Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JORIS VOORN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joris Voorn

Periode

25-02-1977 - heden

Genre

DJ, draaitafels, producer, techno, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Dark Science, Rejected, Third Nation

Joris Voorn

Joris Voorn is een techno-DJ en -producer uit Schiedam. Al na twee EP's wordt hij binnengehaald als de toekomst van de techno. Zijn platen worden gedraaid door DJ's als Laurent Garnier en Carl Craig. Voorn brengt ook platen uit onder de namen Dark Science en Third Nation. Met Edwin Oosterwal ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1992   Poppi Uk
1995   Jan Liefhebber
2010   Dylan Hermelijn
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joris Voorn

Joris Voorn is een techno-DJ en -producer uit Schiedam. Al na twee EP's wordt hij binnengehaald als de toekomst van de techno. Zijn platen worden gedraaid door DJ's als Laurent Garnier en Carl Craig. Voorn brengt ook platen uit onder de namen Dark Science en Third Nation. Met Edwin Oosterwal vormt hij het duo Rejected.

1987 - 1997

Joris Voorn (geen familie van Orlando Voorn) wordt op 25 februari 1977 geboren in Moergestel en groeit op in Rotterdam. Zijn vader is componist en zijn moeder muzieklerares. In zijn jonge jaren speelt hij viool en gitaar. Als hij via radiozender Studio Brussel muziek hoort van Orbital, The Orb en Leftfield stapt hij over op elektronische muziek. Tijdens zijn studie in Enschede koopt hij een MC-303 Groovebox. Hij wint een dj-wedstrijd in jongerencentrum Atak en wordt er de resident-dj. Vanaf 1997 is hij in diverse Nederlandse clubs actief als dj.

Orlando Voorn

2000 - 2001

Voorn koopt extra synthesizers en een computer en neemt zijn eerste demo's op. Zijn melodieuze house grijpt terug naar de roots van techno zoals die eind jaren tachtig klonk in Detroit.

2002 - 2003

Voorns eerste 12” EP's Muted Trax Pt. 1 & 2 op het Nederlandse label Keynote worden goed ontvangen en opgepikt door internationaal vermaarde producers als Laurent Garnier, DJ Rush en Carl Craig. Vanwege het succes van zijn muziek geeft Voorn zijn werk bij een architectenbureau op om fulltime met muziek bezig te kunnen gaan. In december 2003 komt de 12” Lost Memories Pt.1 uit bij SINO, een sublabel van Technasia. Tijdens de uitreiking van de Dutch DJ Awards wordt Voorn uitgeroepen tot talent van het jaar

2004

De track Incident van de 12” Lost Memories Pt 2 bevat een kenmerkende 'old school piano groove'. De EP wordt nummer 1 op de lijst Techno singles van het blad Mixmag en wordt gedraaid door BBC dj John Peel. Joris Voorn speelt live in de vermaarde Tresor Club te Berlijn, The Loft in Barcelona, Kozzmozz in Gent en tijdens het Awakenings Festival in Amsterdam en het Movement Festival in Detroit. De muzikant brengt het onder het pseudoniem Dark Science de 12” The Real Issue uit op het label Sound Architecture. De plaat bevat remixen door Alexander Kowalski en Deetron. In oktober verschijnt onder de naam Third Nation van Joris Voorn de 12” Two Reasons To Get Back Into Shape. Joris Voorn werkt drie jaar aan het 77 minuten tellende debuutalbum Future History. De plaat bevat een mix van techno, electro en breakbeats. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wint Voorn een Dutch DJ Award voor talent van het jaar.

2005

Voorn maakt een remix van het nummer See Myself van Secret Cinema. De EP A Dedicated Mind is de eerste uitgave op Joris Voorns eigen label Green. De eerste mix-cd van de DJ/producer is Fuse Presents Joris Voorn. De plaat bevat veertig technotracks met naast de eigen nummers Many Reasons en Don't Believe The Snake Hips tracks van o.a. Carl Craig, Arthur Baker, Lil Louis, Jeff Mills, Secret Cinema, Kenny Larkin en Robert Hood.

2006 - 2007

De A-kant van de 12'' Coming From The Shower After A Late Night With A Failed Date is het nummer MPX_309 dat ook terug te vinden is op diverse compilaties, waaronder de technoverzamelaars Chris Liebing Live @ Womb - Tokyo, Mauro Picotto Presents Meganite Compilation Volume 3 en de Japanse Wire 06 Compilation. Eind 2006 start Voorn samen met Edwin Oosterwal het label Rejected Music waar als eerste van hun project Rejected de EP SL3/Cliché uitkomt. De muziek van Rejected is meer clubgeoriënteerd. Het tweede album From A Deep Place verschijnt wereldwijd in mei 2007. De cd-versie is meer geschikt voor in de huiskamer terwijl de vinylversie meer gericht is op de dansvloer. Op het album staat een mix van broken beats, techno en elektronische sfeergeluiden. De derde EP Let's Go Juno (augustus) van Rejected bevat funky tech-house.

2008 - 2010

De producer maakt remixes voor onder anderen Robert Babicz, Nic Fanciulli, Slam, Steve Angello, Sebo K en Jerome Sydenham. In 2008 wordt hij uitgenodigd om, in navolging van James Holden en Lee Burridge een mixalbum te maken in de Australische serie Balance. De mix verschijnt begin 2009 als het dubbelalbum Balance 014. Het laatste nummer op de tweede cd is Mare Frigoris van Spinvis. Met zijn project A Green Night onderzoekt Joris Voorn met zijn team de mogelijkheden van de combinatie tussen muziek en visuele kunst. Een van de optredens in 2010 is samen met 2000 And One (Dylan Hermelijn) tijdens het spektakel Sensation op 3 juli in de Amsterdam ArenA.

Dylan Hermelijn Spinvis

2011

Voorn reist de wereld rond voor optredens en draait onder meer eind april in de grote club Ageha in Tokio. Een van de grote festivals waar de DJ is te zien is Awakenings op 25 juni in Spaarnwoude.

2012

Op 7 juni worden in de Concertzaal van Odeon in Amsterdam voor het eerst de Dutch Techno Awards 2012 uitgereikt, een initiatief van XT3 Techno Radio. Joris Voorn is winnaar in de categorie Beste Exportartiest. De producer is een van de Nederlandse acts tijdens de eerste Amerikaanse editie van Sensation White, eind oktober in het Barclays Center in Brooklyn, New York.

2014

Op 17 november komt Nobody Knows uit, zijn eerste album in zeven jaar. Gastbijdragen zijn er van de Amerikaanse Matthew Dear, de Britse Kid A, Bram Stadhouders en vader Joop Voorn.

Bram Stadhouders

Discografie Joris Voorn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joris Voorn

Audio/Video Joris Voorn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer