Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANN ADAM REINKEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

27-04-1623 - 24-11-1722

Genre

barok, componist, klassiek, orgel

Pseudoniemen

Jan Adams Reincken, Johann Adam Reincken, Johann Adam Reinike

Johann Adam Reinken

De Nederlandse organist Johann Adam Reinken is een componist van de tweede generatie uit de Sweelincktraditie. In zijn orgelwerken komen virtuoze elementen voor die hij zelf op zijn vierklaviersorgel uitvoert. Daarnaast heeft hij grote invloed op het muziekleven van Hamburg en is in 1678 een van de oprichters van de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Johann Adam Reinken

De Nederlandse organist Johann Adam Reinken is een componist van de tweede generatie uit de Sweelincktraditie. In zijn orgelwerken komen virtuoze elementen voor die hij zelf op zijn vierklaviersorgel uitvoert. Daarnaast heeft hij grote invloed op het muziekleven van Hamburg en is in 1678 een van de oprichters van de Hamburgse opera, de eerste publieke opera buiten Venetië. Hij is ook buiten Hamburg bekend om zijn orgelspel, waarin de improvisatiekunst centraal staat. De jonge Johann Sebastian Bach is onder de indruk van Reinken en neemt als eerbetoon een Nederlands volkslied als thema in zijn Fantasie en fuga in g kl.t. (BWV.542). Aan Bach is ook te danken dat de muziek van Reinken bewaard is gebleven: Bach maakt kopieën van de werken van Reinken. Terwijl in het hele Noord-Duitse gebied alle handgeschreven composities van Reinken verloren gaan laat Bach door zijn leerlingen nieuwe afschriften maken waardoor de muziek van Reinken gewaarborgd is.

1623

Johann Adam Reinken wordt op 27 april 1623 geboren, de plaats is niet bekend.

1643

In Deventer wordt op 10 december Johan Adamszoon Reinken gedoopt. Reinken krijgt orgelles van de stadsmusicus Lucas (van) Lenninck, een oud-leerling van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Jan Pieterszoon Sweelinck

1654

Reinken vertrekt naar Hamburg om daar orgellessen te gaan volgen bij Heinrich Scheidemann, eveneens oud-leerling van Sweelinck en organist van de Sankt Katharinenkirche.

1657

Reinken keert terug naar Deventer en wordt aangesteld als organist van de Sint-Nicolaas- of Bergkerk.

1658

Mede omdat hij niet wil huwen met de vrouw in Deventer waar hij een kind bij heeft verwekt vertrekt Reinken wederom naar Hamburg. Daar wordt hij de assistent van organist Scheidemann.

1663

Heinrich Scheidemann komt te overlijden en wordt opgevolgd door zijn assistent en leerling Johann Adam Reinken.

1674

bron: website Wikimedia Commons Reinken wordt samen met zijn studievriend, de Duitse componist Dietrich Buxtehude, afgebeeld op een schilderij van Johannes Voorhout.

1687

De bundel Hortus Musicus, zes suites voor twee violen, viola da gamba en basso continuo, wordt door Reinken zelf in Hamburg uitgegeven. Reinken draagt deze verzameling op aan het stadsbestuur van Deventer die zijn orgellessen bij Scheidemann heeft bekostigd. Van deze sonates zijn later (gedeeltelijk) door Johann Sebastian Bach transcripties gemaakt voor klavecimbel.

1720

Reinken woont in de Sankt Katharinenkirche in Hamburg een improvisatie van Bach bij op de koraalfantasie An den Wasserflüssen Babylon van Reinken. Hij prijst Bach om zijn bekwaamheid in het kunstgenre van de Noord-Duitse koraalfantasie.

1722

Johann Adam Reinken overlijdt, vijf maanden voordat hij honderd jaar zou worden, op 24 november 1722 te Hamburg.

Discografie Johann Adam Reinken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johann Adam Reinken

Audio/Video Johann Adam Reinken

Video Johann Adam Reinken

Reincken: An Wasserflusse...
Reincken: An Wasserflussen Babylon
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Reincken: An Wasserflussen Babylon

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer