Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KEES ARNTZEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

kees arntzen

Periode

1957 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.keesarntzen.nl

Biografie Kees Arntzen

Kees Arntzen is geboren op 5 september 1957 in Amsterdam. Opleiding Na zijn studie schoolmuziek en gitaar aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij in de jaren tachtig drie jaar theorie en compositie aan de Hochschule für Musik in Wenen: 'Tonsatz' bij Paul Kont, instrumentatie bij Johannes Dürr en compositie bij Friedrich Cerha.Ook ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1969   Marcel Beekman

Biografie Kees Arntzen

1957

Kees Arntzen is geboren op 5 september 1957 in Amsterdam.


Opleiding

Na zijn studie schoolmuziek en gitaar aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij in de jaren tachtig drie jaar theorie en compositie aan de Hochschule für Musik in Wenen: 'Tonsatz' bij Paul Kont, instrumentatie bij Johannes Dürr en compositie bij Friedrich Cerha.Ook volgde hij in Salzburg een aantal lessen bij Boguslaw Schäffer, wat resulteerde in een vrijere werkwijze en hernieuwde belangstelling van de ORF- radio, onder andere voor zijn trio voor piano, slagwerk en viool. Werk van zijn hand werd in die periode ondermeer uitgevoerd bij het moderne muziek-treffen in Alpenbad. Tijdens het Festival Aspekte te Salzburg klonk zijn microtonale compositie Onder Ons voor twee gitaren. Eind jaren negentig nam Kees Arntzen het componeren na een langere periode van stilzwijgen weer ter hand, ditmaal met Daan Manneke als coach.


Composities

Delen uit de compositie Widmung werden april 2001 door gitarist Wim Hoogewerf uitgevoerd en opgenomen ten behoeve van Radio 4. De gelijknamige cd met oude en nieuwe werken voor gitaar, klavecimbel en de combinatie van beide in Knipoog kwam een jaar later uit. Het Koor Nieuwe Muziek bracht met succes het koorwerk HTW 1/2 in première. Onder leiding van Romain Bischoff voerde het Cluster-kamerkoor in maart 2003 Fuite en de opdrachtcompositie Louenge a la Court voor koor a cappella uit. Voor organist Joop van Goozen componeerde hij Esquisses voor orgel. Van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst ontving Arntzen de opdracht tot het schrijven van het strijkkwartet Tal mi fec'io voor het Franciscus Strijkkwartet, dat in het seizoen 2004/2005 een groot aantal keren klonk. Het stadsdeel Amsterdam-Zuid ondersteunde het initiatief voor een zomeropera. Deze kameropera Fenomeen, een allegorie op het leven van Herman Brood op tekst van Renée Harp, ging in de zomer van 2004 concertant in première. Verdere premières verzorgden in het seizoen 2004/2005 fluitiste Eleonore Pameijer en zangeres Irene Maessen met Poesia d'amore di donna en zangeres Henriëtte Schenk met pianist Paul Prenen in een liederencyclus op tekst van Kurt Tucholsky, waarvan in het najaar van 2005 een cd zal verschijnen.

Compact discs
Widmung bevat muziek voor gitaar en clavecymbel.
uit de periode 1979 - 2002.

Kees Arntzen, 2005.

Eleonore Pameijer Irene Maessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kees Arntzen

Audio/Video Kees Arntzen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer