Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOEP FRANSSENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joep Franssens

Periode

13-01-1955 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Joep Franssens

Joep Franssens wil in zijn spiritueel getinte muziek het rationele en irrationele, het beredeneerbare en het intuïtieve, het hoofd en het hart overbruggen. Franssens streeft daarbij naar een universeel, begrijpelijke muziektaal. Muziek vol weidse, dramatische gebaren, een heldere structuur en met een directe fysieke impact. Franssens put inspiratie uit de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Joep Franssens

Joep Franssens wil in zijn spiritueel getinte muziek het rationele en irrationele, het beredeneerbare en het intuïtieve, het hoofd en het hart overbruggen. Franssens streeft daarbij naar een universeel, begrijpelijke muziektaal. Muziek vol weidse, dramatische gebaren, een heldere structuur en met een directe fysieke impact. Franssens put inspiratie uit de 'sound' van popmuziek, de gevoelvolle precisie van Bach en Steve Reich, en de mystiek van de vroege György Ligeti of vroege polyfonie. In zijn muziek zoekt Franssens naar de menselijke maat en een diep verlangen naar geestelijke harmonie. “Mijn muziek drukt een intens gevoel uit, een gewijd moment waaraan eenieder een eigen individuele betekenis kan ontlenen, zonder historische ballast”, vertelt Franssens in 2009 aan het Brabants Dagblad.

1975

Joep Franssens (13 januari 1955, Groningen) studeert compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en vervolgt zijn studie in 1982 bij Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium. In 1988 sluit hij daar zijn studieperiode af met het behalen van de Compositieprijs.

Klaas de Vries Louis Andriessen

1998

Donemus brengt een cd met Franssens' sleutelwerken 'Echo's', voor orkest (1983), 'Phasing', voor vrouwenkoor en orkest (1985) en 'Sanctus', voor orkest (1996) op de markt.

1999

Op verzoek van het Festival Nieuwe Spiritualiteit schrijft Franssens de compositie 'Magnificat', voor sopraan, koor en orkest. dat zijn première beleeft in het Amsterdamse Concertgebouw. Mede naar aanleiding hiervan werd in opdracht van de NPS de documentaire 'Het derde Oor' gemaakt door Mart Dominicus en Michel Schöpping, waarin voor- en tegenstanders van deze nieuwe spirituele muziekstroming aan het woord komen.

2000 - 2001

Het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Tõnu Kaljuste presenteert muziek van Joep Franssens onder meer in Duitsland, Tsjechië en Hongarije, en het jaar daarop in de USA.

Nederlands Kamerkoor

2002

Componisten John Borstlap, Jeff Hamburg en Joep Franssens richten de ComponistenGroep Amsterdam op. De groep breekt een lans voor tonale, hedendaagse muziek en ageert onder meer tegen de beoordelingscriteria van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. De composities 'Roaring Rotterdam' (1997) en 'Winter Child' (1996) klinken tijdens het Festival Rotterdamse Muziek in oktober. Pianist Ralph van Raat en het Amstel Quartet toeren met muziek van Franssens door Japan.

Amstel Quartet Jeff Hamburg John Borstlap Ralph van Raat

2003

Het eerste deel van 'Harmony of the Spheres' (1994/2001) wordt geselecteerd voor de ISCM-muziekdagen in Maribor, Slovenië en uitgevoerd door de BBC Singers onder leiding van Stephen Betteridge.

2004

Franssens wordt uitgenodigd voor het International Sacharov Festival in Nizhny Novgorod (Rusland), waar zijn composities 'Sanctus' voor orkest (1996) en 'Intimation of Spring' voor piano (2001-2004) klinken.

2006

Voor het veertigjarig jubileum van De Doelen in Rotterdam, schrijft Franssens de compositie 'Bridge of Dawn' voor orkest.

2008 - 2009

De orkestcompositie 'Grace' gaat op 18 oktober in première tijdens de ZaterdagMatinee met sopraan Yvette Bonner en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko. Het werk is een opdracht van de NPS, en deze omroep wijdt een tv-documentaire aan de totstandkoming van het werk.

2010

David Andrew Hobson publiceert de monografie 'Joep Franssens' Harmony of the Spheres; a conductor's analysis' bij de Louisiana State University.

Discografie Joep Franssens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joep Franssens

Audio/Video Joep Franssens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer