Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KESHAW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

KéShaw

Periode

1991 - 1999

Genre

R&B

KéShaw

Rotterdamse R'n'B-groep die als eerste Europese tekent bij het roemruchte Amerikaanse soul-label Motown Records.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Orpheo   zang
Gus   zang
Giza   zang
Stez   zang

Genoemd in de biografie van

1991   Rutger Kroese
1994   Postmen
1999   2 Unlimited

Biografie KéShaw

Rotterdamse R'n'B-groep die als eerste Europese tekent bij het roemruchte Amerikaanse soul-label Motown Records.

1991

Na een ontmoeting op de kermis en een broodje bij een hamburgergigant, besluiten rappers Orpheo en Stez samen een zanggroep te beginnen. Stez haalt zijn oom Giza erbij en Orpheo draagt Gus voor. Ook Smoope wordt in de groep opgenomen. Het vijftal geeft een concert in het Escape Theater in Amsterdam en wordt daarop benaderd door Cruise Control Productions.

1992

In de hoofdstedelijke studio van Cruise Control neemt KéShaw verschillende demo's op. Na aanleiding van één van die demo's wordt de groep benaderd door Timmy Regisford, A&R-manager van Motown. Ook andere platenmaatschappijen tonen interesse.

1994

KéShaw KéShaw schrijft geschiedenis door als eerste Europese groep bij het Amerikaanse Motown Records te tekenen. Het vijftal neemt afscheid van Cruise Control en gaat als eerste act van het door Motown opgestarte label Tabu aan een album werken.

1995

KéShaw De groep neemt een nummer op met Teddy Riley. Ski, de producer van rapgroep Camp Lo, remixt een aantal andere albumtracks. Het debuutalbum is in september klaar voor release. De groep houdt een CD-presentatie in Cannes. De VPRO zend op Nederland 3 een half uur durende reportage uit over dat optreden. Er vindt echter een wisseling in de Motown-top plaats. De oude Motown-staf wordt ontslagen, met als gevolg dat alle door hen gecontracteerde groepen in de ijskast komen te staan. KéShaw vliegt naar Amerika om te zien hoe het er voorstaat. Ze krijgen ze horen dat ze bij Motown mogen blijven, maar dat het wel vier jaar kan duren voor hun album uitkomt. Smoope verlaat de groep om zijn maatschappelijke carrière te vervolgen. De groep schrijft het nummer In The Kitchen.

1996

KéShaw besluit weg te gaan bij Motown. Er is een rechtszaak voor nodig om ook met de Amerikaanse productiemaatschappij te kunnen breken. Eind '96 tekent het veelbelovende viertal bij EMI. De groep treedt op in de Kuip tijdens het Real Hot R&B Event.

1997

In the Kitchen wordt opnieuw gemixed en verschijnt als KéShaws debuutsingle, compleet met videoclip. De groep staat op de EVA-compilatie Real Hot 3 en toert naar aanleiding daarvan door het hele land met de Real Hot-toer.

1998

De single The Heat (Tonight’s The Night) reikt niet verder dan de tipparade.

Discografie KéShaw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's KéShaw

Audio/Video KéShaw

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer