Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN KRISTEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1908 - 1986

Genre

amusementsmuziek, contrabas, drums, jazz

John Kristel

John Kristel viert in september 1969 zijn veertigjarig jubileum als orkestleider en bassist. Gedurende zijn carrière trekt hij veel nieuw muziektalent aan, onder meer in de jaren dertig tijdens de amateuravonden onder de naam Cabaret der Onbekenden. Enkele van zijn ontdekkingen zijn Toon Hermans, Corry Brokken, Willy Schobben, Connie Vink ...
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, drums

Genoemd in de biografie van

1937   Toon Hermans
1938   André Smit
1954   Corry Brokken

Biografie John Kristel

John Kristel viert in september 1969 zijn veertigjarig jubileum als orkestleider en bassist. Gedurende zijn carrière trekt hij veel nieuw muziektalent aan, onder meer in de jaren dertig tijdens de amateuravonden onder de naam Cabaret der Onbekenden. Enkele van zijn ontdekkingen zijn Toon Hermans, Corry Brokken, Willy Schobben, Connie Vink en Ben Cramer. John Kristel is de oom van actrice Sylvia Kristel (1952-2012).

1908 - 1929

John Kristel wordt in 1908 geboren in de Amsterdamse Pijp. Hij werkt onder meer voor het reclamebureau van zijn vader en is in zijn vrije tijd actief als drummer in een amateurband waarmee hij onder andere is te horen op de Hilversumse Draadomroep. Korte tijd maakt hij ook deel uit van de Amerikaanse band The Kentucky Kardinals tijdens hun engagement in La Gaite in Amsterdam van december 1928 tot en met februari 1929. In 1929 treedt Kristel in het huwelijk en debuteert hij in Huize Maas in Groningen als leider/drummer van The Rambling Serenaders, een groep van vijf musici.

1930 - 1935

Een foto uit begin 1932 laat nog steeds vijf musici zien, namelijk Jan Pet (trompet), B. Doomernik (saxofoon), W.C. van Meeberg (saxofoon), Gijs van Beem (piano) en John Kristel (drums). De muzikanten dubbelen op meerdere instrumenten. Kristels hoofdinstrument wordt de contrabas. In de zomer van 1932 is de band uitgebreid. In aankondigingen wordt melding gemaakt van 'zes virtuozen'. Bovendien wordt in het Algemeen Handelsblad de kwalificatie 'de beste Nederlandsche Kapel' gebruikt. Het repertoire bestaat uit amusementsmuziek in de breedste zin van het woord waarbij ook klassieke ouvertures niet worden geschuwd.

1936 - 1940

Na een radio-uitzending op oudejaarsavond 1935 breekt er een belangrijke periode aan. De groep gaat als John Kristel en zijn Troubadours op tournee voor de KRO. Er worden veel uitzendingen verzorgd voor die omroep, vaak vanaf locatie. In deze periode, die duurt tot 1940, groeit het orkest van zes naar dertien musici. Kristel organiseert ook talentenjachten onder de naam Cabaret der Onbekenden waarbij in 1937 Toon Hermans wordt ontdekt. Er is ook ruimte voor buitenlandse trips die onder andere leiden tot uitzendingen voor Radio Oslo, Kopenhagen en Beromünster.

Toon Hermans

1941 - 1947

Na het begin van de Tweede Wereldoorlog gaan veel Nederlandse orkesten, al of niet vrijwillig, naar Duitsland om daar hun brood te verdienen. Zo ook John Kristel. Op de laatste dag van een engagement in het Alsterpaviljoen in Hamburg in februari 1941 staakt de Gestapo het optreden omdat repertoire en speelwijze te veel in strijd zijn met de nazi-verordeningen. De muzikanten mogen echter hun tournee langs diverse steden voortzetten en zijn in het najaar van 1941 weer terug in Nederland. In het voorjaar van 1943 gaat de band opnieuw voor een jaar naar Duitsland, waarbij onder meer het bekende Delphi Palast in Berlijn wordt aangedaan. Kort na terugkeer in 1944 blijken de omstandigheden in Nederland zodanig verslechterd dat Kristel de band ontbindt en uit de openbaarheid verdwijnt. Hij duikt onder, maar wordt toch opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Na de oorlog treedt hij twee jaar op in het buitenland.

1948 - 1968

Gedurende zijn loopbaan begeleidt John Kristel met zijn showorkest nationale en internationale artiesten, zoals Édith Piaf, Greta Keller, Patachou en Maurice Chevalier. Hij treedt op voor vorstelijke personen als prinsessen Beatrix en Irene, de Koninklijke familie van Noorwegen en de hertog en hertogin van Windsor. Zijn orkest trekt door binnen- en buitenland om feestavonden luister bij te zetten met een uitgebreid repertoire. Naar gelang de vraag speelt het orkest jazz, dansmuziek, volksmuziek en in de jaren zestig ook beatmuziek. Meer dan twintig jaar lang treedt Kristels orkest gedurende de zomermaanden op in Grand Hotel Kurhaus Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. Meerdere artiesten beginnen hun carrière bij Kristel, zoals Corry Brokken, Willy Schobben, Conny Vink, Ben Cramer, Conny van Bergen, Ellis de Waal en Ciska Peters.

Ben Cramer Ciska Peters Conny Vink Corry Brokken Ellis de Waal Willy Schobben

1969 - 1986

Het NOS-televisieprogramma Scala besteedt op 10 september 1969 aandacht aan Kristels veertigjarig jubileum. In september 1971 trekt hij zich terug uit het muzikantenleven en wijdt hij zich aan het verzorgen van dieren. Het orkest speelt tot 1 juli 1976 nog door onder zijn naam. Op 18 april 1984 besteedt het VARA-radioprogramma Wie In Het Nederlands Wil Zingen een hele uitzending aan de orkestleider. John Kristel overlijdt op 15 maart 1986.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Kristel

Audio/Video John Kristel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer