Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOS VAN VELDHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1952 - heden

Genre

barok, dirigent, klassiek, renaissance

Jos van Veldhoven

Volgens Jos van Veldhoven is een stuk van Bach altijd 'raak'. Als groot Bachkenner en liefhebber is hij dan ook dolblij wanneer hij gevraagd wordt voor de functie van artistiek leider bij de Nederlandse Bachvereniging. Dat betekent immers dat hij zich nog meer met Bach kan bezighouden.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Jos van Veldhoven

Volgens Jos van Veldhoven is een stuk van Bach altijd 'raak'. Als groot Bachkenner en liefhebber is hij dan ook dolblij wanneer hij gevraagd wordt voor de functie van artistiek leider bij de Nederlandse Bachvereniging. Dat betekent immers dat hij zich nog meer met Bach kan bezighouden.

1952 - 2013

Jos van Veldhoven, geboren in 1952 te 's-Hertogenbosch, studeert muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht en koor- en orkestdirectie aan het conservatorium in Den Haag. Van Veldhoven is sinds 1983 artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Zowel koor als orkest staan onder zijn hoede. Niet alleen werken van Bach staan op het programma, maar ook werken van Bachs tijdgenoten. Naast de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion en de Hohe Messe van Bach in Naarden en concerten door het hele land maakt Van Veldhoven samen met de Nederlandse Bachvereniging concertreizen in o.a. Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Als gastdirigent leidt Van Veldhoven het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor, het Vlaams Radiokoor, het Beethoven Orchester Bonn, de Robert Schumann Philharmonie, The Tokyo Philharmonic Orchestra, het Telemann Chamber Orchestra, het Limburgs Symfonie Orkest, de Essener Philharmoniker en het Brabants Orkest. Ook is hij een graag geziene gast in de Opera van Bonn en de Opera van Essen waar hij van 2001 tot 2010, samen met regisseur Dietrich Hilsdorf, aan een cyclus geënsceneerde Handeloratoria werkt. Naast zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Bachvereniging is Jos van Veldhoven dirigent van het Utrechts Barok Consort, in 1976 opgericht. Tevens dirigeert Van Veldhoven Cappella Figuralis, een solistenensemble, afkomstig van de Nederlandse Bachvereniging, dat gespecialiseerd is in 17e eeuwse muziek. Jos van Veldhoven is zelf een specialist in het ontdekken en uitvoeren van 'nieuwe' oude muziek. Vermeld moeten worden de uitvoeringen van onder andere oratoria van Telemann en Graun, vespers van Gastoldi, reconstructies van Bachs Markus-Passion, de Köthener Trauer-Music en vele onbekende zeventiende-eeuwse dialogen. In 2007 wordt Jos van Veldhoven benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw om zijn baanbrekende werk voor de oude muziek. Van Veldhoven is docent koordirectie aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Cappella Figuralis De Nederlandse Bachvereniging Groot Omroepkoor Het Brabants Orkest Limburgs Symfonie Orkest Nederlands Kamerkoor Utrechts Barok Consort

Discografie Jos van Veldhoven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jos van Veldhoven

Audio/Video Jos van Veldhoven

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer