Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOEY ROUKENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto Joey Roukens

Periode

28-03-1982 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Joey Roukens

Joey Roukens werd geboren in 1982 te Schiedam. Hij studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium en psychologie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast volgde hij privélessen piano bij Ton Hartsuiker. Zijn werken zijn uitgevoerd door onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, ASKO|Schönberg, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2012   Doris Hochscheid

Biografie Joey Roukens

Joey Roukens werd geboren in 1982 te Schiedam. Hij studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium en psychologie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast volgde hij privélessen piano bij Ton Hartsuiker. Zijn werken zijn uitgevoerd door onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, ASKO|Schönberg, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Britten Sinfonia, Tokyo Sinfonietta, Lavinia Meijer, Ralph van Raat en Colin Currie. Zijn idioom wordt gekenmerkt door een directheid van expressie, een grillige veranderlijkheid, gelaagde texturen en een hoge mate van eclecticisme: dit eclecticisme ziet Roukens als een natuurlijk gevolg van de huidige tijd waarin meer dan ooit tevoren de meest diverse stijlen en genres deel uitmaken van onze muzikale cultuur en daarmee van het muzikale DNA van de hedendaagse componist. Ondanks de heterogeniteit van zijn bronnen en invloeden streeft Roukens in ieder stuk altijd naar een coherente muzikale taal die op organische wijze van de ene verschijningsvorm in de andere kan transformeren. Daarbij is de componist niet wars van het gebruik van openlijk tonale harmonieën, een regelmatige ritmische puls, referenties aan pop- en jazzmuziek, het 'stelen' uit de muzikale erfenis van het verleden en het op zijn tijd opzoeken van de grens met het banale. Roukens is lange tijd ook in de popmuziek actief geweest.

1997 - 1998

Joey Roukens wint het Flutonicon Compositieconcours 1997. Met 'De verborgen wereld' (1997) behaalt hij de eerste prijs in de categorie Eigen Compositie van het Prinses Christina Concours 1998.

1999 - 2004

De eerste opdrachtcomposities ontstaan voor o.a. het Nederlands Philharmonisch Orkest en Orkest De Volharding. Tijdens zijn eerste studiejaren (2001-2003) verkent Roukens ook kort een meer modernistisch georiënteerde esthetiek.

Klaas de Vries

2005 - 2008

In deze periode schrijft Roukens vooral orkestwerken en kamermuziek,waarin hij steeds meer afstand doet van het modernisme en een steeds tonaler, directer idioom ontwikkelt, met toenemende elementen uit de populaire muziek, wat tot uiting komt in werken als ‘365’ en ‘From Funeral to Funfair (and back…)’, voor orkest, en het driedelige strijkkwartet ‘Earnest and Game’, geschreven voor het Rubens Kwartet, met wie hij een intensieve samenwerking aangaat.

2009 - 2010

In 2009 gaat het ‘Saxofoonconcert’ in première met als solist Arno Bornkamp. Het ensemble Tokyo Sinfonietta speelt in Tokio de eerste uitvoering van het energieke ‘Fast Movement and Epilogue’ en ook ontstaan in deze periode het sfeervolle orkestwerk ‘Out of Control’, een opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, en het cartooneske kamerconcert ‘Scenes from an old memory box’, geschreven voor ASKO|Schönberg.

2011 - 2013

In 2011 schrijft Roukens zijn ‘Percussion Concerto’ voor de vermaarde Britse slagwerker Colin Currie, die zich direct zeer lovend uitlaat over het stuk. Een jaar later klinkt tijdens de NTR ZaterdagMatinee het ‘Concerto Hypnagogique’ voor piano en orkest met Ralph van Raat als solist. In 2013 gaat ‘Mr Finney de Opera’, een vijf kwartier durende opera voor kinderen én volwassen, gebaseerd op het kinderboek van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma, in première in de Koninklijke Schouwburg Den Haag, waarna een succesvolle tournee volgt door het hele land.

2014 - 2015

Persfoto Joey Roukens In 2014 vindt de première plaats van het grote koor-orkestwerk ‘Rising Phenix’door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, geschreven voor de heropening van TivoliVredenburg te Utrecht. Een jaar later klinkt de première van het kamermuziekwerk ‘Lost in a surreal trip’ in de Wigmore Hall te Londen door Britten Sinfonia.

Discografie Joey Roukens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joey Roukens

Audio/Video Joey Roukens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer