Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VAN DER SMIT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

componist, gitaar, Nederlandstalig, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Pseudoniemen

Jan Smit & His Silvertwins , Jan Smit van Amsterdam

Jan van der Smit

Jan van der Smit is singer-songwriter Jan Smit uit Amsterdam. Hij speelt in o.a. The Landlords, Wally Tax & The Blind Dogs en Broken Spoke. Zijn solocarrière gaat van start met zijn eigen groep Jan Smit & His Silvertwins, waarna hij twee Nederlandstalige albums maakt: Zwavel (1998) en Jong En ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

2001   Rudi de Graaff

Biografie Jan van der Smit

Jan van der Smit is singer-songwriter Jan Smit uit Amsterdam. Hij speelt in o.a. The Landlords, Wally Tax & The Blind Dogs en Broken Spoke. Zijn solocarrière gaat van start met zijn eigen groep Jan Smit & His Silvertwins, waarna hij twee Nederlandstalige albums maakt: Zwavel (1998) en Jong En Gezond (2000). Hij levert daarnaast ook composities voor derden.

In bezetting van

The Landlords   gitaar, zang

1986 - 1988

De muzikale carrière van Jan Smit komt pas goed op gang als hij als gitarist in 1986 toetreedt tot The Landlords. Deze Amsterdamse gitaarband draait enkele jaren mee in de subtop van het Nederlandse clubcircuit, maar een doorbraak blijft uit. Postuum worden demo-opnames verzameld op het album For The Record. De afzonderlijke leden gaan ieder hun eigen weg. Gert Jonkers treedt als countryzanger op met zijn band The Lost Sons en is daarna actief als journalist. Ludo Wiegerinck speelt enige tijd in de Amsterdamse rock-'n-rollformatie L'Attentat, Marcel Kruup zit onder meer in The Treble Spankers en Hidde Sikkes blijft drummer bij de Katwijkse beatband Les Zazous waar hij ook tijdens The Landlords deel van uitmaakte. Smit figureert op de hoes van het album Johnny D. Is Back (1988) van Fatal Flowers.

Fatal Flowers L'Attentat Les Zazous The Landlords The Treble Spankers

1989 - 1994

Jan Smit start in 1988 met oude vrienden Jan Smit & His Silvertwins waarmee hij rhythm and blues en rock-'n-roll speelt. De band tourt tot 1994 intensief in het clubcircuit in diverse samenstellingen, waarbij Theo van Kampen, Bas de Vries en Eric M. Lensink tot de vaste kern behoren. Van Jan Smit & His Silvertwins verschijnt in 1993 het eerste en enige album Silvermobile met naast eigen werk ook bewerkingen van nummers van JJ Cale, Doc Pomus en de traditional The Ballad Of Jesse James. Na het uiteenvallen van zijn band loopt Jan Smit in de zomer van 1994 George Oostdijk (ex-Jack of Hearts) tegen het lijf tijdens een door Bartel Bartels georganiseerde sessie in de Melkweg te Amsterdam. Oostdijk loopt met plannen rond om de carrière van de Amsterdamse popzanger Wally Tax vlot te trekken. Samen met Jan Holtman (ex-Spo Dee O Dee) en Robin Berlijn (ex-Fatal Flowers) wordt een begeleidingsband opgericht rond Wally Tax.

Jack Of Hearts Spo Dee O Dee Wally Tax

1995 - 1997

Wally Tax & The Blind Dogs doet enkele optredens en neemt in de Boventoon studio te Amsterdam een tiental nummers op. Robin Berlijn is tijdens de opnamesessies al vervangen door Ross Curry. De band krijgt geen platendeal, waarna het gezelschap er in 1997 mee stopt. De meeste opnamen verschijnen uiteindelijk pas in 2002 via Virgin op het album The Entertainer.

1998 - 2000

Jan Smit maakt het goed ontvangen Nederlandstalige soloalbum Zwavel (1999). Aan de door Jan Holtman (Spo Dee O Dee) geproduceerde plaat wordt meegewerkt door o.a. Ross Curry, Mighty Mike (ook co-productie), Peer Wassenaar, Bartel Bartels en Victor Elmanov. Er volgt een korte tournee in diverse bezettingen waarin o.a. gitarist Wouter Planteijdt uit Sjako! (gitaar) en Ralph Brink (ex-Spo Dee O Dee, basgitaar) zijn terug te vinden.

2001

Smit maakt een tweede Nederlandstalig album onder de titel Jong En Gezond. Op de hoes staat hij vermeld onder de naam Jan Smit van Amsterdam om verwarring te voorkomen met zijn succesvolle naamgenoot uit Volendam. Als freelance songschrijver werkt Jan Smit regelmatig samen met de tekst- en scenarioschrijver Tijs van Marle. In deze hoedanigheid levert hij dit jaar een aantal composities voor de kindertelevisieserie De Tuttels en schrijft hij alle muziek voor de kinderfilm Manus en Janus van de Amsterdamse cineast Dick Bouquet.

Jan Smit

2003

Jan Smit besluit om zich meer toe te gaan leggen op instrumentale muziek.

2005

Hij sluit zich als gitarist aan bij de Amsterdamse countryband Broken Spoke. Tevens speelt hij gitaar op opnames voor het debuutalbum van zangeres Katarina Vermeulen en schrijft hij drie composities voor de tweede cd van The Herb Spectacles, de band van Marcel Kruup.

The Herb Spectacles

2006 - 2008

Om definitief een onderscheid te maken tussen zijn eigen carrière en die van zijn Volendamse naamgenoot, opereert Jan Smit voortaan onder de naam Jan van der Smit.

Discografie Jan van der Smit

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan van der Smit

Video Jan van der Smit

Later, jan van der smit
Later, jan van der smit
gelukkig zijn, jan van de...
gelukkig zijn, jan van der smit
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
gelukkig zijn, jan van der smit

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer