting is geïnspireerd door die van een barok-continuo: de ritmesectie van een barokorkest, bestaande uit een combinatie van bas- en akkoordinstrumenten. Het trio bestaat dus uit drie begeleidingsinstrumenten, die echter ook solistisch kunnen functioneren. Hoewel het repertoire grotendeels van de hand van de groepsleden is, wordt af en toe gebruik gemaakt van bestaande composities, onder meer van Purcell en Mozart. In alle stukken is ruimte voor improvisatie. Ook in 1999 nodigt pianist-bandleider Michiel Braam Van der Ham uit voor zijn Bik Bent Braam. Het eerste programma waaraan hij meedoet is Alle 13 Goed, dat ook op CD verschijnt. Als lid van het dertienkoppige ensemble maakt Van der Ham hierna nog drie CD's.

Ernst Glerum Michiel Braam Wiek Hijmans

2004

Voor een serie projecten rondom het werk van schrijvers als Toon Tellegen, Remco Campert, Kees van Kooten, Renate Dorrestein en Josse De Pauw formeert gitariste Corrie van Binsbergen een uitgebreid ensemble, waarvan ook Jan Willem van der Ham deel uitmaakt. De groep maakt vijf CD's.

Corrie van Binsbergen

Discografie Jan Willem van der Ham

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Willem van der Ham

Audio/Video Jan Willem van der Ham

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer