Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JIM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jim in 2011

Periode

1987 - heden

Genre

musical, Nederlandstalig, tieneridolen, zang

Jim

Jim is een van de twee finalisten van het eerste seizoen van de populaire talentenjacht Idols op RTL4. Hij ontwikkelt zich vervolgens tot popzanger, acteur en musicalartiest.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2002   Hind
2003   Jamai
2003   Leendert Haaksma
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jim

Jim is een van de twee finalisten van het eerste seizoen van de populaire talentenjacht Idols op RTL4. Hij ontwikkelt zich vervolgens tot popzanger, acteur en musicalartiest.

2002

Jim Bakkum (10 augustus 1987) groeit op in Egmond in een muzikale familie. Op jeugdige leeftijd doet hij al mee aan het Kinder Songfestival en op zijn dertiende zing hij in zijn eerste bandje. Eind oktober doet hij samen met duizenden andere jongeren mee aan de audities van Idols, een talentenjacht op televisie voor zangers en zangeressen. De opzet is het creëren van een popidool. De hoofdprijs is een platencontract voor drie jaar. Het concept komt uit Engeland waar de winnaar (maar ook aantal van de verliezers) hit na hit scoren. Vanaf dag 1 is het door RTL 4 uitgezonden programma een enorm succes en kijken er gemiddeld ruim 2 miljoen mensen naar de uitzendingen. Wekelijks bepaalt de jury - bestaande uit Henkjan Smits (a&r-manager van o.a. Kane en Herman Brood), Eric van Tijn (Fluitsma & Van Tijn), Jerney Kaagman (voormalig zangeres van Earth & Fire) en Edwin Jansen (AT Management van Kane, Van Dik Hout en Within Temptation) - welke talenten naar de volgende ronde doorgaan. Uiteindelijk blijven er 10 deelnemers over, waarvan er elke week door het publiek 1 naar huis wordt gestemd.

Earth And Fire Fluitsma & Van Tijn Henkjan Smits

2003

Op 8 maart is de finale waarin de 15-jarige Jim het tegen de 16-jarige Jamai moet opnemen. Hoewel Jim favoriet is, verliest hij. Ondanks de tweede plaats kan ook Jim een succesvolle toekomst tegemoet zien. Hij zet net als Jamai zijn handtekening onder een contract van platenmaatschappij BMG. Eind maart geven de tien Idols-finalisten drie concerten in Ahoy' en komt het album Greatest Moments uit, waarop zij allemaal te horen zijn. Jim tekent in april een contract bij Masterfoods Veghel bv en wordt een jaar lang het nieuwe gezicht van Mars. Het bedrijf gaat de muzikale carrière van de zanger commercieel ondersteunen. Tell Her, de debuutsingle van Jim, wordt begin mei uitgebracht. Het liedje was al te beluisteren tijdens de Idols-finale. Zowel Jim als Jamai zijn vanaf 18 juli als wassen beeld te bewonderen in Madame Tussaud's te Amsterdam. Ze zijn de jongsten die ooit in de Amsterdamse vestiging in was zijn gegoten. Op zijn 16e verjaardag presenteert Jim het debuutalbum Impressed.

Jamai

2004

Jim debuteert in de speelfilm Snow Fever van Pim van Hoeve (bekend van de serie Costa! en de film Liever Verliefd). Hij speelt daarin de rol van corpsbal. De zanger leent zijn stem aan de hond Spanky in de Nederlandse versie van de speelfilm over de kat Garfield (regie: Peter Hewitt). Jim slaat het aanbod af om een hoofdrol te spelen in de speelfilm Steen Der Hulp omdat de zanger de rol van homofiel niet bij zijn imago vindt passen. Zijn singles On And On en This Is It behalen beide de hitparade. Het tweede album Ready bevat drie nummers waar Jim zelf aan meeschrijft. Phil Wilde en Alain Clark verzorgen de productie. Jamie en Bas van Di-rect doen mee in het nummer Stop. Het album is niet het succes waar op wordt gehoopt en het contract met BMG wordt niet verlengd.

Alain Clark Di-Rect

2005

Jim tekent een platencontract bij CMM en werkt samen met zijn broer Danny aan nieuw materiaal voor het derde album. Ondertussen doet hij mee aan het populaire televisieprogramma Dancing With The Stars op de commerciële zender RTL4. Samen met zijn professionele danspartner Julie Fryer staat Jim in oktober in de finale waar hij dankzij de publieksstemmen de eindoverwinning behaalt. Mede dankzij het danssucces bereikt zijn album Dance With Me de albumlijsten. Zangeres EliZe levert een gastbijdrage in het duet We've Got Tonight.

EliZe

2006

Jim spreekt de stem van Hippix in de animatiefilm Asterix en de Vikingen. Later in het jaar speelt de zanger de rol van Willem Jongbloed in de politieserie Boks (april) en is hij te zien als Danny Zuko in de musical Grease. Hij wint dit jaar de Gulden Vedel, de prijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse zanger, zangeres of groep, waarvan de muziek veelvuldig is gebruikt bij de danslessen in de Swinging World dansscholen. Jim speelt samen met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Sem Veeger in de jeugdfilm Afblijven naar het gelijknamige boek van kinderboekenschrijfster Carry Slee.

2007

Zangeres/actrice Bettina Holwerda en Jim raken gewond wanneer tijdens een voorstelling van Grease, op 25 februari in de Schouwburg Almere, de elektrische auto van het duo tijdens het liedje Sandy een leeg gedeelte van de orkestbak in rijdt. Enkele voorstellingen van de musical worden afgelast. Jim is naast Ad van Dijk, Albert Verlinde en Martin Michel een van de juryleden tijdens De Weg Naar Fame. In dit televisieprogramma op RTL4 worden vier musicalsterren gezocht voor een rol in de musical Fame die begin 2008 in première gaat. Jim speelt in Fame zelf de rol van Nick. In mei showt Jim op Strand Zuid te Amsterdam zijn eigen modecollectie bij V&D aan de pers en andere genodigden. De single Doe Dit Doe Dat (mei) is de openingstrack van de cd Vrij die eind juni uitkomt. Het is het vierde album van Jim en zijn eerste Nederlandstalige album. De zanger gaat met het repertoire op theatertournee.

2008

Jim speelt als enige Nederlander een hoofdrol in de internetserie 2000 Antwerpen op Myvideo. De serie gaat over een Vlaams gezin waarin Jim de verloren zoon Robin uit Nederland vertolkt.

2009

Samen met enkele andere popmuzikanten zingt Jim mee in de Matthäuspassion. De Evangelische Omroep zendt vanaf 21 maart tot met 11 april een speciaal programma uit waarin te zien is hoe zangpedagoog Maarten Koningsberger Jim en de andere vocalisten in een aantal workshops klaarstoomt voor een aria uit het beroemde oratorium van Johan Sebastiaan Bach. De single Dat Ben Jij is tevens de titelsong van de Belgische animatiefilm Suske & Wiske: De Texas Rakkers. Het nummer is speciaal voor de film geschreven door Han Kooreneef. Naar aanleiding van de uitgave van zijn tweede Nederlandstalige album Nu geeft Jim op 3 juli met een achtkoppige band een eenmalig concert geven in de Amsterdamse club Panama. Voor de animatiefilm Sunshine Barry & De Discowormen (Nederlandse première: 30 juli) spreekt Jim de stem in van het personage Barry. Na Fame en Grease speelt Jim vanaf september de rol van Link Larkin in de musical Hairspray.

Han Kooreneef

2010 - 2011

Jim is met Dat Ben Jij, de titelsong van Suske en Wiske: De Texas Rakkers, genomineerd voor een Rembrandt Award in de categorie Beste Film Hitsong. In de zomer van 2010 verblijft hij enige tijd in Los Angeles om mee te werken aan Noh8 (No Hate), een internationale campagne voor gelijkheid voor iedereen. De zanger speelt de rol van rechercheur Wouters in de korte thriller Levenslang (2011), geproduceerd en geregisseerd door Roel de Laat en Sjoerd de Bont. Hij verzorgt op 28 maart 2011 het voorprogramma van Enrique Iglesias in Ahoy’ Rotterdam. Na de singles Feel Your Love (maart) en Wave (september), gaat op 6 november in het Circustheater in Scheveningen de musical Wicked in première. Jim speelt daarin de rol van Fiyero.

2012

Jim wordt één van de presentatoren van het SBS-programma Showniews.

2013

Jim zingt de rol van Petrus in The Passion, een muzikaal spektakel over de lijdensweg van Jezus. De uitvoering vindt op 28 maart plaats bij de Hofvijfer in Den Haag. Er kijkt een recordaantal van 2,3 miljoen mensen naar de uitzending. De versie die Jim in The Passion zingt van het Bløf-nummer Zo Stil wordt op single uitgebracht en belandt in de top 5 van iTunes.

2014

Eind juli stopt Jim bij het programma Shownieuws. In oktober verschijnt de EP Schouder. Hierop is alleen Nederlandstalig werk te horen, waaronder een duet met Paul de Leeuw.

Paul de Leeuw

Discografie Jim

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jim

Audio/Video Jim

Video Jim

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Jim Bakkum - Klein (Offic...
Jim Bakkum - Klein (Official Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer