Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOP STOKKERMANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joop Stokkermans in 1982

Periode

20-02-1937 - 25-10-2012

Genre

arrangeur, componist, componisten, easy listening, filmmuziek, musical, piano, producer, producers

Online

Beeld en Geluidwiki

Joop Stokkermans

Joop Stokkermans is een beroemd componist. Hij schrijft de liedjes van onder meer de tv-series Q & Q, Oebele, Tita Tovenaar en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? Daarnaast schrijft hij ook de muziek voor de series Barbapapa en De Berenboot. Stokkermans schrijft verschillende musicals, theatershows voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano, producer

Genoemd in de biografie van

1965   Ronnie Tober
1968   Promenade Orkest
1968   Rob de Nijs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joop Stokkermans

Joop Stokkermans is een beroemd componist. Hij schrijft de liedjes van onder meer de tv-series Q & Q, Oebele, Tita Tovenaar en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? Daarnaast schrijft hij ook de muziek voor de series Barbapapa en De Berenboot. Stokkermans schrijft verschillende musicals, theatershows voor Jasperina de Jong en liedjes voor onder anderen Rob de Nijs, Paul de Leeuw, Saskia & Serge en Ronnie Tober. Hij is verantwoordelijk voor de muziek voor commercials van merken als Kips Leverworst, Douwe Egberts Koffie, Venz Hagelslag, de Flevohof en Prodent Tandpasta. Stokkermans regisseert voor de AVRO onder meer het programma Jonge Mensen Op Weg Naar Het Concertpodium en het Prinsengrachtconcert.

In bezetting van

Lurelei   componist, piano

1937

Joop Stokkermans wordt geboren op 20 februari 1937 in Leiden.

1954

Hij studeert piano en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1958

In 1958 ontvangt hij de Mr.Fock-medaille voor beste leerling van het jaar. Even later studeert hij af met een vertolking van Brahms en behaalt het solistendiploma met drie onderscheidingen: virtuositeit, muzikaliteit en algemeen pianistische eigenschappen. In hetzelfde jaar maakt hij op uitnodiging van het Ministerie van Onderwijs een concertreis naar Brussel, Antwerpen en Parijs.

1960 - 1961

Na het conservatorium studeert hij bij de Franse meesterpianist Robert Casadesus in Parijs. Hij behaalt de Prix d'Excellence, de hoogst muzikale onderscheiding. Een jaar later ontvangt hij in Genève de Médaille à l'Unaimité tijdens het Concours International d'Exécution Musicale.

1962

Voor het Nederlandstalig duo De Spelbrekers schrijft Stokkermans samen met Gerrit den Braber het nummer Katinka. De Spelbrekers winnen daarmee het Nationale Songfestival, maar in Luxemburg op het Eurovisie Songfestival worden ze laatste. Het duo weet geen enkel punt in de wacht te slepen.

De Spelbrekers

1968 - 1970

Stokkermans componeert in 1968 het nummer Morgen waarmee Ronnie Tober meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De zanger komt niet verder dan de zestiende plaats. In 1970 scoort D.C. Lewis een nummer 1-hit met Mijn Gebed. De muziek is van Stokkermans, tekst is van Gerrit den Braber. Hij is ook verantwoordelijk voor de muziek in de succesvolle kindertelevisieserie Oebele met Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. Op zijn eerste soloalbum The Magic Of The ARP Synthesizer (1970) speelt Stokkermans op de Amerikaanse ARP Synthesizer eigen composities en elektronische bewerkingen van onder anderen Johann Sebastian Bach, Burt Bacharach, Gilbert Bécaud en Tsjaikovski.

D.C. Lewis Ronnie Tober

1971

Stokkermans doet als componist weer mee met het Eurovisie Songfestival. Dit keer met het nummer De Tijd, vertolkt door Saskia & Serge. Het echtpaar wordt zesde. Liedjes van Stokkermans bij de kinderzomerserie Pip en Zip worden door CNR op plaat uigebracht met verbindende teksten gesproken door acteur Kees Brusse.

Saskia & Serge

1972

In 1972 verschijnt de eerste aflevering van de serie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? De serie van Joop Stokkermans en Harrie Geelen betekent de doorbraak van Rob de Nijs, Loeki Knol en Martin Brozius en wordt een groot succes. In totaal worden er 45 afleveringen gemaakt. De serie krijgt nogal een abrupt einde omdat Stokkermans en Geelen plots de opdracht krijgen om er mee te stoppen.

Rob de Nijs

1973

Jasperina de Jong staat in het theater met haar show Jasperina's Grote Egotrip. De liedjes verschijnen ook op plaat met daarop ook het bekende nummer Dobbe, Dobbe, Dobbe van Joop Stokkermans. De componist ontvangt voor dit nummer de Louis Davidsprijs. Zelf zit hij dit jaar met onder meer Willem Duys in de jury van de Gouden Harpen.

Jasperina de Jong

1974 - 1978

In 1974 ontvangt hij zelf de Gouden Harp. Met Harrie Geelen schrijft hij de tv-serie Q & Q die twee jaar op de televisie te zien is. Stokkermans neemt met het Dick Bakker Orchestra in november 1975 binnen een dag het album Eternal Cycle (1976) op. Op de plaat wisselen Stokkermans en Bakker de composities af. Hij componeert de liedjes van de kinderserie de Bereboot die in 1976 voor het eerst wordt uitgezonden. De serie loopt tot 1978. Ook maakt hij de muziek voor de door Mies Bouhuys geschreven kindermusical Alle Vogels Vliegen. In de speelfilm Pinkeltje (1978) zingen onder meer Aart Staartjes en Wieteke van Dort liedjes op teksten van regisseur Harrie Geelen en muziek van Joop Stokkermans. Samen met Gerrit den Braber en Ellen Vogel heeft hij op de zaterdagavond een literair radioprogramma.

1980 - 1990

Op het soloalbum Hommage (1982) speelt Stokkermans eigen bewerkingen van klassieke werken van Beethoven, Scarlatti, Chopin, Prokofjev, Mozart, Satie, Schubert, Ravel en Rachmaninov. In de jaren tachtig schrijft hij veel teksten voor Jasperina de Jong. Naast de muziekshows staat de zangeres ook in het theater met haar solomusical De Gekkin Van De Gracht en de musical Fien (over Fien de la Mar). Ook hier is Stokkermans verantwoordelijk voor de composities. Ronnie Tober brengt het album Zilver uit met daarop het nummer Morgen dat Stokkermans in 1968 voor hem schrijft. Daarnaast schrijft hij een liedje voor het album Kinderen Voor Kinderen deel 5.

Kinderen Voor Kinderen

1991 - 1999

In de jaren negentig schrijft Joop Stokkermans muziek voor de tv-series De Zomer Van '45 en In Naam Der Koningin. Jasperina de Jong brengt verschillende platen uit waarvoor hij liedjes componeert. Hij schrijft ook liedjes voor Rob de Nijs en Paul de Leeuw. In 1993 is Stokkermans juryvoorzitter tijdens het Grand Gala du Disc. Net als op eerdere soloplaten speelt hij op Idylle (1997) bewerkingen uit de klassieke muziek van componisten als Johann Sebastian Bach (o.a. Prelude en Sicilienne), Schubert (An Sylvie), Chopin (Nocturne no. 20 en Mazurka no. 44), Mozart (Turkse Mars), Satie (Gymnopédie no. 3) en Brahms (Wiegenlied). Hij wordt daarbij begeleid door cellisten Larissa Groeneveld, Abigael van Tijn en Mariette Freijzer en hoboïst Pauline Oostenrijk.

Paul de Leeuw Pauline Oostenrijk

2000

Theaterproducent en radio- en tv-presentator Albert Verlinde brengt de tv-serie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? naar het theater. Net als in de tv-serie speelt Loeki Knol de hoofdrol in deze musical.

2001

Het bekende tekenfiguurtje Nijntje wordt in 2001 tot leven gewekt. De verhalen van Dick Bruna zijn te zien in het stuk Nijntje De Musical. De voorstelling is voor kinderen vanaf vier jaar. Joop Stokkermans schrijft de muziek en de teksten zijn van Ivo de Wijs. Op zaterdag 28 april wordt het Koninginnedagconcert In Teken Van Lichte Muziek gegeven met Jasperina de Jong, Liesbeth List, Boudewijn de Groot en Herman van Veen. Stokkermans begeleidt de artiesten op piano. Plaats van handeling is het Paleis Noordeinde te Den Haag.

Boudewijn de Groot Herman van Veen Ivo de Wijs Liesbeth List

2002

Voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in februari componeert Stokkermans de Oranje Rhapsodie. In 2002 is hij zelf het middelpunt van de belangstelling. Met de hommage Van Hamelen Tot Leverworst wordt hij in het zonnetje gezet. Tijdens de feestavond zijn er video-opnamen te zien van Jasperina de Jong en zingen Karin Bloemen, Gerard Cox en Mathilde Santing liedjes van Stokkermans. De presentatie is in handen van Paul de Leeuw. Stokkermans is als deskundige betrokken bij het samenstellen van concertseries in Concertzaal Tilburg.

Gerard Cox Karin Bloemen Mathilde Santing

2004

In 2004 is de musical Nijntje Is er Weer te zien met opnieuw muziek van Stokkermans en teksten van Ivo de Wijs. Op 7 september presenteert Stokkermans de eerste afleveringvan Stokkermans Solo, Een Week In Muziek, een nieuw radioprogramma op Radio 4. Hij bespreekt daarin de afgelopen week door middel van zijn eigen muziekkeuze en aan de hand van bijzondere krantenartikelen en nieuwsberichten.

2005

De musical Nijntje Is Er Weer draait ook in het seizoen 2005-2006.

2006

De televisieserie Oebele komt in het najaar opnieuw tot leven als theatervoorstelling. De première is op 5 november in Tilburg.

2007 - 2011

Op Tweede Paasdag 2007 gaat in de Stadsschouwburg Utrecht de derde musical van Nijntje in première: Nijntje Op Vakantie, opnieuw met muziek van Stokkermans. Hij componeert voor Stichting Oss Cultureel de musical Hotel Johanna (2008), met hoofdrollen voor Jeannine Geerts (als de Italiaanse diva Giulia Gitane), Floor-Anne van Vliet en Robert van der Waal. De musical Octopussy (2010), geschreven voor dezelfde stichting, gaat over de bouw van het gelijknamige luxejacht op de Osse scheepswerf Heesen Yachts in opdracht van een sjeik uit Saoedi-Arabië. De teksten zijn van John van Boekel en de regie is in handen van Carel van Vliet. Octopussy is te zien in Theater De Lievekamp in Oss van 1 tot en met 14 november 2010.

2012

Joop Stokkermans overlijdt in de nacht van woensdag 24 oktober op donderdag 25 oktober op 75-jarige leeftijd in Hilversum. De uitvaart is in zijn woonplaats Laren.

Discografie Joop Stokkermans

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joop Stokkermans

Audio/Video Joop Stokkermans

Video Joop Stokkermans

The Buffoons - Spekvet
The Buffoons - Spekvet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Buffoons - Spekvet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer