Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JUNKIE XL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Junkie XL

Periode

08-12-1967 - heden

Genre

big beat, house, producers, progressive

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Junkie XXL, JXL

Junkie XL

Junkie XL is de artiestennaam van producer, muzikant en componist Tom Holkenborg.
Volledige biografie...

Bezetting

Tom Holkenborg   producer, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Frankie D   draaitafels
René van der Zee   gitaar
Patrick Tilon   rap
Henk Gubbels   gitaar
Marc Baronner   elektronica
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1981   Jaydee
1989   Moonlizards
1992   Dandruff!!
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Junkie XL

Junkie XL is de artiestennaam van producer, muzikant en componist Tom Holkenborg.

1996

Wegens muzikale meningsverschillen gaan Tom Holkenborg (Lichtenvoorde, 8 december 1967) en Phil Mills na vier jaar onder de naam Nerve te hebben gewerkt uit elkaar. Tijdens zijn jaren in Nerve maakte Holkenborg al naam als producer van ondermeer Weekend at Waikiki, Kong, Cooper, Deinum, Dandruff!! en The Gathering. Na de split blijft actief als producer en remixer, onder andere voor het Amerikaanse Fear Factory. Ook maakt hij met fluitist Chris Hinze een ambient/triphop cd als A Forest Called Mulu. Tijdens de Grote Prijs van Nederland wint Holkenborg de hoofdprijs in de categorie 'house producer'.

A Forest Called Mulu Chris Hinze Cooper Dandruff!! Deinum Kong Nerve The Gathering Weekend at Waikiki

1997

Het enorme werktempo wreekt zich als Holkenborg, 29 jaar jong, hartklachten krijgt. Uitgerekend in het jaar dat hij op doktersadvies rustig aan moet doen krijgt Holkenborg veel succes met zijn nieuwe project Junkie XL. Het begint als hij een demo geeft aan Urban Dance Squad-zanger Rude Boy die enthousiast voor bijna alle nummers teksten bijdraagt. Tijdens de opnamen voor de cd speelt ook Fear Factory-gitarist Dino Cazares mee. De plaat wordt positief ontvangen in de internationale muziekpers, al wordt Junkie XL in bijna elke recensie vergeleken met The Prodigy. Eind 1997 is Holkenborg de meest geïnterviewde Nederlandse muzikant, speelt Junkie XL in het voorprogramma van The Prodigy en wint de band de Heineken Crossover Award. Live worden Holkenborg en Rude Boy aangevuld door dj Frankie D, gitarist René van der Zee en drummer Baz Mattie. De single Billy Club en het album Saturday Teenage Kick doen het dan in binnen- en buitenland al erg goed. Junkie XL verzorgt een van de remixen op het remixalbum Remanufacture (1997) van de Amerikaanse band Fear Factory.

Urban Dance Squad

1998

Het album van Holkenborgs ambientproject A Forest Called Mulu krijgt een Edison. Junkie XL reist in maart naar de Verenigde Staten voor een eerste tournee. Het succesvolle optreden tijdens het South By Southwest festival in Austin, Texas trekt grote aandacht en haalt op 23 maart zelfs de voorpagina van de Volkskrant. Vanwege persoonlijke meningsverschillen zet Holkenborg DJ Frankie D uit de band. Junkie XL staat ondermeer op het Deense festival Roskilde. Tijdens het Harpengala van Conamus krijgt Junkie XL een Zilveren Harp, die wordt uitgereikt aan de meest belovende nieuwe namen van het afgelopen jaar.

A Forest Called Mulu

1999

Junkie XL Tijdens het Noorderslagfestival in het tweede weekend van januari ontvangt Junkie XL de Popprijs. Gitarist Van der Zee wordt vervangen door Henk Gubbels, die in Weekend At Waikiki al samenwerkte met Holkenborg. Vervolgens werken Holkenborg en Rude Boy aan het nieuwe album. Vooruitlopend daarop doet Tom een aantal optredens als DJ, onder meer op Lowlands. Hij gebruikt daarvoor het pseudoniem Junkie XXL. In oktober verschijnt het tweede album Big Sounds Of The Drags De plaat heeft een iets meer mellow geluid en is zowel beinvloed door hedendaagse Franse techno als muziek van The Byrds, Beatles en Pink Floyd. De single Zerotinine, met een zingende (!) Rude Boy, is een bescheiden hit.

Weekend at Waikiki

2000

Rudeboy maakt bekend dat hij uit Junkie XL stapt. De rapper laat via een woordvoerder aan de VPRO weten dat het al een tijdje niet goed loopt binnen de band. Op zijn homepage meldt Tom Holkenborg dat Rudeboy vond dat Junkie XL te veel de dance-kant opging. Holkenborg kondigt aan met andere gastzangers te gaan werken. In het kader van de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan gaat Junkie XL samen met Nits en Arling & Cameron voor een aantal optredens naar Japan. Het nummer On The Edge wordt tijdens de Olympische Spelen in Australie gebruikt voor een Nike-reclame. Het nummer Action Radius is te horen in de Canadese horrorfilm Ginger Snaps. Samen met Sander Kleinenberg werkt Holkenborg aan Venus And Mars. Het nummer, met zang van de zanger van de Britse band Fluke, verschijnt in september op de 12" Four Seasens (part 2). In november speelt Junkie XL in het voorprogramma van drie Britse optredens van Underworld. Van Holkenborgs zus Anne verschijnt in eigen beheer het singer/songwriteralbum Shadows Of Pleasure And Pain.

Arling & Cameron Nits

2001

Holkenborg doet een remix voor het nummer Vogue van de Japanner Ayumidi Hamasaki. De VPRO volgt Junkie XL een jaar lang in het kader van het internetproject Op Weg Naar Stadskanaal. Holkenborg werkt samen met DJ Tiësto aan een nummer voor het nieuwe album van laatstgenoemde. Hij co-produceert tevens het eerste album van Mimezine, maakt mixen voor het album van Conjure 1, een project van de Canadees Rhys Fulber (Delerium), en hij maakt een nummer met de Britse DJ Sasha. Holkenborg is ook in de race voor de soundtrack bij de Amerikaanse film Bully van Larry Clark. Hij wordt daar echter niet voor uitgekozen. Wel is het nummer Action Radius te horen in de horrorfilm Ginger Snaps. Junkie XL staat ondermeer op South By South West en speelt in Engeland voor duizenden enthousiaste mensen op het grootse Gatecrasher-festival. In mei krijgt hij de Lucky Strike Dance Award voor Best Live Act. De 12" Red Heat staat gepland voor september.

DJ Tiësto Mimezine

2002

Tom Holkenborg maakt de muziek voor een nieuwe Nike reclamespot die wereldwijd wordt uitgezonden en vervolgens een wereldhit wordt. Het betreft een remix die Holkenborg heeft gemaakt van het Elvis Presley-nummer A Little Less Conversation. Holkenborg is overigens de eerste die toestemming heeft gekregen om een remix van een Elvis-song te maken. Om de naam van Elvis niet te associeren met drugs wordt de plaat uitgebracht onder de naam JXL. Holkenborg brengt de single onder meer ten gehore tijdens Top Of The Pops in Engeland en de show van David Letterman. De single behaalt de eerste plaats in ondermeer Canada, Estland, Noorwegen, Zweden en Portugal. In juli komt er een nieuwe 12" van Junkie XL uit, in september gevolgd door een album. Junkie XL speelt op diverse internationale festivals. In Nederland beperkt hij zich tot Lowlands en Dance Valley. Holkenborg maakt een tien minuten durende remix voor Natalie Imbruglia's nieuwe single Beauty On The Fire. Junkie XL's nieuwe album, dat aanvankelijk op 1 september zou verschijnen, komt pas begin 2003 uit. Het uitstel heeft te maken met het enorme succes van de Elvis-remix, waardoor de platenmaatschappij heeft besloten de plaat op dezelfde dag wereldwijd uit te brengen. De remix wordt door het Britse blad Muzik Magazine genomineerd voor een Dance Award. In november wordt een groot deel van Junkie XL's apparatuur uit zijn studio gestolen. Hierdoor moeten optredens worden afgelast waaronder de houseparty Dutch Dimension in de Heineken Music Hall en enkele data in het buitenland. De remix voor Dj Tiësto's single Obsession belandt bovenaan de Nederlandse dance chart. Voor de science fictiondfilm Resident Evil componeert Junkie XL Supplementary Soundscapes.

DJ Tiësto

2003

Junkie XL V2 Records brengt op 24 februari de DVD Op Weg Naar Stadskanaal uit. Hierop staan de filmpjes die in 2001 zijn gemaakt voor het gelijknamige online-magazine 3Voor12 van de VPRO. De DVD van Junkie XL is in gelimiteerde oplage uitgebracht en alleen te koop via de VPRO aangezien de release niet past bij de promotieactiviteiten rondom het nieuwe album van Junkie XL. 2 juni wordt het langverwachte derde album van Junkie XL wereldwijd uitgebracht. Radio JXL - A Broadcast From The Computer Hell Cabin bestaat uit twee cd's en heeft als centrale thema 'radio'. De eerste cd heet 3pm en bestaat uit een mix van dance en pop. De tweede cd, 3am, is meer opgebouwd als een dj-set. Er doen een keur aan gastmuzikanten mee waaronder Peter Tosh, Gary Numan, Chuck D van Public Enemy, Solomon Burke (op de single Catch Up To My Step), Terry Hall (ex-Specials), Anouk, Grant Nicholas (Feeder), Sasha, Robert Smith (The Cure) en Dave Gahan (Depeche Mode). Junkie XL maakt een remix van het nummer Red Pill, Blue Pill voor de film Matrix Reloaded en de Animatrix Soundtrack. Het nummer bevat samples uit de Matrix-film ("take the red pill, take the blue pill") en is zeer gelimiteerd verkrijgbaar op 12" vinyl om de film te promoten. Het nummer Nightmares van Junkie XL is te horen in de soundtrack van Freddy vs. Jason. Als promotiestunt speelt Junkie XL op zaterdagavond 31 mei een illegale set van een half uur op de Amsterdamse Noordermarkt. In de aanloop naar zijn Pinkpop optreden doet Junkie XL op 5 juni een try out-show in de kleine zaal van de Oosterpoort te Groningen. In zijn band spelen Baz Mattie en Marc Baronner van Mimezine en Rudi de Graaff van OLaBOLA. Tom Holkenborg maakt een remix van het nunmmer XXL voor een remixalbum van de Franse zangeres Mylène Farmer dat in december uitkomt. Samen met Thé Lau neemt Holkenborg diens single Brandende Regen op. De derde single van het album Radio JXL is Between These Walls. Het is overigens een emotioneel jaar voor de producer wanneer kort achter elkaar zowel zijn moeder als zijn zus overlijden.

Anouk Mimezine OLaBOLA Thé Lau

2004

A Little Less Conversation wordt door het Amerikaanse The Dance Music Academy genomineerd voor een USA Dancestar Award in de categorie Best Use Of Music In A TV Show. De Elvis-bewerking werd gebruikt in het Amerikaanse televisieprogramma Las Vegas. Junkie XL verhuist naar de Verenigde Staten om daar muziek te produceren voor commercials van diverse bedrijven. Enkele artiesten waar Junkie XL dit jaar remixen voor maakt zijn het Amerikaans/Japanse duo Ryukyu Underground, zangeres Sarah McLachlan, de Canadese zanger Michael Bublé en niemand minder dan popster Britney Spears (haar single Outrageous). Junkie XL componeert en produceert de muziek voor de trailer van de martial arts film Hero (van de Chinees Zhang Yimou) en is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de muziek in de blockbuster Catwoman (met o.a. Halle Berry en Sharon Stone). Het is de eerste keer dat zijn filmwerk op de eindcredits van een Hollywoodproductie vermeld wordt.

2005

Junkie XL Junkie XL staat op het Coachella Music and Arts Festival dat plaats vindt in de omgeving van Los Angeles. Coachella is één van de grootste festivals in de Verenigde Staten. Tijdens editie 2005 spelen verder onder meer de bands Weezer, Cocteau Twins, Chemical Brothers, Keane, Nine Inch Nails, New Order en The Prodigy. Begin mei verschijnt het computerspel Forza Motorsport van Microsoft met muziek van Junkie XL. Junkie XL maakt een remix van het nummer And Then We Kiss van Britney Spears. De track staat op haar album Remixed dat 8 november uitkomt in de Verenigde Staten. De muziek van Junkie XL wordt ook gebruikt voor de reclamecampagne ter promotie van Britney's nieuwe Elizabeth Arden parfum Fantasy. Junkie XL krijgt van de Britse mega-act Coldplay de speciale opdracht om een remix te maken van hun single Talk. De producer levert bijdragen aan de speelfilms Domino en Kingdom of Heaven, al belandt zijn naam niet altijd op de aftiteling.

2006

Junkie XL Today is de titel van zowel de single (13 maart) als het vierde album (24 april) van Junkie XL. De vocalen in het titelnummer worden verzorgd door de onbekende Amerikaanse zanger Nathan Mader. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei in de Melkweg te Amsterdam krijgt Junkie XL een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste DJ/Producer. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. Junkie XL is door zijn collega-muzikanten gekozen via een internetstemming. In samenwerking met Henny Vrienten verzorgt Junkie XL de campagnesong van de PvdA voor de landelijke verkiezingen van 22 november. Verder maakt hij een remix van de Scissor Sisters single Land Of A Thousand Words die in december in Groot-Brittannië uitkomt.

Henny Vrienten

2007

Junkie XL maakt de muziek voor de speelfilm Blind (februari), het bioscoopdebuut van regisseur Tamar van den Dop. Voor Blind is het de eerste keer dat zijn muziek speciaal op het beeld is gecomponeerd en gearrangeerd. De film is een romantisch liefdesdrama met Halina Reijn in de hoofdrol. Junkie XL levert tracks voor de populaire EA-games Madden NFL 07 en Need For Speed: Carbon. Hij is de eerste artiest die tekent bij de Amerikaanse platenmaatschappij Artwerk, een samenwerking tussen gamesuitgever Electronic Arts (EA) en platenlabel Nettwerk. Junkie XL wordt vanaf september speciaal docent Composition & Musicdesign aan het Conservatorium ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle.

2008

Booming Back At You, het vijfde studioalbum van Junkie XL, verschijnt in maart op Artwerk Music, het samenwerkingsverband tussen Electronic Arts en Nettwerk Music Group. Op de plaat heeft de producer de energie vastgelegd die ook terug te vinden is tijdens zijn optredens. De eerste single More (met vocalen van Lauren Rocket) is de meest prominente track bij het computerspel Need For Speed Pro Street. Andere internationale gastbijdragen op het album zijn van Tommy Vext, Dino Cazares, Nicole Morier (Electrocute), Gus Seyffert en Steve Aoki. De tweede track Cities In Dust is een cover van Siouxsie & The Banshees. Junkie XL maakt een remix voor Madonna's single 4 Minutes To Save The World. Zijn remix van het nummer Don't Speak van The Eagles Of Death Metal wordt gebruikt in een reclamespot van Nike. De commercial is geregisseerd door Guy Ritchie, de echtgenoot van Madonna, en in juni te zien tijdens het EK voetbal. In augustus is Junkie XL een van de Zomergasten in het gelijknamige avondvullende programma van de VPRO.

2009

Junkie XL en Moke figuren gezamenlijk in een commercial voor het biermerk Grolsch. Als stunt geven beide acts in juli een optreden op een dakterras in het centrum van Amsterdam. Serj Tankian, de Armeens-Amerikaans zanger van de metalband System Of A Down, neemt in Nieuw-Zeeland een symfonische versie op van zijn album Elect The Dead uit 2007. Junkie XL is verantwoordelijk voor de mix.

Moke

2010

De Fairlight EP is eind maart als download te verkrijgen. Openingsnummer Made For Each Other is een samenwerking tussen Junkie XL en de Tsjechische componist Jan Hammer, bekend van zijn muziek voor de Amerikaanse hitserie Miami Vice uit de jaren tachtig. Op 5 mei is Junkie XL een van de hoofdartiesten tijdens vijf bevrijdingsfestivals in Nederland. In zijn rol als Ambassadeur van de Vrijheid reist hij die dag per bus voor optredens in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden en Zwolle. De componist levert bijdragen aan de filmmuziek van De Gelukkige Huisvrouw (première: 15 april), de succesvolle speelfilm met onder andere Carice van Houten in de hoofdrol. Hij is tevens verantwoordelijk voor de soundtrack van Johan Primero (première: 17 juni), een komische Spaanstalige speelfilm van Johan Kramer over obsessieve voetbalfan Johan Puig uit Barcelona, schrijft arrangementen voor de animatiefilm Megamind en de muziek voor de kaskraker New Kids Turbo van de regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil.

2011

Regisseur Ivo van Hove vraagt Junkie XL muziek te schrijven voor de bijna zes uur durende voorstelling De Russen! van Toneelgroep Amsterdam. De première staat gepland op 19 juni tijdens het Holland Festival. Junkie XL schrijft ook muziek voor de speelfilm De Heineken Ontvoering en Bringing Up Bobby, het regiedebuut van de Nederlandse actrice Famke Janssen. De producer werkt aan een album met hulp van Joost van Bellen. De samenwerking is een vervolg op hun gezamenlijke single In The Name Of Holy Music uit 2010, een discotrack met een stemsample van acteur Vincent Price.

2012

Junkie XL werkt naast filmcomponist Hans Zimmer mee aan de soundtrack voor de Batmanfilm Dark Knight Rises, die in juli in première gaat. Voor de film maakt hij elektronische stukken en schrijft ook hele scènes voor orkest. De producer komt naar Nederland om tijdens het Amsterdam Dance Event zijn zesde album Synthesized te presenteren. Hij doet op 19 oktober een speciale show in het Concertgebouw aan het Museumplein te Amsterdam. Synthesized verschijnt op zijn eigen JXL Recordings. Dit nieuwe label is een samenwerking met Excelsior Recordings en campagnebureau BKB.

2013

Junkie XL werkt mee aan de soundtrack van Man Of Steel, de Supermanfilm van Zack Snyder die in de zomer in première gaat. Hij opent op 13 april de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht met De Slag Om Vrede, een symfonische voorstelling op het dak van de A2 tunnel bij Leidsche Rijn, met theater, muziek, vuurwerk een hoofdrol voor acteur Frank Lammers. Holkenborg componeert speciaal voor deze gelegenheid de muziek voor het Metropole Orkest. Hij maakt ook de filmmuziek voor de Amerikaanse thriller Paranoia (met Liam Hemsworth, Gary Oldman en Harrison Ford), het vervolg op Zack Snyders succesvolle actiefilm 300 uit 2006 en Mad Max: Fury Road, het vervolg op de Mad Max-reeks van de Australische regisseur George Miller.

Metropole Orkest

Discografie Junkie XL

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Junkie XL

Audio/Video Junkie XL

Video Junkie XL

Wat vooraf ging
Wat vooraf ging
Junkie XL
Junkie XL
Remixen en games
Remixen en games
Complete Interview
Complete Interview
Produceren
Produceren
Dance op het podium
Dance op het podium
Elvis vs JXL
Elvis vs JXL
Junkie XL feat Isis Salam...
Junkie XL feat Isis Salam - Off The Dancefloor
More
More
More (Junk o Rock remix)
More (Junk o Rock remix)
Today
Today
Junkie XL - Zerotonine
Junkie XL - Zerotonine
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Produceren

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer