Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHNNY HOES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johnny Hoes

Periode

1917 - 2011

Genre

amusementsmuziek, componist, gitaar, Gouden Harp, levenslied, Nederlandstalig, producer, producers, schlager, tekstschrijver, zang

Johnny Hoes

De koning van de smartlap. Johnny Hoes is als zanger, maar vooral als componist/tekstschrijver en producer verantwoordelijk voor duizenden meezingers, levensliederen, smartlappen en carnavalskrakers in de periode 1952-1963 bij Phonogram en vanaf 1964 zelfstandig met zijn platenmaatschappij Telstar. Johnny Hoes maakt behalve onder zijn eigen naam ook singles als De ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1908   Jack Bess
1943   Vader Abraham
1952   Eddy Christiani
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Johnny Hoes

De koning van de smartlap. Johnny Hoes is als zanger, maar vooral als componist/tekstschrijver en producer verantwoordelijk voor duizenden meezingers, levensliederen, smartlappen en carnavalskrakers in de periode 1952-1963 bij Phonogram en vanaf 1964 zelfstandig met zijn platenmaatschappij Telstar. Johnny Hoes maakt behalve onder zijn eigen naam ook singles als De Twee Jantjes, Johnny & Caesarine, Johnny & Mary, Johnny Hoes & Ria Roda, en onder de schuilnamen Andy Field en de Meeuwen. Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven is met 450.000 exemplaren jarenlang de best verkochte Nederlandstalige single. Hoes scoort bijna 200 gouden en platina platen. Hij is niet alleen de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam en de Heikrekels, maar ook van Normaal, Doe Maar, the Classics en the Walkers, terwijl ook Armand, Frank Boeijen en Toontje Lager bij Telstar platen bij hem uitbrengen. Hoes heeft in de jaren zestig en zeventig ook een populair KRO-radioprogramma en een eigen TV-show bij de VARA: Met Een Lach En Een Traan.

In bezetting van

De Twee Jantjes   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
The Four Dutch Serenaders   zang

1917 - 1939

Johnny Hoes (Rotterdam, 19 april 1917) groeit op in een arbeidersgezin in Katendrecht, Rotterdam-Zuid. Zijn vader is zeeman en zijn moeder Belgisch. Het gezin heeft het niet breed en Hoes kan alleen naar de HBS, omdat de schoolboeken gratis zijn. In zijn vrije tijd is Hoes een fanatiek voetballer. Op zeventienjarige leeftijd speelt hij in het eerste elftal van COAL. Na zijn HBS-diploma behaalt Hoes praktijkdiploma's Engels, Duits, Nederlands en praktische correspondent. Met medescholieren van de HBS vormt hij The Four Dutch Serenaders en speelt hij covers van Amerikaanse artiesten als de Mills Brothers en de Andrew Sisters.

The Four Dutch Serenaders

1940 - 1945

Tijdens mobilisatie is Johnny Hoes sergeant en bewaakt hij met zijn peloton een brug in Tungelroy, gemeente Weert. Daar ontmoet hij zijn latere vrouw Jacqueline Schepens, de dochter van een locale kastelein. De sergeant blijft in Limburg ondergedoken. Als Zuid-Nederland bevrijd is organiseert Hoes feestavonden voor Amerikaanse militairen en levert hij diensten als tolk. Van een collega koopt hij voor een rijksdaalder een gitaar en speelt hij liedjes in de kazerne.

1952 - 1955

Hoes haalt zijn inspiratie uit de zeemansliedjes en straatliedjes van Katendrecht. Zangeres Helma zet zijn eerste liedje De Cowboy-soldaat op de plaat. Het liedje Zeemanshart, vertolkt door Eddy Christiani op de radio, wekt de interesse van Phonogram. 'Het was dan wel rommel, maar het liep als een trein', zou hij later verklaren. Hoes gaat daar als artiest en producer werken, maar brengt zijn successen onder in een eigen muziekuitgeverij: Benelux Music. Het nummer Zeemanshart wordt door de Straatzangers (Willy Alberti en Max van Praag) op de plaat gezet. Er volgen meer hits, bijvoorbeeld Vaarwel Lieve Cowboy en Op Een Zeemansgraf. Samen met Jan Hendriks vormt hij het duo De Twee Jantjes waarmee hij cowboy- en jodelliedjes uitvoert. Hoes runt in Weert zijn eigen muziekzaak waar hij vooral tweedehands instrumenten verkoopt. 's Avonds treedt hij op op bruiloften en partijen, in cafés en kermistenten door heel Zuid-Nederland en België.

De Straatzangers De Twee Jantjes Eddy Christiani

1956

De Twee Jantjes nemen het liedje De Smokkelaar op, een liedje geïnspireerd op verhalen uit de oorlog. Ondanks het feit dat het nummer niet op de radio wordt gedraaid, wordt het toch een grote hit.

1957

Johnny Hoes ontdekt de Zangeres Zonder Naam (Mary Bey). 'Ik was op zoek naar een nieuwe Limburgse volkszanger en kreeg van een bekende uit Maastricht een bandje opgestuurd. Die zanger was niks, maar het kind dat ook op het bandje stond, had iets bijzonders. 'Kind?', zie die bekende. 'Dat is m'n nicht en die is 36 jaar'. Omdat zij zo'n onbestemd stemgeluid had, noemde ik haar de Zangeres Zonder Naam' (bron: Gooi- en Eemlander, 8 februari 2003). Hoes neemt de zangeres tot 1976 onder zijn hoede en scoort met haar de ene hit na de andere. Hij neemt ook enkele duetten op met de ZZN als Johnny & Mary, waarvan De Voddenraper Van Parijs het bekendst is.

Zangeres Zonder Naam

1958

In januari start Hoes een succesvol radioprogramma op Radio Luxemburg: Uitzending Zonder Naam. Er wordt een fanclub opgericht voor liefhebbers van Limburgse artiesten: de Club Zonder Naam. De actualiteit wordt bezongen in 't Was Op De Expo en De Kunst-maan.

1961

Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven wordt met 450.000 exemplaren een van de best verkochte Nederlandstalige singles aller tijden. Het nummer (oorspronkelijk een Venloos carnavalsliedje) bereikt de eerste plaats van de Tuney Tunes hitparade in november 1961 en wordt in de poll tot beste Nederlandse song verkozen. Kleine Jopie neemt de persiflage De Ooievaar op en Paula Dennis de answersong Ja Was Jij Maar Bij Moeder Thuisgebleven. Hoes scoort nog enkele hits en is succesvol als producer van de Wilma-ri's (Barcelona), de Limbra Zusjes (Kom Terug) en Jackie van Dam (Hand In Hand, Kameraden). Hand In Hand, Kameraden wordt door Hoes samen met tekstschrijver Jaap Valkhof bewerkt tot het clublied van zijn favoriete club: Feyenoord.

1963

Na een geschil met Phonogram over een halve cent extra royalties start Hoes zijn eigen platenmaatschappij: Telstar. Telstar is een familiebedrijf met zoon Adrian Hoes als verkoopleider, talentscout en producer en dochter Jacqui Hoes (Oostvoorne, 25 juni 1941) als bedrijfsleider. In 1968 sticht Hoes de verkoopmaatschappij Telgram en in 1972 wordt het bedrijf geheel selfsup-porting met een eigen drukkerij, perserij en fabriek voor matrijzen en cassettes. Naast Telstar zijn er sublabels als Ojee (voor het pikante repertoire), Starlet (voor loonpersingen) en Killroy (later Sky) voor Engelstalig repertoire.De meeste platen worden opgenomen met een vast studio-orkest onder leiding van Jean Kraft.

Sjeng Kraft

1965

Hoes neemt een eigen versie op van de voetbalhit Hand In Hand, Kameraden. De versie komt op de b-kant terecht van de Voetbalpolonaise. Johnny Hoes krijgt van de VARA de gelegenheid om een eigen televisieprogramma samen te stellen. Tijdens zijn 'n Lach & 'n Traan Show maakt Pierre Kartner zijn televisiedebuut. Van het programma blijven geen kopieën bewaard.

Vader Abraham

1966

Feyenoordfan Hoes schijft het Ajax-clublied Op 'n Slof En 'n Ouwe Voetbalschoen. Later in zijn carriere schrijft hij ook liedjes voor PSV en Sparta.

1971

De carnavalssingle Pietje Dat Kan Je Niet Maken gaat over minister-president Piet de Jong (KVP). In april organiseert Johnny Hoes een 'avond onvervalst plezier' tijdens een 'daverende show' in Ahoy'. Onder de optredende artiesten zijn de Zangeres Zonder Naam, De Heikrekels, Dikke Leo, Zwarte Lola en Jan Gorissen.

1972 - 1975

Hoes presenteert enkele seizoenen zijn eigen TV-show bij de VARA: Met Een Lach En Een Traan. Het populaire programma wordt veelal platvoersheid en vals sentiment verweten: "brandhout, goed voor het donkere zuiden en België." Voor de KRO-radio heeft hij een eigen uur. De single Het Moederhart van de Zangeres Zonder Naam noemt hij later in een interview met de Gooi- en Eemlander één van de mooiste liedjes die er ooit zijn gemaakt. In deze periode wordt de oude studio, een voormalige bioscoop in Budel, vervangen door een moderne 16-sporen studio.

1977

Na jarenlange samenwerking ontstaat een breuk tussen Hoes en de Zangeres Zonder Naam. De zangeres vertrekt naar platenmaatschappij Bovema. Hoes lanceert zangeres Stella als haar opvolgster. Na een mislukte single met Peter Koelewijn neemt de groep Normaal haar eerste plaat in dialect op voor het Killroy label, Oerend Hard. Normaal groeit uit tot een mega-act in Nederland. In 1978 neemt Normaal met Hoes een carnavalssingle op: Bier, Bier, Bier.

Normaal Peter Koelewijn Stella Zangeres Zonder Naam

1982

Hoes brengt een lp uit met muzikale bewerkingen van de gedichten van Piet Paaltjens: Snikken En Grimlachjes. Een conflict met de Zangeres Zonder Naam leidt tot een kort geding.

1992

De "Koning van de Smartlap" wordt 75 jaar. Hoes is nog steeds eigenaar van Telstar, het familiebedrijf waar behalve zijn zoon en dochter nu ook zijn kleindochter werkt. Schoonzoon Chahriyar Djamchidi, ingenieur en getrouwd met Jacqui Hoes, leidt het technische deel van het bedrijf. De muziekuitgeverij Benelux Music telt inmiddels ruim 22.000 titels. Hoes heeft een huis in Florida.

1994 - 1995

De CD Kerstfeest met Johnny komt uit, een jaar later gevolgd door Het Beste Van Johnny en Het Beste Van Johnny & Mary

1998

Johnny Hoes De inmiddels 81 jarige Hoes zit 60 jaar in het vak. Uiteraard wordt dit op grootse wijze gevierd en staat Hoes weer even in de schijnwerpers.

1999

In augustus treedt Hoes naar eigen zeggen voor het allerlaatst op tijdens Tour d'Overijssel in Vriezenveen. Geïnspireerd door Anneke Grönloh dient ook Hoes een claim in bij platenmaatschappij Universal om aan zijn gemiste royalties te komen.

2000

Op zijn 83e verjaardag presenteert Hoes de drie-dubbel cd met vijftig Rotterdamse liederen uit de vorige eeuw gezongen door o.a. Lee Towers.

Lee Towers

2002

Na het overlijden van dochter Jacqui op 17 april neemt zoon Adrian de dagelijkse leiding over van de platenmaatschappij en muziekuitgeverij.

2003

Hoes viert dit jaar zijn 65-jarige jubileum. De smartlappenkoning werkt aan een boek over de smartlap en het levenslied. Samen met platenmaatschappij Arcade stelt hij een een 6-delige cd-box samen waarop een totaaloverzicht staat van zijn loopbaan. De 86 jaar oude Hoes is eind augustus eregast op Lowlands. Hij wordt er terzijde gestaan door Bonnie St. Claire, Annie de Reuver, Jacques Herb, Koos Alberts, Ria Valk en Arie Ribbens. Zelfs Jules Deelder is, voor het eerst in zijn carrière, als zanger present op het feestje. De registratie van het Grote Concert Des Levens komt uit op dvd. Op 8 oktober wordt Johnny Hoes in het televisieprogramma Barend en Van Dorp onderscheiden met een speciale Edison Oeuvreprijs.

Arie Ribbens Bonnie St. Claire Jacques Herb Jules Deelder Koos Alberts Ria Valk

2004

Op 21 januari wordt in een Amsterdams café de dvd Het Grote Concert Des Levens uitgereikt aan Johnny Hoes. Het tweede Grote Concert Des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall is een groot succes. Onder de deelnemers aan het concert zijn o.a. Jacques Herb, Koos Alberts, Dries Roelvink, Wolter Kroes, Arie Ribbens, Ronnie Tober, Imca Marina, Annie de Reuver, Peter Beense, Band Zonder Banaan, Arne Jansen, Jannes, Bonnie St. Claire en Renee de Haan. De presentatie van het festijn is in handen van Patty Brard. De kleinkinderen van Johnny Hoes menen dat zij de rechten beheren van liedjes van de koning van het levenslied. De Amsterdamse rechtbank bepaalt echter op 8 april dat Hoes de rechten nooit heeft overgedragen. Het album Hartje Van Goud van Marianne Weber dat eind april uitkomt bevat o.a. drie nummers die zijn geschreven door Johnny Hoes, met wie Weber ook een duet zingt. Johnny Hoes zit op 28 mei samen met Harry Slinger van Drukwerk (voorzitter) en Marianne Weber in de jury tijdens de finale van het TROS-programma Een Ster In 40 Dagen, een talentenjacht waarbij wordt gezocht naar een nieuwste ster van het levenslied.

Arie Ribbens Arne Jansen Band Zonder Banaan Bonnie St. Claire Dries Roelvink Drukwerk Imca Marina Jacques Herb Jannes Koos Alberts Marianne Weber Patty Brard Ronnie Tober Wolter Kroes

2005

Johnny Hoes Op 28 november vindt in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht de revival plaats van 'n Lach & 'n Traan Show, geïnspireerd door de gelijknamige tv-show van Johnny Hoes uit 1965. Presentator Chiel Montagne praat deelnemende acts aan elkaar als Marianne Weber, Thomas Berge, Eddy Wally, Jacques Herb, Ellen ten Damme, Koos Alberts, Henk Wijngaard, Rachid, Arne Jansen, Peter Beense, De Sjonnies en Johnny Hoes zelf. Tijdens de show houdt Hoes de single Jantjes Gitaar ten doop met daarop een duet met de jeugdige zanger Thomas Berge.

Rachid Thomas Berge

2006

Het duet met Berge is ook terug te vinden op een cd waarop duetten staan met Ellen ten Damme, Marianne Weber en Jacques Herb. Tekenaar Thé Tjong-Khing maakt een stripversie van Haar Sneeuwwitte Boezem. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006.

2007

Johnny Hoes krijgt 18 april uit handen van burgemeester J. Niederer de Penning van Verdiensten van de gemeente Weert. Hoes krijgt de penning omdat hij zich gedurende een periode van zestig jaar op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor Weert en de Weerter samenleving. De uitreiking gebeurt ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Johnny Hoes op 19 april. Het evenement Piraten In Ahoy' op 17 juni in Rotterdam staat ook in het teken van zijn negentigste verjaardag.

2009

In een persbericht laat de 92jarige Johnny Hoes op 21 oktober weten wie volgens hem zijn ware opvolger is als vertolker van het Nederlandse lied: Stef Ekkel (Kampen, 9 augustus 1980). Tezamen nemen ze een nieuwe versie op van het duet De Smokkelaar.

2011

In juli wordt Johnny Hoes getroffen door een ernstige hartaanval en opgenomen op de intensive care-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Twee weken later, op zaterdag 23 juli, overlijdt hij in het bijzijn van zijn zoons Adri-Jan en Johnny jr. op 94-jarige leeftijd in het St. Jans Gasthuis in zijn woonplaats Weert.

Discografie Johnny Hoes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johnny Hoes

Audio/Video Johnny Hoes

Video Johnny Hoes

Johnny Hoes ♪ Lieve Meid ♫
Johnny Hoes ♪ Lieve Meid ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johnny Hoes ♪ Lieve Meid ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer