Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOCHEM FLUITSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-06-1958 - heden

Genre

componist, componisten, gitaar, producer, producers, sessiemuzikanten, tekstschrijver

Jochem Fluitsma

Jochem Fluitsma ziet geen heil in een studie aan het conservatorium en wil vooral veel live spelen. Hij werkt als studiomuzikant met veel artiesten en speelt in verschillende bands. Met Eric van Tijn vormt hij een succesvol producerduo en schrijft hij veel liedjes die in de hitlijsten belanden.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1980   Bert Beenen
1980   Fluitsma & Van Tijn
1983   Mai Tai
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jochem Fluitsma

Jochem Fluitsma ziet geen heil in een studie aan het conservatorium en wil vooral veel live spelen. Hij werkt als studiomuzikant met veel artiesten en speelt in verschillende bands. Met Eric van Tijn vormt hij een succesvol producerduo en schrijft hij veel liedjes die in de hitlijsten belanden.

In bezetting van

Boobytrap   gitaar
Fluitsma & Van Tijn   gitaar
Meike Touw   gitaar
The Loner   gitaar

1958

Jochem Fluitsma wordt geboren op 1 juni 1958 in Amsterdam.

1964 - 1970

Hij krijgt op 6-jarige leeftijd blokfluitles van zijn moeder die muzieklerares is. Hij gaat ook een korte tijd viool spelen en krijgt op zijn twaalfde zijn eerste gitaarlessen.

1974

Op de middelbare school speelt hij in verschillende blues- en popbandjes. Zijn begeleider is de muziekleraar Geert van Tijn, de oom van Eric van Tijn met wie hij later een succesvol duo zou gaan vormen.

1977 - 1979

Omdat er nog geen opleiding lichte muziek bestaat, gaat Fluitsma in 1977 klassiek gitaar studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn studie speelt hij in de bands Boobytrap en Roomsoezen. Laatstgenoemde groep is een graag geziene gast op feesten en partijen. In 1979 stopt hij met zijn studie. Hij vindt het spelen in popbandjes leuker dan de droge kost die hij op het conservatorium moet verteren.

Boobytrap

1980 - 1983

In 1980 ontmoet hij Eric van Tijn in de Amsterdamse band Patti & Tyne. Fluitsma en Van Tijn slaan niet lang daarna de handen ineen. Het duo gaat liedje componeren en produceren voor verschillende artiesten. Het duurt echter nog een paar jaar voordat ze hun eerste grote hit scoren. In 1980 speelt Fluitsma nog even in de band van Meike Touw die Gruppo Sportivo de rug toe keert. Fluitsma neemt de plek over van Mark Boon die naar de groep Diesel vertrekt. Begin jaren tachtig speelt hij ook in het showorkest van Freddie Golden. Met het orkest treedt hij veel op voor radio en televisie. Als of het nog niet genoeg is maakt hij ook deel uit van begeleidingsband van Rob de Nijs. Met de zanger doet hij een theatertournee.

Fluitsma & Van Tijn Meike Touw Rob de Nijs

1984 - 1986

Jochem Fluitsma is een van de muzikanten op de single Good For Me (1984) van zangeres Niki Roman. Als producer scoort hij met Van Tijn een hit met Am I Losing You Forever van Mai Tai. Naast zijn samenwerking met Van Tijn speelt Fluitsma van 1984 tot 1986 in de Los Vast-band. De band staat onder leiding van Jan Rietman. De band treedt op met alle grote Nederlandse artiesten en is op radio en televisie ontzettend populair.

Jan Rietman Mai Tai

1987 - 1990

Fluitsma & Van Tijn brengen de Beatles-cover Back In The USSR op de markt. Naast het produceren van popplaten componeren ze ook muziek voor commercials. Fluitsma speelt daarnaast ook nog in The Loner, de band rondom Jan Rijbroek.

The Loner

1992

Henk Westbroek komt met zijn eerste soloplaat Voorjaar. Met Van Tijn produceert hij niet alleen het album, maar schrijft ook een aantal nummers.

1992 - 1994

Fluitsma & Van Tijn zijn de grote kracht achter de jongensgroep Caught In The Act. De groep is vooral in Duitsland ontzettend populair. In 1993 schrijven ze het lied Vrede dat Ruth Jacott op het Eurovisie Songfestival zingt. Henk Westbroek schrijft de tekst. In 1994 duiken ze weer met Westbroek de studio in om het album Vrij te produceren.

Caught In The Act Henk Westbroek Ruth Jacott

1996

Het producerduo schrijft dit jaar twee nummers die op nummer een in de hitlijsten belanden. Voor Linda, Roos en Jessica schrijven ze Ademnood en hun eigen single 15 Miljoen Mensen komt ook op nummer een terecht.

Linda, Roos en Jessica

1998

Voor bewezen diensten in de lichte Nederlandse muziek krijgt hij met Van Tijn een Gouden Harp.

1999

Met John Ewbank schrijven Fluitsma & Van Tijn het nummer Positively. Colorz zingt het lied op het Nationaal Songfestival, maar komt niet verder dan een derde plek.

2001 - 2002

Fluitsma & Van Tijn werken in deze periode onder meer aan het album 1 Voor Allen van Guus Meeuwis en Tastbaar van Ruth Jacott. Zijn wederhelft Van Tijn zit inmiddels in de jury van het populaire tv-programma Idols.

Guus Meeuwis

2003

Zangeres Hind behaalt de derde plaats in het tv-programma Idols. Fluitsma produceert samen met Van Tijn haar debuutplaat Around The World.

Hind

2004

Met Van Tijn produceert hij twee singles van Alain Clark en werken daarnaast aan zijn soloplaat. Daarnaast zitten ze ook in de studio met Simone Kleinsma. Naast het produceren en componeren voor anderen, speelt Fluitsma in de hobbyband OK4now. De band speelt uitsluitend covers met Hans van Pol (ex-Vulcano) als zanger.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encylcopedie:
gastmuzikant
1980 - Hetty Heyting & Jan-Simon Minkema 'De Familie Knots
1982 - Bertje Beenen '12 Ambachten 13 Ongelukken
1982 - Jan-Simon Minkema 'Voor Dag En Nacht
producer
1983 - Jan-Simon Minkema 'Vandaag Weet Ik Het Zeker
1994 - Timeless 'One More Step'

Alain Clark Hans van Pol

Discografie Jochem Fluitsma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jochem Fluitsma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer