Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOKE DE KRUIJF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-07-1965 - heden

Genre

musical, zang

Online

Officiële website

Joke de Kruijf

Sopraan Joke de Kruijf is een van de bekendste Nederlandse musicalsterren. Ze breekt op 25-jarige leeftijd door met haar hoofdrol in The Phantom Of The Opera en speelt vervolgens hoofdrollen in grote producties als Willeke, Grace, Crazy For You en Chicago. Ze wordt drie keer genomineerd voor een John Kraaykamp ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1995   Willeke Alberti
2000   Bill van Dijk
2003   Jenny Arean
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joke de Kruijf

Sopraan Joke de Kruijf is een van de bekendste Nederlandse musicalsterren. Ze breekt op 25-jarige leeftijd door met haar hoofdrol in The Phantom Of The Opera en speelt vervolgens hoofdrollen in grote producties als Willeke, Grace, Crazy For You en Chicago. Ze wordt drie keer genomineerd voor een John Kraaykamp Musical Award: Little Shop Of Horrors (2001), Crazy For You (2005) en 1953 De Musical (2011). Naast musicals treedt ze ook op als soliste en doet ze nasynchronisatie voor titelrollen in de animatiefilms Assepoester, Mary Poppins, Belle En Het Beest en Doornroosje.

1965 - 1986

Johanna Maria de Kruijf (Amsterdam, 22 juli 1965) groeit op in Amsterdam-Noord. Op driejarige leeftijd prijkt ze op de cover van het damesblad Libelle. Een van haar eerste optredens is tijdens het eindfeest van de lagere school waar ze met twee klasgenootjes het nummer Dirty Old Men van The Three Degrees uitvoert. Als ze op twaalfjarige leeftijd met haar ouders in Carré de musical Amerika Amerika van Jos Brink ziet, weet ze zeker dat ze een carrière wil als zangeres. Op de MAVO doet ze mee met het schoolcabaret van Ron Boszhard (de oudere broer van Carlo Boszhard). Haar klassenleraar moedigt haar aan naar de Kleinkunstacademie te gaan. Na het behalen van haar Havodiploma en een vooropleiding voor het conservatorium wordt ze op de Kleinkunstacademie aangenomen voor de opleiding Show-Musical.

Jos Brink

1987 - 1994

Tijdens haar studie doet Joke de Kruijf twee keer een auditie voor de musical Cats in Hamburg. Na de tweede auditie wordt ze aangenomen. Haar professionele carrière begint in Hamburg op 15 februari 1987. Duitsland blijkt een zeer goede leerschool, vertelt ze in 1992 in een interview met Henk van Gelder in het TV Magazine. 'Wij hebben de neiging, ook door de oorlog, om heel negatief te denken over Duitsers en hun discipline. Maar in het theater is discipline enorm belangrijk om een show op peil te houden. (…) Die instelling, die mentaliteit mis ik in Nederland wel een beetje.' Ze speelt in de Weense productie van Les Misérables en keert in 1991 terug naar Nederland voor de rol van Cosette in de Nederlandse versie van Les Misérables. Ook Henk Poort, Pia Douwes, Ernst Daniël Smid, Vera Mann, Simone Kleinsma, Bill van Dijk en Danny de Munk maken deel uit van de cast. De zangeres breekt op 25-jarige leeftijd door met haar hoofdrol in The Phantom Of The Opera. Ze speelt de rol van Christine Daaé eerst in Hamburg en Wenen. Producer Joop van den Ende nodigt haar in een televisie-uitzending van Ivo Niehe uit voor de hoofdrol in de Nederlandse productie van de musical die in een vertaling van Seth Gaaikema wordt uitgevoerd in het Circustheater in Scheveningen. De Vlaming Peter De Smet speelt de belangrijke mannenrol van Raoul en bariton Henk Poort is The Phantom. De officiële première is op 15 augustus 1993.

Bill van Dijk Danny de Munk Ernst Daniël Smid Henk Poort Pia Douwes

1995 - 2002

De zangeres groeit uit tot een bekende Nederlander. Ze doet in 1995 onder meer op televisie mee aan het spelprogramma Waku Waku. Na twee jaar The Phantom laat De Kruijf de rol van Christine over aan Els Bongers om zich voor te bereiden op Willeke, een musical over het leven van Willeke Alberti. In eerste instantie is Loes Luca aangekondigd voor de titelrol en Kees Prins (Jiskefet) als regisseur, maar als Luca er uiteindelijk van af ziet is ook Prins niet meer betrokken bij de productie. Eddy Habbema neemt de regie van Prins over. De musical is geschreven door Hans de Wolf en Ger Beukenkamp. Het verhaal begint wanneer Willeke Alberti zeventien jaar oud is en eindigt op het moment dat ze haar partner Sören Lerby ontmoet. Frits Lambrechts speelt Willy Alberti. De Kruijf zingt na Willeke de rol van Micaela in de musicalbewerking van Georges Bizets opera Carmen (1995) in een vertaling van Han Römer. Janke Dekker is te zien in de titelrol. In de musical Carlie (1996), naar een idee van Joep Onderdelinden en met muziek van Edwin Schimscheimer, speelt De Kruijf de hoofdrol als plastic pop. Na de musicals Larry, This Funny World (1997/1998), Tango De Valentino (2000) en Little Shop Of Horrors (2000/2001) deelt de zangeres de titelrol met Brigitte Nijman in Grace, een musical van producent Bert Maas over het leven van prinses Grace van Monaco. Het script is geschreven door Seth Gaaikema, de muziek door de Amerikaan Cy Coleman en de regie is in handen van Frans Weisz. De Kruijf en Ernst Daniël Smid (als prins Rainier) worden begeleid door een orkest onder leiding van Coleman en Carlo van der Put. De producent laat speciaal voor de musical bij de Amsterdam ArenA in Amsterdam- Zuidoost een theater in de vorm van een paleis bouwen. Grace gaat in oktober 2001 in première. De productie is te kostbaar en trekt te weinig bezoekers om het de geplande twee jaar vol te houden. In onder meer De Volkskrant wordt bericht dat de laatste voorstellingen al in april 2002 plaatsvinden. Op 18 juni 2002 maakt de zangeres haar zangdebuut in New York in Carnegie Hall ter gelegenheid van een speciale avond voor Cy Coleman. Haar eerstvolgende musical is Rocky Over The Rainbow. In deze mix van The Wonderful Wizard Of Oz en The Rocky Horror Show speelt Kruijf de rol van Dorothy, afgewisseld met actrice Cystine Carreon.

Brigitte Nijman Edwin Schimscheimer Frits Lambrechts Kees Prins Loes Luca Willeke Alberti

2003 - 2008

Joke de Kruijf zingt na 't Schaep Met De Vijf Pooten (2003) en Telkens Weer Het Dorp (2003/2004) de rol van Polly Baker in de dansmusical Crazy For You (2004) op muziek van George Gershwin. Ze treedt regelmatig op als soliste, zoals tijdens het terugkerende evenement Musicals In Ahoy' (2002, 2004 en 2006) en Musicals To The Max van Opus One, onder begeleiding van het orkest van Edwin Schimscheimer (2007/2008). Ze is een van de Grand Ladies tijdens een avondvullende voorstelling met onder meer theater, gastronomie en acrobatiek in Ron Blaauw Palazzo, een tijdelijke spiegeltent aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam (2006 en 2007). Ze speelt de hoofdrollen in de musical Chess (2006/2007) en de thrillermusical De Huurder (2008/2009), een productie voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem met onder anderen Marnix Kappers, Marika Lansen en Tony Neef. De zangeres maakt tien jaar deel uit van de cast van Forbidden Musicals. In deze productie worden jaarlijks alle musicals van het lopende seizoen op de hak genomen. De vaste cast van Forbidden Musicals bestaat verder uit Doris Baaten, Michael Diederich en Alberto ter Doest. De allerlaatste voorstelling vindt plaats op 16 juni 2008 in het Werkteater in Amsterdam.

Edwin Schimscheimer Tony Neef

2009 - 2012

In 2009 wordt de zangeres gevraagd voor een dansrol en wel die van Velma Kelly in de musical Chicago. 'Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel spierpijn gehad!' schrijft De Kruijf in de biografie op haar eigen website. Ze doet het iets rustiger aan in de rol van de moeder van het jonge musicaltalent Roy van Iersel in de muzikale theatervoorstelling De Kerstwens (2011). Joke de Kruijf wordt samen met Marleen van der Loo en Marcel Smid genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award voor hun hoofdrollen in 1953 De Musical. In deze relatief kleine productie, over de watersnoodramp in 1953, speelt ze de rol van Neeltje Sturm. Joke de Kruijf is in maart 2012 een van de solisten tijdens een uitverkochte Musical Classics In Ahoy'. Ze viert haar 25-jarig artiestenjubileum op 14 mei 2012 met een speciaal concert in studio21@clubfoyer in Hilversum. In het najaar doet ze samen met Jasper Taconis, Linda Wagenmakers en April Darby mee in The Witches Of Eastwick, een musical gebaseerd op het boek van John Updike en de verfilming van George Miller uit 1987.

Linda Wagenmakers Roy van Iersel

Discografie Joke de Kruijf

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joke de Kruijf

Audio/Video Joke de Kruijf

Video Joke de Kruijf

Musical Facts - Interview...
Musical Facts - Interview Joke de Kruijf
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Musical Facts - Interview Joke de Kruijf

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer