Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JULIAN B. COCO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Julian Coco met Magdalena Kuhn in het programma Gitaar Spelenderwijs (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

09-01-1924 - 04-02-2013

Genre

Antillen, contrabas, gitaar, jazz, klassiek, wereldmuziek, zang

Julian B. Coco

Julian B. Coco is een Curaçaose muzikant die vele stijlen beheerst. De manier waarop Coco in zijn carrière een brug slaat tussen traditionele westerse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek is een inspiratie voor latere generaties muzikanten met Antilliaanse roots.
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2010   Randal Corsen

Biografie Julian B. Coco

Julian B. Coco is een Curaçaose muzikant die vele stijlen beheerst. De manier waarop Coco in zijn carrière een brug slaat tussen traditionele westerse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek is een inspiratie voor latere generaties muzikanten met Antilliaanse roots.

1924 - 1952

Julian B. Coco, voluit Julián Basilico Coco, wordt op 9 januari 1924 in Willemstad geboren. Hij leert zichzelf onder meer mandoline en gitaar spelen en treedt in de jaren veertig en vijftig op met Curaçaose muzikanten zoals Benny Priviana, Padu del Caribe en Rufo Wever. Hij speelt de Europees georiënteerde Antilliaanse walsen en mazurka's maar ook de meer volkse muziek tambú. Coco speelt bij een amusementsorkest met als extra taak het onderhouden van de instrumenten. Wanneer Coco tijdens het uitvoeren van deze taak wordt geroepen voor de uitbetaling van het orkest realiseert hij zich dat hij nooit is uitbetaald. Uit woede neemt hij een contrabas in beslag, dat instrument maakt hij zich ook eigen.

1953 - 1958

Met een beurs op zak verhuist Coco in 1953 naar Amsterdam. Op de dag dat in Zeeland de watersnoodramp uitbreekt komt hij aan. Hij kiest voor een opleiding contrabas op het conservatorium omdat hij graag in orkestverband speelt. Na afronding van zijn studie doet hij een vervolgstudie gitaar bij Dick Visser. Julian B. Coco is de eerste die op een Nederlands conservatorium afstudeert op gitaar als hoofdvak. Tijdens zijn studietijd leert hij de muzikante Helena 'Lenie' Blans kennen met wie hij later trouwt.

1959 - 1963

Als bassist maakt Coco onderdeel uit van het Utrechts Symfonie Orkest, maar daarnaast blijft hij ook Antilliaanse muziek uitvoeren op gitaar. In 1963 speelt hij de rol van gitarist in de film Jongens Wat een Meid (Pim de la Parra). De half uur durende VPRO-special Wie Is Julian B. Coco? (1963) van Ton Hasebos toont de virtuositeit en veelzijdigheid van de muzikant. In het programma voert hij klassieke composities, jazz, flamenco en bossanova uit met werken van onder meer Sylvius Leopold Weiss, Alessandro Scarlatti, Joaquim Malats i Miarons, Duke Jordan en Antônio Carlos Jobim. De arrangementen zijn van Ruud Bos.

Ruud Bos

1964 - 1983

Julian Coco is begeleider van muzikanten van diverse stijlen. Zo begeleidt hij Corry Brokken op gitaar en maakt hij jazz met Jacques Schols. Maar ook speelt hij klassieke gitaarstukken als Concierto de Aranjuez met orkest. Coco is verbonden aan het muzieklyceum in Hilversum als gitaarleraar klassiek. De manier waarop de muzikant in zijn carrière een brug slaat tussen traditionele westerse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek is een inspiratie voor latere generaties muzikanten met Antilliaanse roots.

Corry Brokken Jacques Schols

1990 - 1995

Er komen een aantal albums uit van Coco met de fluitiste Magdalena Kuhn. Zij vormen samen al jaren een muzikaal duo. In een interview in 1992 zegt Coco dat hij zijn carrière aan het afbouwen is. Als hoogtepunten noemt hij het spelen met jazzgrootheden Stan Kenton en Dizzy Gillespie Deze optredens zijn voor hem een enorme erkenning van zijn muzikale kunnen.

2004

Op 24 juni 2004 wordt in Willemstad een borstbeeld van Coco onthuld.

2010

Pianist Randal Corsen brengt in 2010 met zijn kwartet een ode aan Julian B. Coco. Hij opent daarmee het Antillen Festival in De Doelen te Rotterdam, Coco is eregast. Zelf speelt hij alleen nog af en toe in besloten kring.

Randal Corsen

2013

Op 4 februari 2013 overlijdt Julian B. Coco op 89-jarige leeftijd in het Rosa Spier-huis in Laren.

Discografie Julian B. Coco

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Julian B. Coco

Audio/Video Julian B. Coco

Video Julian B. Coco

Documentaire Wie is Julia...
Documentaire Wie is Julian B. Coco? (VPRO 1963)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Documentaire Wie is Julian B. Coco? (VPRO 1963)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer