Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN WISSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Jan Wisse

Periode

09-10-1921 - 11-10-2008

Genre

componist, hedendaags

Jan Wisse

Jan Wisse krijgt zijn eerste opdrachten van de BRT, Radio Hilversum, WDR Köln en RSI Lugano. In Nederland zijn zijn werken uitgevoerd door radiokoren en -orkesten onder leiding van Paul Hupperts, Karel Mengelberg, Hein Jordans, Roelof Krol en Ed Spanjaard, en door het Gaudeamuskwartet, het Sweelinckorkest en Forum. In ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Jan Wisse

Jan Wisse krijgt zijn eerste opdrachten van de BRT, Radio Hilversum, WDR Köln en RSI Lugano. In Nederland zijn zijn werken uitgevoerd door radiokoren en -orkesten onder leiding van Paul Hupperts, Karel Mengelberg, Hein Jordans, Roelof Krol en Ed Spanjaard, en door het Gaudeamuskwartet, het Sweelinckorkest en Forum. In het buitenland zijn zijn composities uitgevoerd door onder anderen het Meloskwartet, pianoduo Kontarsky, fluitist Gazelloni, Hans Rosbaud en Dean Dixon. Zijn favoriete componisten zijn: Monteverdi, Bach, Haydn, Brahms, Ravel en Strawinsky. "Sette aforismi' voor orkest (1956) wordt tot zijn belangrijkste werken gerekend.

1921 - 1971

Jan Wisse wordt op 9 oktober 1921 in Terneuzen geboren. Hij werkte als leider van de gymnasiumband en het schoolorkest, als cabaretpianist, balletrepetitor, muziekredacteur van Elsevier's Weekblad en programmamaker klassieke muziek bij de omroepen in Hilversum. In 1971 vestigt hij zich in Poschiavo (Zwitserland), waar hij werkzaam is alls organist en koordirigent.

1985

In het jaar van Europa 1985 ontvangt Wisse de Europa-prijs.

1998 - 2008

Jan Wisse vestigt zich in Echternach (Luxemburg) waar hij op 11 oktober 2008 overlijdt.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Wisse

Audio/Video Jan Wisse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer