Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOP VISSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

18-04-1938 - heden

Genre

gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Joop & Jessica, Jaap Fischer

Joop Visser

Joop Visser maakt begin jaren zestig furore als Nederlandstalige singer/songwriter onder de naam Jaap Fischer en ontketent een rage. In 1964 neemt hij radicaal afstand van zijn muzikale activiteiten. Fischers werk is van enorme invloed op latere Nederlandstalige artiesten. Hij geldt nog steeds als een cult-figuur. In 1976 maakt hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1963   Lennaert Nijgh
1976   Neerlands Hoop
2005   Jan Rot
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joop Visser

Joop Visser maakt begin jaren zestig furore als Nederlandstalige singer/songwriter onder de naam Jaap Fischer en ontketent een rage. In 1964 neemt hij radicaal afstand van zijn muzikale activiteiten. Fischers werk is van enorme invloed op latere Nederlandstalige artiesten. Hij geldt nog steeds als een cult-figuur. In 1976 maakt hij als Joop Visser een nieuwe start; aan zijn Jaap Fischer-tijd wil hij dan niet meer herinnerd worden. Vanaf september 2005 vertolkt hij zijn geëngeerde liedjes samen met Jessica van Noord onder de naam Joop & Jessica.

1957

Jacob H.H. Fischer (Utrecht, 18 april 1938), zoon van een Utrechtse hoogleraar Arabistiek, begint zijn studie Semitische Talen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Met zijn zelfgeschreven liedjesrepertoire treedt hij op voor mede-studenten.

1960

De opnamen met geluidstechnicus Wim Verschoor van de eerste twee 45-toeren EP’s vinden plaats in een tot studio omgedoopt herentoilet in de TH te Delft, omdat die ruimte de beste akoestiek levert voor de combinatie van stem en gitaar. De EP’s worden uitgebracht door de Studenten Grammofoonplaten Industrie (SGI), die daardoor uit de rode cijfers raakt. De Nederlandstalige luisterliedjes met gitaarbegeleiding zijn afwisselend breekbaar en cynisch. Van de 500 eerste plaatjes worden er 200 in Leiden verkocht; het restant wordt uitgedeeld en er wordt een fluistercampagne opgezet. Met groot succes: drie maanden later zijn 20.000 EP's verkocht.

1961

Wanneer SGI overgaat naar EMI-dochter Bovema verhuist Fischer mee. Voor Bovema zal hij drie platen maken. De eerst wordt in Heemstede opgenomen in de studio van EMI Bovema. De rage begint nu pas goed. Alleen al in 1961 verkoopt Bovema 100.000 LP's. Fischers werk is van grote invloed op latere liedjesschrijvers als Lennaert Nijgh, Boudewijn de Groot en Robert Long. De eigenzinnige artiest zal echter tot in lengte van dagen anderen verbieden zijn werk te coveren.

Boudewijn de Groot Lennaert Nijgh Robert Long

1963

Fischer stapt over naar de studie niet-westerse sociologie in zijn geboortestad Utrecht. Hij vindt studeren belangrijker dan musiceren en gruwt van de commercie. Wanneer zijn populariteit bijna mythische proporties aanneemt, breekt hij radicaal met zijn muzikale activiteiten.

1964

Fischer behaalt zijn doctoraal in Utrecht.

1965

Inmiddels doen wilde geruchten de ronde: Fischer zou bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen of zelfmoord hebben gepleegd. In werkelijkheid is hij naar het buitenland om te werken voor de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN; hij woont in Italië, Thailand en Oost-Afrika.

1969

Fischer keert terug naar Nederland. Hij vindt een baan als cultureel opbouwwerker in Oost-Groningen en vestigt zich in het dorp Scheemda. In de vrije uren werkt hij aan een proefschrift.

1972

EMI brengt de dubbele verzamel-LP Alles Van... Jaap Fischer uit; binnen enkele jaren gaan 150.000 exemplaren over de toonbank. Fischer zelf laat zich nog steeds niet zien.

1973

Aan de Rijksuniversiteit Utrecht promoveert Fischer tot doctor in de sociale wetenschappen op het proefschrift Vijf Dorpskranten In Het Oldambt (over betekenis en invloed van lokale kranten). Dr. J.H.H. Fischer mijdt nog steeds alle publiciteit. De kranten die over het onverwachte levensteken berichten, behelpen zich met publiciteitsfoto's uit de vroege jaren zestig. Via zijn echtgenote Joyce laat Fischer weten dat hij alleen nog in de badkamer zingt en zonder gitaar.

1976

Onder de naam Joop Visser duikt de voormalige student-artiest opnieuw op. Hij noemt zichzelf een 'zinger'. Aan zijn Jaap Fischer-tijd wil hij niet herinnerd worden; zijn platenmaatschappij ontkent zelfs formeel dat Joop Visser en Jaap Fischer dezelfde persoon zijn. Wel staan vijftien jaar oude live-opnamen van Jaap Fischer op Vissers titelloze debuut-album, dat met stille trom bij EMI verschijnt. Vanaf dan zingt Joop Visser alleen nog nieuw repertoire. Het nieuwe werk is meer politiek georiënteerd en radicaler van toon. In sarcastische luisterliedjes maakt Visser door de jaren heen duidelijk het niet begrepen te hebben op clubs en kliekjes – behalve de politiek moeten vooral de media ('de Volkskrant is een kutkrant') en de muziekindustrie ('the Dolly-Kots') het ontgelden. In het dagelijks leven is hij leraar maatschappijleer aan een MTS in Santpoort. Visser doet niet aan bloemlezingen en geeft ook nooit toestemming aan derden om zijn nummers op plaat te zetten. Neerlands Hoop covert Blaren van Jaap Fischer, maar zijn genoodzaakt het liedje voor hun album Hoezo Jeugdsentiment?… te verruilen voor Marijke van Peter Koelewijn.

1979

Release van het tweede Joop Visser-album Kaas Op De Plank met op de hoes een groot kruis door de initialen J.F. Na zijn derde LP bij EMI neemt Visser productie en distributie van zijn albums (en kinderboeken) geheel in eigen hand.

1983

Hoewel hij niet uitsluit dat Amnesty International een mantelorganisatie van de CIA is, treedt Visser toch op in 'Het Gebaar', de groots opgezette benefiet-show voor Amnesty in Carré (presentatie: Freek de Jonge, Kees van Kooten, Wim de Bie).

Freek de Jonge Koot en Bie

1984

Joop Visser verschijnt op televisie in het VARA-programma Sonja, waar hij een anti-PVDA lied zingt. Hoewel hij al twee keer eerder op TV te zien was (in 1981 en 1983) schuwt de anti-artiest de buis als de pest.

1991

Visser treedt op in Nacht Van De Poëzie in Vredenburg (Utrecht) en veegt daar de vloer aan met dichters.

1993

Langste Lied is een record-poging: de cd bevat slechts één song van 99 coupletten en moet nog een vervolg krijgen. Al jaren voegt Visser steeds nieuwe coupletten toe aan zijn neverending lovesong, waarin hij zich van een meer gevoelige kant laat zien.

1994

Op de muzikale poëzie-compilatie Denkend Aan De Dapperstraat laat Visser Marsman's Herinnering Aan Holland volgen door Komrijs wrange herdichting De Binnenring Van Holland. Het is een van de weinige hoogtepunten op deze cd.

1995

Visser bedingt bij optredens dat het gebruik van de naam Jaap Fischer in de publiciteit verboden is, 'op straffe van ontbinding van de overeenkomst, onverminderd de financiële verplichtingen van de contractant'. Wanneer in het Utrechts Nieuwsblad toch naar zijn Jaap Fischer-tijd verwezen wordt, zegt hij een aangekondigd optreden in theater De Commanderij te Montfoort af.

1997

De dubbel-cd De Liedjes Van Jaap Fischer met de EMI-opnamen uit 1961/63 belandt in de album top 10.

2001

De nieuwe single Maxima is een liedje over de toekomstige koningin. Op de B-kant staat Willem Alexander, afkomstig van het album Opnieuw Opgenomen.

2003

In het seizoen 2003-2004 speelt Visser in diverse zalen in het land. Via zijn website kunnen de concertbezoekers van tevoren hun verzoeknummers aanvragen.

2005

Samen met zangeres Jessica van Noord neemt Joop Visser zestien liedjes op voor het album Voorleen. De cd bevat acht nieuwe nummers en acht nummers afkomstig van de soloplaten van Visser. Het duo ontvangt in oktober als eerste de Okapi Liedprijs voor hun lied In de Schemering. Deze jaarlijkse prijs voor 'een jaloersmakend lied' is een initiatief van Stichting Okapi/Stichting Jan Rot 'ter verrijking van het Nederlandse lied'.

Jan Rot

2006

De versie van het liedje Blaren door Neerlands Hoop verschijnt zonder toestemming van Visser toch op een heruitgave van het album Hoezo Jeugdsentiment?… (1976) omdat per ongeluk de originele opnamebanden gebruikt worden.

Neerlands Hoop

2007 - 2010

Joop Visser en Jessica van Noord nemen nog twee albums op met liedjes vol politiek en maatschappijkritiek: Voormary (augustus 2007) en Voor Thea En Ben (augustus 2010). Voormary bevat onder meer liedjes op teksten van dichters Jan Hanlo, Hendrik Marsman en Gerrit Komrij. Al Afkaar Daiman Hurra (ook op single) is de Arabische versie van Die Gedanken Sind Frei, een Duits lied uit begin negentiende eeuw over de vrijheid van denken. Op de cd Voor Thea En Ben staat onder meer een liedje op tekst van dichteres Neeltje Maria Min (Taptoe) en de Bachbewerking Matthéüs (tekst: Jan Rot).

2011 - 2013

Joop en Jessica treden op als duo en publiceren af en toe een filmpje op YouTube. In juni 2013 kondigen zij aan te stoppen met openbare optredens. Wel zijn ze nog te boeken voor (besloten) feesten en partijen. In november van dat jaar doet het duo auditie bij de talentenshow Holland’s Got Talent (RTL). De jury onder leiding van Gordon kan niks met het koppel en stemt hen weg. Tot verbazing van velen heeft niemand van het programma Joop Visser herkend.

Gordon

Discografie Joop Visser

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joop Visser

Audio/Video Joop Visser

Video Joop Visser

Hordelopen met Joop en Je...
Hordelopen met Joop en Jessica - HOLLAND'S GOT TALENT
doe eens normaal man
doe eens normaal man
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hordelopen met Joop en Jessica - HOLLAND'S GOT TALENT

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer