Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOEP PELT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joep Pelt

Periode

1979 - heden

Genre

Afro-pop, blues, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Joep Pelt

Joep Pelt is een Amsterdamse singer/songwriter die is geïnspireerd door deltablues, folk, ragtime en country. Na een bezoek aan Mali in de periode 2004/2005 maken ook Afrikaanse invloeden deel uit van zijn repertoire.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Arthur ten Cate   basgitaar, zang
Randell Sambo   drums

Biografie Joep Pelt

Joep Pelt is een Amsterdamse singer/songwriter die is geïnspireerd door deltablues, folk, ragtime en country. Na een bezoek aan Mali in de periode 2004/2005 maken ook Afrikaanse invloeden deel uit van zijn repertoire.

1991 - 1996

Joep Pelt (1979) krijgt op zijn twaalfde een gitaar en neemt een jaar later zijn eerste muzieklessen. Gitarist Harry de Jong leert hem onder meer de basistechnieken van fingerpicking en slidegitaar spelen. Pelt speelt in zijn jeugdjaren in diverse rap-, pop- en metalgroepen. Geïnspireerd door de uitgebreide platencollectie van zijn vader en een optreden in Vredenburg van de bejaarde bluesmuzikant Jack Owens start hij op vijftienjarige leeftijd met het spelen van liedjes zoals die begin 20ste eeuw werden gemaakt door singer/songwriters in genres als de deltablues, folk, ragtime en country.

1997

Joep Pelt Pelt wordt geselecteerd voor de cd Characters, een compilatie van Stichting Popmuziek Nederland (de voorloper van het Nationaal Pop Instituut) in de serie Unsigned waarbij per uitgave nieuw talent wordt gepresenteerd in een bepaald genre. Characters (ondertitel: Singers'n Songs) staat geheel in het teken van singer/songwriters met bijdragen van o.a. Kirsten, Dyzack en Racoon. Joep Pelt is met twee nummers vertegenwoordigd. De cd wordt gepresenteerd in Paradiso waarna een gezamenlijke tournee volgt langs Nederlandse kernpodia.

Dyzack Kirsten Racoon

1998 - 1999

Joep Pelt reist door de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en treedt daar op met locale muzikanten als R.L.Burnside, Willie Foster, T-Model Ford, Eugene Powell, Bud Spires, Elmo Williams, Hezekiah Early, Cedell Davis en Super Chikan Johnson. Met Sam Carr en Frank Frost, oftewel de Jelly Roll Kings, staat Pelt op het Sunflower Blues & Gospelfestival te Clarksdale. Terug in Nederland richt Pelt een de band op met drummer Randell Sambo en bassist/zanger Arthur ten Cate (The White Broncos, later naar Mist en solo als Arthur Adam).

Arthur Adam Mist

2000 - 2001

Het solodebuut Blues From The Gaasperdelta (2000) komt uit. Pelt presenteert zijn plaat tijdens een optreden op het North Sea Jazz Festival. Een jaar later staat hij weer op North Sea Jazz, ditmaal in het kader van een ode aan blueslegende Robert Johnson. Het concert eindigt in een jam met Keb Mo' (Kevin Moore uit Los Angeles).

2002

Joep Pelt studeert af aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over de duivel in de blues.

2004 - 2006

De duivel in de blues is ook het thema van een film en een lezing voor de tentoonstelling Het Kwaad in het Tropenmuseum. Naast de film en de lezing verzorgt Pelt ook een concert tijdens de opening van deze tentoonstelling. De muzikant treedt met grote regelmaat op in Nederlandse clubs en cafés en is te zien op festivals als A Southern Bluesnight in Heerlen, Rhythm & Bluesnight in Groningen en een Townes van Zandt Tribute in Den Bosch. Zijn tweede album Stick It In (2004) met de band Pelt wordt uitgebracht door het Franse Bad Reputation Records. Naar aanleiding van die release doet de band in Frankrijk ook enkele optredens. De Nederlandse uitgave op Pink Records in 2005 wordt gevierd met een presentatie in Paradiso. Pelt staat dat jaar ook voor de derde keer op North Sea Jazz. In de zomer van 2004 en het najaar van 2005 reist hij naar Mali om lessen te krijgen van gitaristen als Ali Farka Touré, Baba Salah, Lobi Traoré en Djelimady Tounkara. De invloed van deze muzikanten is terug te horen in Pelts eigen repertoire. In 2006 komt het tweede soloalbum It Is What It Is uit.

2007

Joep Pelt Joep Pelt vertrekt in maart voor optredens naar de Verenigde Staten. Naast een showcase op het festival South By SouthWest in Austin speelt hij ook in New York en tweemaal in San Francisco. In dezelfde periode zendt de NPS een drie uur durende radiospecial uit over Pelts bezoek aan Mali en zijn project Bambara Amsterdam Blues samen met Lobi Traoré. Opnamesessies in Studio Bogolan verschijnen in de lente op de cd I Yougoba. Vanaf juni gaat het duo op tournee met o.a. optredens in Paradiso (cd-presentatie) en 't Patronaat in Heerlen en op festivals als Mundial (Tilburg), Oerol (Terschelling), Torentijd (Amsterdam), Sunsation (Lelystad) en North Sea Jazz (Rotterdam).

2008

Na twee goedbezochte optredens tijdens South By SouthWest in Austin, Texas in maart, samen met Lobi Traoré, staat Pelt op 4 april in Paradiso. De muzikant speelt solo ook tijdens de Muzikantendag in 013 te Tilburg op 17 mei. Tijdens de tentoonstelling Music In Motion, in oktober in het Museum van Volkenkunde te Leiden, wordt een documentaire vertoond die eerder in het jaar samen met Joep Pelt is opgenomen in Mali. Naast verhalen over zijn project met Lobi Traoré is te zien hoe Pelt verschillende Malinese artiesten bezoekt, interviewt en muziek met ze speelt, onder wie Afel Bocoum, Baba Salah, Habib Koité en Bassekou Kouyate. Op 9 november geeft de muzikant een lezing in het museum over zijn ervaringen in Mali en de invloed op zijn muziek. De cd I Yougoba van Joep Pelt en Lobi Traoré wordt opnieuw uitgebracht in de Benelux door Excelsior Recordings.

2009 - 2010

Eind 2009 vertrekt Pelt naar Ethiopië, waar hij zich tijdens zijn concerten en muzikale ontmoetingen met locale muzikale helden laat inspireren door Ethiopische jazz. Hij legt zijn opgedane invloeden vast op de cd I'm Off! (april 2010) en mixt blues met folk, rock-'n-roll, ragtime, gitaarklanken uit Mali en toonladders uit Ethiopië. De cd bevat onder meer bijdragen van Brehima Kouyaté uit Mali, Lucky Fonz III, René van Barneveld (op pedalsteel), Arthur ten Cate (Arthur Adam) en Andro Biswane (Fra Fra Sound). Vlak na het verschijnen van I'm Off reist Joep Pelt naar Zuid-Afrika. In de eerste week van juni verneemt Pelt het trieste bericht dat Lobi Traoré op 31 mei op 49jarige leeftijd in zijn thuisstad Bamako is overleden aan een hartstilstand.

Arthur Adam Fra Fra Sound Lucky Fonz III

2011

Joep Pelt in 2011 In de zomer verblijft Joep Pelt in het Caribische gebied. Hij reist door Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, de Bahamas, Trinidad & Tobago en Cuba. Hij doet onder meer sessies met Oswin Chin Behilia op Curaçao en Clifton Ryan alias The Might Bomber op Trinidad. Een verslag van zijn reis is te horen in de radioserie Schatten Van De Caribbean op Radio 6. Stolen Serenades is het eerste coverproject van Joep Pelt. Op het album steekt hij bekende en minder bekende liedjes, van onder meer David Bowie, Tom Waits en The Roots, in een Afrikaans bluesjasje.

2012

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika begin februari krijgen Joep Pelt en zijn vrouw een auto-ongeluk. De muzikant raakt zwaargewond en zijn vrouw overleeft het ongeval niet. Vrienden en collega's organiseren op 13 maart in de Melkweg een benefietconcert voor de singer-songwriter met optredens van onder anderen Moke, Perquisite, Mps PILOT, Benjamin Herman, Tim Knol, Typhoon, Harry Sacksioni, Mdungu, Lucky Fonz III, The Ex, T.S. Galloway en Arthur Adam.

2013

De muzikant maakt zijn rentree op het podium. Hij is op 5 maart een van de optredende acts tijdens Music For Mali, een benefietavond in Paradiso ten behoeve van muzikanten uit het Noorden van Mali die vanwege moslimextremisme in de verdrukking zijn gekomen. In maart voert hij in het televisieprogramma De Wereld Draait Door samen met gitarist Harry Sacksioni en rapper Typhoon een eigen versie uit van Bob Dylans Subterranean Homesick Blues. Vanaf 5 mei gaat op Radio 6 de achtdelige documentaire serie Europe Soul van start. Voor dit progamma duikt Pelt in de muziekscenes van Napels, Athene, Parijs, Reykjavik, Edinburgh, Sevilla, Brussel en Warschau.

2014

Op 29 oktober presenteert Joep Pelt zijn album Show Me The Way in de Amsterdamse Tolhuistuin. Naast zijn nieuwe liedjes speelt hij een ode aan de blues met gastmuzikanten, Harry Sacksioni, Typhoon, Lucky Fonz III en andere spelen met hem.

Harry Sacksioni Lucky Fonz III Typhoon

2015

In april wordt op de regionale zender L1 (Limburg) de documentaire Witste Nog, Carboon uitgezonden. Joep Pelt wordt hierin gevolgd in zijn zoektocht naar het verhaal achter de mijnwerkers LP Witste Nog, Koempel?

Discografie Joep Pelt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joep Pelt

Audio/Video Joep Pelt

Video Joep Pelt

'That Soul '- with Joep P...
'That Soul '- with Joep Pelt - for Radio 6 / CoLive!
Schatten van de Caribbean...
Schatten van de Caribbean - Curaçao: Oswin 'Chin' Behilia
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Schatten van de Caribbean - Curaçao: Oswin 'Chin' Behilia

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer