Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN GIELEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johan Gielen

Periode

1968 - heden

Genre

DJ, draaitafels, producer, progressive, trance

Online

Officiële website

Pseudoniemen

A Special Person, Abnea, Airscape, Allegro, Azzuro Project, Balearic Bill, Blue Bamboo, Boccaccio Life, Body Heat, Buzzerr, J'N'J, OXY, Ramses, Rave Crusader, Strawberry Flavour, Summer Madness, Supertronic Co., Svenson & Gielen, The Dubguru, Transformer 2, Voodoo Suite

Johan Gielen

Johan Gielen uit het Brabantse Reusel is een van de bekendste trance-dj's. Vanaf zijn zeventiende draait hij in clubs en op feesten in Nederland, Australië, Duitsland, Spanje, België, Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Turkije, Polen en Israël. In Japan is hij enkele jaren een van de vaste dj's in Club Velfarre te Tokio.
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Genoemd in de biografie van

2002   Don Diablo

Biografie Johan Gielen

Johan Gielen uit het Brabantse Reusel is een van de bekendste trance-dj's. Vanaf zijn zeventiende draait hij in clubs en op feesten in Nederland, Australië, Duitsland, Spanje, België, Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Turkije, Polen en Israël. In Japan is hij enkele jaren een van de vaste dj's in Club Velfarre te Tokio. Hij voelt zich niet alleen plaatjesdraaier maar vooral een performer die experimenteert met nieuwe initiatieven op danceavonden. Veel van zijn clubhits produceert hij met de Belgische producer Sven Maes. In 2006 brengt Gielen zijn debuutalbum uit met daarop zowel trance als progressive en techno. De dj heeft hij ook zijn eigen programma op ID&T Radio.

1980 - 1994

De in België geboren Johan Gielen verhuist op zijn twaalfde naar Nederland. Hij is zeventien jaar jong als hij begint als dj op locale feestjes.

1995 - 2002

De dj profiteert van de opkomst van trance en draait op grote festivals en megaraves waaronder Dance Valley, Mystery Land, Trance Energy en Sensation White in de Amsterdam ArenA. Naast dj is Johan Gielen ook actief als producer. Samen met zijn Belgische muzikale vriend Sven Maes (a.k.a. Svenson) brengt hij vanaf 1995 trance uit onder diverse namen. De twee verzorgen remixen en productiewerk voor o.a. Chicane, Delerium, Vengaboys, Tiësto, Scooter, Alice DeeJay en Boy George. Onder de naam Airscape scoren ze hits met de singles L'Esperanza, Twisted, We Know What You Did... en Cruising. Andere namen die het duo gebruikt voor plaatuitgaven zijn Allegro, Boccaccio Life, Body Heat, Buzzerr, Ramses, Strawberry Flavour en Svenson & Gielen. Soms worden ze terzijde gestaan door derden als Alex Gold (met Balearic Bill) en DJ Jean (onder de naam Summer Madness). Gielen werkt ook regelmatig samen met de eveneens Belgische danceproducer Jeff Vanbockryck (Jeff Hypp). Samen maken ze platen als J'N'J, OXY, Supertronic Co., Transformer 2, Voodoo Suite en Rave Crusader (met Chris Inger en Patrick Claesen). De producer is ook betrokken bij platen van A Special Person (met Marco V. en Benjamin Kuyten), Abnea (met Peter Luts), Azzuro Project (met Yvo Donckers en zangeres Jade 4U) en Blue Bamboo (met Oliver Adams).

Alice Deejay DJ Jean DJ Tiësto Marco V Vengaboys

2003 - 2006

Johan Gielen Net als zijn collega's Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren is de trance van Johan Gielen populair in Engeland. Minstens een keer per maand draait hij aan de overkant van de Noordzee. Eind 2003 stijgt hij met reusachtige schreden van de vijftigste naar de 24ste plek in de jaarlijkse DJ Top 100 van het Britse DJ Magazine. In 2004 start hij zijn eigen Dutch DJ Agency en draait hij onder meer op een eigen truck tijdens de achtste editie van de Fast Forward Dance Parade (FFWD) in Rotterdam. Met het optreden promoot hij tevens zijn eigen internationale tournee Johan Gielen For You. Hij draait ook tijdens Strike One - The Arrival, een massaal dance event in Rotterdamse Kuip. In 2005 doet hij onder meer mee aan het Amsterdam Dance Event en de vijfde editie van Frequence Outdoor op het Eerselse E3-strand. In Japan wint hij het wereldkampioenschap koi-karper kweken met zijn vis Koi Goshiki. Gielen brengt in 2006 zijn debuutalbum Revelations uit op zijn label Tunes For You. Op de plaat staan zowel trance als progressive en techno, met bijdragen van zanger Josh Millstone en gitarist Joep Berkenbosch. Jop van Amelsfoort en Jim Hermsen zijn (mede)verantwoordelijk voor de meeste composities. De track Dreamchild is een compositie van het duo Bervoets & De Goeij (ook bekend als Rank 1). De wereldwijde distributie wordt verzorgd door Black Hole Recordings, hetzelfde label als DJ Tiësto. Tijdens de editie 2006 van Trance Energy in Utrecht verzorgt Gielen voor het eerst in zijn carrière een liveshow.

Armin van Buuren Ferry Corsten Rank 1

2009

Johan Gielen presenteert maandelijks zijn online-radioshow en podcast Global Sessions. Hij stelt het mixalbum Private Party samen voor Black Hole Recordings. De compilatie bevat onder meer een eigen remix van zijn single My Love (onder de naam Airscape met zang van Jes Brieden). U Got To Know is de eerste single van het project The Dubguru samen met Virtual Vault (de Brabantse producers Carlos Sun Juan en Ben Huijbregts). Het nummer is een trancebewerking van de gelijknamige hit van het Italiaanse Capella.

Discografie Johan Gielen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johan Gielen

Audio/Video Johan Gielen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer