Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOST NUISSL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joost Nuissl bij Toppop in 1974 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

15-10-1945 - heden

Genre

cabaret, componisten, folk, Nederlandstalig, pop, tekstdichters, zang

Joost Nuissl

Troubadour en vertolker van het Nederlandse lied. Zijn compositie Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben is onmiskenbaar een heuse Hollandse 'evergreen'. Aan het begin van de jaren tachtig vormt hij samen met Joost Belinfante het duo Jjoooosstt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1944   Rob Chrispijn
1979   Joost Belinfante

Biografie Joost Nuissl

Troubadour en vertolker van het Nederlandse lied. Zijn compositie Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben is onmiskenbaar een heuse Hollandse 'evergreen'. Aan het begin van de jaren tachtig vormt hij samen met Joost Belinfante het duo Jjoooosstt.

1945

Joost Nuissl wordt geboren op 15 oktober 1945 in Amsterdam.

1953

Zijn ouders luisteren veel naar klassieke muziek en hebben totaal geen affectie met popmuziek. Op 8-jarige leeftijd speelt Joost Nuissl ukelele en twee jaar later gaat hij gitaar spelen.

1957

Op het Barlaeus gymnasium in Amsterdam speelt hij in een cabaretgroep en schrijft daarnaast voor de schoolkrant. Hij houdt van popmuziek en gitaarspelen, maar zit tijdens zijn middelbareschooltijd niet in een band.

1964

Nuissl gaat na het gymnasium Frans studeren aan de Universiteit in Amsterdam, maar houdt het na een college al voor gezien. Studeren is maar een saaie aangelegenheid en Nuissl wil reizen. Hij pakt zijn biezen en trekt voor een half jaar kriskras door Frankrijk heen.

1965

Terug in Nederland schrijft hij zich in bij het conservatorium in Amsterdam om later schoolmuziek te doceren. Ook deze studie loopt op de klippen omdat hij het studeren niet kan combineren met optreden. Nuissl staat tijdens zijn studie met Nederlandstalige liedjes op het podium om zijn geld te verdienen. Na een jaar stopt hij aan het conservatorium.

1966 - 1969

In 1966 gaat hij stage lopen bij de VARA radio, waar hij begeleid wordt door Joop Koopman. Ondertussen staat hij solo op de planken in Nederland en België. Nuissl treedt op waar hij maar kan, van theaters tot jeugdhonken. Hij kan er van rondkomen en als hij genoeg geld verdient, huurt hij twee muzikanten in die hem begeleiden. De zanger is eind jaren zestig te gast in de show Voor De Vuist Weg van Willem Duys. Gerrit den Braber is onder de indruk en stelt Nuissl voor een plaat te maken. Zijn debuut Er Staat Wat Te Gebeuren verschijnt uiteindelijk in 1970. Alle nummers op de plaat schrijft Nuissl zelf.

Gerrit den Braber

1974 - 1975

Joost Nuissl bij Toppop in 1974 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) In 1974 komt hij met de opvolger Een Huis Van Zachte Steenen. Het is echter de plaat Ja, Nee En Samen die hem succes brengt. De single Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben schiet de hitlijsten in en gaat later de boeken in als evergreen. In 1975 debuteert hij als schrijver met de bundel Verhaaltjes.

1976 - 1979

In 1976 komt het album Joost Nuissl & Zo uit en drie jaar later verschijnt zijn laatste langspeler In De Restauratie. Het brengt hem echter niet het grote succes waar op gehoopt wordt. Succes heeft hij wel met de single Het Werd Zomer van Rob de Nijs waar hij de tekst voor schrijft.

Rob de Nijs

1980 - 1982

Nuissl heeft het wel gezien en zet een streep onder zijn solocarrière. Hij gaat zich meer toeleggen op het schrijven voor anderen. In 1980 vormt hij nog wel met Joost Belinfante (ex-Doe Maar) een gelegenheidsduo. Het tweetal treedt regelmatig op en in 1981 verschijnt hun enige gezamenlijke plaat Jjoooosst. In 1980 schrijft hij Dromentrein voor Lenny Kuhr en in 1981 schrijft hij de hit Willem voor Willem Duyn. In 1982 is het einde oefening van Jjooosstt. Een carrière als muzikant is nu definitief voorbij en Nuissl keert terug naar een oude liefde: het theater. In 1982 wordt hij theaterdirecteur van het Waagtheater in Delft.

Joost Belinfante Lenny Kuhr Willem Duyn

1985 - 1987

In 1985 neemt hij afscheid van het Waagtheater en wordt directeur van de stichting Het Onderzoek (bureau voor publieksbemiddeling) in Tiel

1988

In 1988 wordt hij theaterdirecteur van De Kleine Komedie in Amsterdam.

1991 - 1995

Begin jaren negentig schrijft hij liedjes voor twee albums van Rob de Nijs:Hartslag (1991) en Tussen Jou en Mij (1993). Daarnaast brengt De Nijs nog twee verzamelalbums uit waar ook nummers van Nuissl op staan. In 1992 verschijnt het album Niet Normaal Meer van Willem Duyn. Nuissl componeert verschillende liedjes voor de robuuste zanger.

2000

In 2000 komt uitgever en platenverzamelaar Vic van der Reijt met zijn Top-100 van Nederlandstalige singles. Zijn hit Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben staat in die lijst op nummer 48.

2006

In september neemt Joost Nuissl afscheid als directeur van De Kleine Komedie.

2013

Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben staat sinds de eerste editie steevast in de Top 2000 van Radio 2. In 2013 is de klassieker voor het eerst niet meer in de lijst te vinden.

Discografie Joost Nuissl

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joost Nuissl

Audio/Video Joost Nuissl

Video Joost Nuissl

Joost Nuissl - Ik ben bli...
Joost Nuissl - Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben | Op Losse Groeven
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Joost Nuissl - Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben | Op Losse Groeven

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer