Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN WOODHOUSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Woodhouse bij een televisieprogramma van de TROS

Periode

01-06-1922 - 07-05-2001

Genre

accordeon, amusementsmuziek

Pseudoniemen

Johnny Woodhouse

John Woodhouse

John Woodhouse is een van Neerlands bekendste accordeonisten. Daarnaast schrijft hij nummers voor anderen zoals de hit Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, het grote succes voor zangeres Rita Corita.
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon

Genoemd in de biografie van

1949   Eddy Christiani
1950   Truusje Koopmans
1956   Tante Leen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie John Woodhouse

John Woodhouse is een van Neerlands bekendste accordeonisten. Daarnaast schrijft hij nummers voor anderen zoals de hit Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, het grote succes voor zangeres Rita Corita.

1937

Johan Holshuysen (1 juni 1922) is op zijn vijftiende al wereldkampioen op de accordeon. Hij volgt vanaf zijn vijfde levensjaar lessen en wordt na zijn wereldkampioenschap beroepsmuzikant.

1956

Na in diverse orkesten als Accordeola, De Edelweisskapel, The Ramblers en het Metropole Orkest te hebben gespeeld, komt Holshuysen in 1956 terecht bij De Windmolens. Elf jaar lang verzorgt hij met onder meer Truus Koopmans, Dick Doorn, Annie Palmen en John de Mol het Avro-radioprogramma Zing Met Ons Mee. Holshuysen is een van de accordeonisten die Tante Leen begeleidt op haar plaatopnamen.

Metropole Orkest Tante Leen The Ramblers

1958

Holshuysen schrijft het liedje Koffie, Koffie, Lekker Bakkie Koffie, het grote succes voor zangeres Rita Corita.

Rita Corita

1965

Joike van Soest, Dolf van der Linden en Johan Holshuysen schrijven het nummer Het Is Genoeg. Op 20 maart 1965 is dit de door Conny van den Bos gezongen inzending aan het Eurovisie Songfestival in Napels, Italie. Holshuysen werkt in de jaren zestig zes jaar lang voor de West Deutsche Rundfunk in Keulen.

Conny Vandenbos

1966

Holshuysen schrijft samen met Fokker een aantal liedjes voor het album De Ouwe Draaidoos Van Oom Simon van Tony Bass (Theu Baats, geboren op 12 maart 1934 in Eindhoven). Hij schrijft tevens de muziek voor de televisieshow van Dorus, die in 1966 een Zilveren Roos wint in Montreux. In de jaren zestig begeleidt Holshuysen in Nederland internationale sterren als Jacques Brel, Rika Zarai en Anny Cordy.

Tony Bass

1967

Op 8 april 1967 vertegenwoordigt Thérèse Steinmetz Nederland met het lied Ringe-Dinge op het Eurovisie Songfestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Als componisten tekenen Holshuysen, Gerrit den Braber en Dolf van der Linden. Vanaf oktober is Holshuysen als John Woodhouse geregeld in de Top 40 en in de tipparade te vinden. Hij introduceert zichzelf en zijn accordeonmuziek in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg, van Willem Duys.

Thérèse Steinmetz

1968 - 1969

Holshuysen treedt aan het eind van de jaren zestig op met het Sextet Johnny Holshuysen, dat zich richt op bekend werk als Yesterday en Blue Moon. Begin '69 ontvangt Holshuysen in het Franse Cannes de Midem Trofee 1967-1968 uit handen van Maurice Chevalier. Hij ontvangt de prijs in de categorie 'best verkopende lp-artiest'.

Sextet Johnny Holshuysen

1970

Gedurende dit jaar werkt John Woodhouse op twee singles samen met het Westlands Mannenkoor (Glory Glory Hallelujah) en het Eindhovens Jongenskoor (Goodbye, Auf Wiedersehn). In de loop van 1970 verschijnen de eerste albums van Woodhouse.

1971 - 1972

Woodhouse bij een televisieprogramma van de TROS De succesperiode van Woodhouse breekt aan. Er verschijnen een aantal albums van John Woodhouse uitgebracht door Philips en andere (budget)maatschappijen. In 1972 ontvangt hij een Edison voor zijn album Woodhouse Festival. Hij wordt in het zonnetje gezet bij het programma Woodhouse En Public (zie link Freek Biesiot) waar hij vijf gouden en twee platina albums ontvangt.

1973 - 1978

Woodhouse brengt zo'n twee platen per jaar uit en neemt daarvoor ook televisiespecials in binnen- en buitenland op voor de Tros. Daarnaast treedt hij over de gehele wereld op.

1981

Na achttien gouden platen en zeven platina platen houdt John Holshuysen het voor gezien. Hij trekt zich met zijn gezin terug op het eiland Mallorca. Wat later vestigt Holshuysen zich met zijn vrouw Henny in Turnhout in Belgie.

1993

Artiesten als zangeres Caroline Kaart, kunstfluiter Gerry den Boer en steelgitarist Frans Doolaard verlenen hun medewerking aan de dubbelcd The Story Of John Woodhouse.

1995

Na veertien jaar pakt John Woodhouse zijn accordeon weer op. Van de dan 73-jarige muzikant verschijnt de cd Mijn Mooiste Melodieen. Hiervoor gaat Woodhouse de studio in. Hij is echter allerminst uit op een comeback en geniet vooral van zijn vrije tijd. De latere cd's die van hem verschijnen bestaan uit opnamen die nog voorhanden zijn.

2001

Op maandag 7 mei overlijdt Johan Hendrik Holshuysen op 78-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Discografie John Woodhouse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Woodhouse

Audio/Video John Woodhouse

Video John Woodhouse

John Woodhouse ♪ Hor mein...
John Woodhouse ♪ Hor mein lied Violetta ♫
John Woodhouse ♪ Koekkoek...
John Woodhouse ♪ Koekkoekswals ♫
John Woodhouse ♪ Zwei Git...
John Woodhouse ♪ Zwei Gitarren Am Meer ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
John Woodhouse ♪ Zwei Gitarren Am Meer ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer