Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOEL BONS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Atlas Ensemble

Periode

24-12-1952 - heden

Genre

componist, gitaar, hedendaags

Joël Bons

Joël Bons is medeoprichter, gitarist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble, een kamermuziekgroep die zich uitsluitend toelegt op de uitvoering van eigentijdse muziek. Ook staat hij aan de wieg van de serie Proms in Paradiso en is hij de motor achter het Jaar van de Ensembles. Als artistiek adviseur ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar

Genoemd in de biografie van

1980   Atlas Ensemble
1980   Nieuw Ensemble
2004   Ziggurat
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joël Bons

Joël Bons is medeoprichter, gitarist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble, een kamermuziekgroep die zich uitsluitend toelegt op de uitvoering van eigentijdse muziek. Ook staat hij aan de wieg van de serie Proms in Paradiso en is hij de motor achter het Jaar van de Ensembles. Als artistiek adviseur werkt hij voor het Holland Festival, Gaudeamus, ISCM, Donemus, de Rotterdamse Kunststichting en het Amsterdamse Concertgebouw. Joël Bons componeert kamermuziek en ensemblewerken. Zijn muziek wordt uitgevoerd door het Nieuw Ensemble, het Atlas Ensemble, het Asko|Schönberg ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, violist Irvine Arditti, Capricorn, het Ex-Novo Ensemble, het Radio Kamerorkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

1952 - 1979

Joël Bons wordt op 24 december 1952 in Amsterdam geboren. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeert hij gitaar bij Guido Topper en compositie bij Robert Heppener.

Robert Heppener

1980

Het Nieuw Ensemble wordt gevormd. Samen met klarinettist Arjan Kappers is Bons medeoprichter. Als artistiek leider van het ensemble is Bons verantwoordelijk voor de programmering.

Arjan Kappers Nieuw Ensemble

1981

Bons volgt zomercursussen van de Italiaanse componist Franco Donatoni in Siena. In Darmstadt bezoekt hij de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik.

1982

Joël Bons vervolgt zijn studie compositie in Freiburg bij de Engelse componist Brian Ferneyhough.

1984

In het blad Key Notes 20 verschijnt een briefwisseling tussen Brian Ferneyhough en Joël Bons.

1988

Bons maakt een reis door China, waar hij in contact komt met een generatie jonge componisten die later via het Nieuw Ensemble in het westen furore zullen maken.

1998

Het Nieuw Ensemble en Joël Bons ontvangen de Prins Bernhard Fonds Muziekprijs voor hun 'uitgesproken avontuurlijke en speelse programmering'.

2002

Bons maakt studiereizen naar het Midden-Oosten en Centraal Azië. Ook richt hij het Atlas Ensemble op: een kamerorkest dat musici uit China, Centraal Azië, het Midden-Oosten en Europa verenigt.

Atlas Ensemble

2005

Joël Bons ontvangt de Amsterdamse Prijs voor de Kunsten voor zijn leidende rol in het Atlas Ensemble. Ook wordt hij aangesteld als lector en gastdocent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

2007

Op uitnodiging van het Festival d'Automne à Paris is Joël Bons programmeur van het muziekprogramma 'Scène artistique du Moyen-Orient'.

2009

Joël Bons initieert de Atlas Academy, een zomercursus voor interculturele muziek.

2011

Voor het Vancouver Inter-Cultural Orchestra componeert Bons het werk Green Dragon dat in Vancouver, Taiwan en Amsterdam wordt uitgevoerd.

2014

Bons treedt op in de documentaire Beatlemania, waarin muziekkenner Leo Blokhuis op zoek gaat naar de wortels van de beatbands uit Liverpool. Samen met Marike Jager, Bertolf en J.B. Meijers neemt Bons, als hommage aan The Beatles, een cover van Norwegian Wood op.

Bertolf J.B. Meijers Leo Blokhuis Marike Jager

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joël Bons

Audio/Video Joël Bons

Video Joël Bons

TulipTV meets Joël Bons, ...
TulipTV meets Joël Bons, Composer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TulipTV meets Joël Bons, Composer

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer