Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN WAGENAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johan Wagenaar

Periode

01-11-1862 - 17-06-1941

Genre

componist, dirigent, klassiek, orgel

Johan Wagenaar

Johan (of Jo, dan wel Johannes) Wagenaar heeft een centrale plaats in het Utrechtse muziekleven, als componist, dirigent, organist en docent. Hij is een veelgeziene podiumverschijning, nu eens als dirigent van zijn Toonkunstkoor (waarmee hij menig nieuw werk uit het buitenland ten doop houdt), dan weer als organist, alom geprezen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, orgel

Genoemd in de biografie van

1875   Richard Hol
1879   Peter van Anrooy
1881   Jan Brandts Buys
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Johan Wagenaar

Johan (of Jo, dan wel Johannes) Wagenaar heeft een centrale plaats in het Utrechtse muziekleven, als componist, dirigent, organist en docent. Hij is een veelgeziene podiumverschijning, nu eens als dirigent van zijn Toonkunstkoor (waarmee hij menig nieuw werk uit het buitenland ten doop houdt), dan weer als organist, alom geprezen vanwege zijn Bach-vertolkingen en zijn improvisatietalent. Daarnaast werkt hij in Arnhem, Den Haag en Leiden als dirigent van plaatselijke Toonkunstkoren. Hector Berlioz en Gustav Mahler staan vaak op het repertoire, en zij zijn dan ook van invloed op Wagenaars eigen composities. Daarnaast hoor je in zijn werk invloeden van Johannes Brahms en Richard Strauss. Als pedagoog leidt hij veel componisten op, waaronder Peter van Anrooy, Willem Pijper, Léon Orthel en Alexander Voormolen.

1862

Johan Wagenaar wordt op 1 november in Utrecht geboren.

1875

Zijn muzikaal talent wordt opgemerkt en Wagenaar mag op 13-jarige leeftijd naar de Utrechtse Toonkunstmuziekschool waar hij pianoles krijgt van Willem Petri. Vervolgens studeert hij orgel, harmonieleer en compositie bij Richard Hol.

1885

Wagenaar studeert af aan de Toonkunstmuziekschool in Utrecht en begint daar zelf ook les te geven. Ook start hij zijn studie orgel bij Samuel de Lange. In Berlijn studeert hij compositie bij Heinrich von Herzogenberg.

1888

Van zijn leraar Richard Hol neemt Wagenaar de baan over als organist van de Utrechtse Domkerk.

1900

Samen met Bernard Zweers en Alphons Diepenbrock geeft Johan Wagenaar de rol van de componist in het Nederlandse muziekleven nieuw elan. Om de Nederlandse muziek populairder te maken geeft hij zijn werk vaak humoristische trekjes mee.

1904

Na het overlijden van Richard Hol wordt Wagenaar opnieuw diens opvolger, nu als directeur van de Toonkunstmuziekschool in Utrecht.

1905

Met de 'Ouverture Cyrano de Bergerac' zet Wagenaar een dermate sterk werk neer dat het zijn collega Alphons Diepenbrock de volgende uitspraak ontlokt: "Met deze ouverture telt Wagenaar mee onder de acht of tien werkelijke componisten die Europa op dit ogenblik bezit".

1916

De Rijksuniversiteit van Utrecht wijst Wagenaar een eredoctoraat toe.

1919 - 1937

Johan Wagenaar beëindigt zijn functies als organist en directeur in Utrecht wegens een nieuwe baan als directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1941

Johan Wagenaar overlijdt op 17 juni in Den Haag.

1947

De Johan Wagenaar Stichting ziet het licht en stelt zich ten doel het componeren in Nederland te stimuleren. Vanaf dat moment looft deze stichting prijzen uit, waarbij de hoogste onderscheiding de bekroning is op een heel oeuvre: de Johan Wagenaarprijs.

2004

Auteurs Johannes Wagenaar en Jaap van Benthem publiceren hun boek 'Johan Wagenaar (1862-1941). Leven en werk van een veelzijdig kunstenaar'.

Discografie Johan Wagenaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johan Wagenaar

Audio/Video Johan Wagenaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer